A Szupermenta diákcsemege terméktesztje során a szokásokhoz híven ismét megrendeztük a kedveltségi vizsgálatot. Kóstolóink a „hagyományos” és a „speciális” diákcsemegéket is értékelték. Hogy mely termékek értek fel a dobogóra? Cikkünkből kiderül!
A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve vásárlói szempontokkal is kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.
Ez is érdekelheti
A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben. Az eredmények természetesen a kóstoláson részt vett szakértő-laikus csoport ízlését és véleményét tükrözik.
A résztvevők most is „vak-kóstolásos” módszerrel pontozták a termékeket, azaz nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.
A diákcsemegék esetében a kóstolás két csoportban történt. Az egyik csoportban a „hagyományos”, a másik csoportban pedig a „speciális” diákcsemegék kerültek terítékre.
A tesztelők mind a „hagyományos”, mind a „speciális” termékeket, azok legfőbb összetevőinek 5 szempontja alapján értékelték, melyek a külső megjelenés, az állag, az illat, az íz valamint az összetétel voltak.
Hagyományos diákcsemegék esetén a legnagyobb mennyiségben előforduló összetevőket a mazsolát, valamint a mogyorót/földimogyorót. A speciális diákcsemegék esetében a mandulát, valamint az aszalt vörösáfonyát értékelhették a résztvevők.
Az értékelés során megfelelőnek bizonyultak azok az olajos magvak, melyek:
- Külső megjelenésére közel azonos szemnagyság volt jellemző. A mag egészséges, ép, fejlett, sérüléstől mentes, nem zsugorodott, nem fonnyadt, elszíneződéstől mentes.
- Állaga a mag fajtájára jellemző, ropogós, nem szívós, nem túl kemény.
- Illata a mag fajtájára jellemző, tiszta, minden mellék-és idegen szagtól mentes.
- Íze jellegének megfelelően tiszta, nem keserű, idegen íztől (dohos, penészes, avas) és mellékíztől mentes.
- Az összetevők aránya teljes mértékben megfelel a látottaknak, valamint a keverékben található összetevők a diákcsemegétől elvártaknak megfelelnek.
Megfeleltek azok az aszalt gyümölcsök, melyek:
- Külső megjelenése egyöntetű, egészséges, ép, sérüléstől mentes, kocsány nélküli, jól kifejlett, fajtára jellemző.
- Állaga kellően húsos, kellően aszalt.
- Illata idegen szagtól mentes.
- Íze tiszta, idegen-és mellékíztől mentes.
- Az összetevők aránya teljes mértékben megfelel a látottaknak, valamint a keverékben található összetevők a diákcsemegétől elvártaknak megfelelnek.
Végeredményben a „hagyományos” diákcsemegék közül az első helyen a Seeberger Studentenfutter, a második helyen a Mogyi Csemege-mix, míg a harmadik helyen az Alesto Nuts&Raisin végzett.
A „speciális” diákcsemegék kínálatából a dobogó első fokára a Nobilis E-vita mix, második fokára a Natur Food Prémium Diákcsemege, harmadik fokára pedig az Alesto Nut&Fruit Mix léphetett fel.