Image default

Tejföli kísérlet

Avagy hogyan buktatható le egy hamis tejföl

Régi módszer, de hatásos. Egy doboz tejföl, egy kis liszt és némi jód kell hozzá. Többeknek az iskolapadból is emlékezetes lehet a kísérlet, otthonunkban mégsem ajánlott elvégezni. Figyelem, tudományos cikkünk következik!

Mivel ehhez a kísérlethez, vagyis a keményítő kimutatásához a jód kálium-jodidos vizes oldatát, az úgynevezett Lugol-oldatot használják, így ez házilag nehezen kivitelezhető, de ha „kísérlet-receptet” osztanánk meg olvasóinkkal, valahogy így hangozhatna.

A kísérlet maga

Végy egy doboz tejfölt! – mindjárt az elején kezdve a kísérletet. Külön tálakba tegyünk egy-egy evőkanállal belőle. Az egyikhez keverjünk egy kanálnyi lisztet, majd jól keverjük el benne. Ha készen vagyunk, jöhet a jód!

Mindkét tálkába csepegtessünk jódot. Az egyik tálka, amelybe csak a tejfölt tettük, barna színű marad, mivel nem található benne keményítő. A másik tálkában, amelyikben a lisztezett tejföl lapul, mélykék, szinte fekete színűre fog változni. Mindez a jód és a keményítő színreakció jelenségének köszönhető.

Fontos! A hamisítási próba elvégzése után
a jódozott tejföl emberi fogyasztásra nem alkalmas!

Ez is érdekelheti

A jód és a keményítő színreakciójáról bővebben

Mint minden gabona, a búza is tartalmaz keményítőt. Így ha a liszttel hamisított tejfölbe jódoldatot csepegtetünk, az eredetileg barna színű jódoldat sötétkékre színeződik. Ennek oka, hogy a keményítő a jóddal mélykék színű adszorpciós vegyületet képez.

Ez a reakció kis mennyiségű keményítő kimutatására is alkalmas. A színváltozás azonnal érzékelhető. Érdekesség, hogy melegítés hatására megszűnik az elszíneződés, hűtés hatására viszont a kék szín ismét megjelenik.

Miért is érdekes ez a kísérlet?

Annyi bizonyos, régi időkre vezet vissza, egészen a helyi piacok ellenőrzésének kezdetéig. Régebben ugyanis a tejfölt úgy hamisították, hogy liszt és tej keveréket, illetve lisztből főzött csirizt adtak a tejfölhöz, így növelve mennyiségét és javítva annak állományát. Akkoriban a helyi piacokon, vásárokon a hatóság szakemberei a jód segítségével a helyszínen is könnyedén ki tudták szűrni a hamisított termékeket.

Manapság a tejföl hamisítására a „lisztes módszer” már egyáltalán nem jellemző. Nagyüzemi szinten napjainkban inkább a növényi zsírral való hamisítás fordulhatna elő, de szerencsére ez is rendkívül ritka jelenség.

A Nébih Szupermenta tejföl és laktózmentes tejföl terméktesztjén a hamisítást is ellenőriztük, és megállapítottuk, hogy az ellenőrzött 40 tejtermék egyikét sem hamisították növényi zsírral, illetve más nem engedélyezett adalékanyagot sem adtak hozzájuk.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk