Image default

Hogyan készül a tejföl?

A tejföl tulajdonképpen savanyú tejszín, ami édes tejszín alapanyagból készül alvasztás útján. További fontos lépés az előállítás folyamán a homogénezés és az érlelés is. Lássuk is közelebbről a teljes folyamatot!

Első lépésként beállítják az alapanyag, vagyis az édes tejszín zsírtartalmát. A következő mozzanat a homogénezés, amikor a tejszínt 75°C-ra melegítik, és 100-200 bar nyomáson kezelik. Ennek célja, hogy a magas zsírtartalmú folyékony alapanyag egyneművé, sűrűn folyó állagúvá váljon. Ezt további hőkezelés követi 95-100°C-on nagyjából 2-3 percig, amely mentesíti az alapanyagot a nem kívánt mikroorganizmusoktól.

Az alapanyagot a hűtés után vajkultúrával, vagy tejsavbaktérium színtenyészettel oltják be, ami a savanyításhoz és az aromaképzéshez is szükséges.

Ez is érdekelheti

Az alvasztás és hideg érlelés a töltés után, már magában a végső csomagolásban történik. Pohárban történő alvasztás során szilárd, májas állományú termék keletkezik, míg tartályban történő alvasztás esetén a kiszerelést követően egy krémes un. habart állományú tejfölt kapunk.

A már becsomagolt tejfölt 6-10°C-ra hűtik, és megkezdődik az un. hideg érlelés fázisa. Ekkor alakulnak ki a megfelelő aroma és ízanyagok, amelyhez megközelítően 12-14 órára van szükség. A raktározás és szállítás után pedig leemelhető az üzletek polcairól ez hazánkban is igencsak közkedvelt tejtermék.

tejföl gyártás

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv, Dr. Német Béla: Ipari technológiák, Tejipari technológia jegyzet, Dr. Szakály Sándor: Tejgazdaságtan

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk