Image default

Magyar, hazai vagy hazai feldolgozású termék?

Tejföl tesztünkben több terméken is látható volt a „magyar termék” embléma. Kíváncsiak voltunk, vajon milyen feltételeknek kell megfelelnie egy terméknek, hogy ez feltüntethető legyen a csomagolásán! Vajon mi a különbség a magyar termék, hazai termék és hazai feldolgozású termék emblémák között? Cikkünkben mindenre választ kap!

A tejföl teszt során számos esetben találkoztunk különféle, a magyar származásra utaló jelöléssel. Az emblémák között viszont nem egyszerű eligazodni. A tisztán látás érdekében, már 2012-ben hatályba lépett az a rendelet, amely az egyes önkéntes megkülönböztető jelölések élelmiszereken történő használatáról szól.

Magyar származásra utaló önkéntes jelölések

A termékek eredetét illetően a rendelet három kategóriát határoz meg: magyar termék, hazai termék, hazai feldolgozású termék.

Lássuk, milyen kritériumoknak kell megfelelni, hogy az élelmiszer jelölésén vagy reklámozása során alkalmazható legyen az adott megnevezés!

Magyar termék

Növényi és állati eredetű termékek esetében akkor alkalmazható, ha a növény termesztése, betakarítása, begyűjtése, tisztítása és kezelése, valamint az állat születése, keltetése, felnevelése, termelésbe állítása és az előállított termék csomagolása Magyarországon történik.

Feldolgozatlan termék esetében akkor alkalmazható, ha a felhasznált alaptermék magyar eredetű és előállításakor valamennyi eljárást Magyarországon végeztek.

A feldolgozott élelmiszereket tekintve, az előállításnál felhasznált valamennyi összetevőnek Magyarországról kell származnia. Vannak azonban olyan összetevők, például só vagy fűszerek, amelyek nem származhatnak Magyarországról, ezért ebben az esetben elfogadható a külföldi eredet.

 

Ez is érdekelheti

Hazai termék

A megjelölés akkor tüntethető fel egy feldolgozott élelmiszer csomagolásán, ha a felhasznált összetevők több mint 50%-a „magyar termék” és az előállítás minden egyes lépése Magyarországon történt.

Hazai feldolgozású termék

Az az élelmiszer, amely többségében külföldről származó összetevőket tartalmaz, de minden a termék összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait meghatározó feldolgozási műveletet Magyarországon végeztek.

A fenti megnevezések feltüntetése nem kötelező, az élelmiszer-vállalkozó egyéni döntése, hogy alkalmazza-e ezeket a jelöléseket vagy sem.  Amennyiben alkalmazza a megkülönböztető jelöléseket, akkor a terméknek meg kell felelnie a rendeletben meghatározott követelményeknek.

Forrás: elelmiszerlanc.kormany.hu

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk