Mi a különbség?
Ma már nagy számban találkozhatunk az üzletekben különböző tejtermék utánzatokkal, szaknyelven imitátumokkal is. Hogy hogyan ismerhetjük meg őket? Az összetevők elolvasásán túl a név is árulkodó lehet. Jó, ha tudjuk, nem ugyan azt várhatjuk, ha tejfölt, vagy például frissfölt teszünk a kosarunkba. A fő különbség a felhasznált alapanyagokban rejlik, cikkünk segítségével most megismerheti ezeket.
Már az elején fontos leszögezni, hogy az imitátumok előállítása és árusítása teljesen szabályos. A fő különbség, hogy míg a tejtermékek kizárólag állati, addig a tej- és tejtermék utánzatok az állati mellett növényi eredetű összetevőket is tartalmaznak. Éppen ezért utóbbi termékek jellemzően olcsóbbak, néhány típusuk pedig sok ételintoleranciában vagy allergiában szenvedő ember számára az egyetlen alternatívát jelentik a mindennapi étkezések során.
A savanyú tejszín titkai
Azt, hogy mit hívhatunk tejfölnek, avagy savanyú tejszínnek, a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) részletesen szabályozza. Így biztosítható ugyanis az egységes minőség eme alapvető élelmiszernél. A MÉ-ben tehát a minőségi kritériumok és az érzékszervi jellemzők mellett, a tejfölgyártás során felhasználható alapanyagokra, a csomagolásra és a jelölésre vonatkozó információkat is megtaláljuk.
Érdekli a tejfölgyártás folyamata? Kattintson!
Ez is érdekelheti
A tejföl a savanyú tejtermékek csoportjába tartozik. A gyártása során alapanyagként kizárólag az alábbiak használhatóak:
- tej, tejsűrítmény, esetleg ezek keveréke,
- tejszín,
- vaj,
- tejpor,
- víz,
- étkezési só,
- savópor,
- tejfehérje-koncentrátum,
- savófehérje-koncentrátum,
- étkezési kazeinátok, valamint
- prebiotikumok.
Tudtad -e?
A savanyú tejszín zsírtartalma legalább 20% (m/m). Ha azonban a zsírtartalom meghaladja a 10%-ot (m/m), de nem éri el a 20-at, akkor félzsíros savanyú tejszínről beszélünk.
Mi a helyzet a Frissföllel?
Ha a megvásárolni tervezett terméken tejföl helyett a „Frissföl”, „Finomföl”, „Farmföl” stb. elnevezést látjuk, jó, ha tudjuk, hogy tejföl-imitátummal van dolgunk. Ezek a tejtermék utánzatok jellemzően növényi eredetű összetevőket (pl.: növényi zsírt), valamint egyéb tejipari melléktermékeket (savót, permeátumot, tejfehérje-koncentrátumot) is tartalmazhatnak. Találunk a boltok polcain kizárólag növényi eredetű alapanyagokból (pl. szójatej) készült tejföl vagy más tejtermékek kiváltására alkalmas élelmiszereket is, amelyeket a tejfehérje allergiában vagy tejcukor (laktóz) intoleranciában szenvedők is fogyaszthatnak.
A termék eredetére – az elnevezésen túl – a címkén feltüntetett információk is utalnak. A felhasznált növényi zsírt, vagy egyéb összetevőt, adalékanyagot ugyanis a gyártók kötelesek jelölni a tej- és tejtermékutánzatok csomagolásán. Természetesen e termékekre is maximálisan igaz, hogy fogyasztásuknak biztonságosnak kell lennie, a felhasznált alapanyagokból azonban minőségi és tápértékbeli különbségek adódnak.
Forrás: Nébih, Magyar Élelmiszerkönyv