Image default

Kézműves tejföl, túró, sajt…

De mikor nevezhető kézműves előállításúnak?

A kézműves előállításra való utalás egyre népszerűbb. Ezek a termékek egyedi jelleggel bírnak, előállításuk során a különös gondosság, szaktudás és a kézzel végzett munkafolyamat dominál.

Mit jelent a hagyományos kézműves előállítás?

Kézműves terméket elsősorban kézi technológiával állítanak elő. Egyes munkafolyamatok gépesíthetők, azonban az előállításnak a közvetlen emberi irányításon és a kézi munkavégzésen, emberi erőfeszítésen, tapasztalaton kell alapulnia. Egyre több vásárló részesíti előnyben a hagyományos, kézzel készített termékeket, melynek következtében számos vállalkozás alkalmazza a hagyományos, manufakturális technológiát és értékesíti termékeit „kézműves” megjelöléssel.

Ez is érdekelheti

Kézműves tejtermékek

Az alapelőírásokat a kézműves/kézmíves élelmiszerek általános jellemzőiről szóló Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza, egyes kézműves tejtermékekre (például rögös túró, tejföl, egyes sajtok) pedig külön irányelv is vonatkozik a Magyar Élelmiszerkönyvön belül. Ezek olyan élelmiszerek, amelyeket hagyományos technológiával, hagyományos eszközökkel, döntően kézzel végzett, vagy kézi beavatkozással irányított, nem automatizált technikák alkalmazásával állítottak elő. Fontos, hogy egyértelműen igazolható legyen a kézi munka meghatározó szerepe. Természetesen a technológia és az összetevők jellege azt is megkívánja, hogy csak a legszükségesebb, és hagyományos adalékanyagok kerülhessenek az ilyen termékekbe.

Forrás: elelmiszerlanc.kormany.hu Magyar Élelmiszerkönyv

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk