Image default

A tejföl és a zsírtartalom

Akár egy mese címe is lehetne. Most viszont legújabb Szupermenta terméktesztünk eredményeit gondoltuk így összefoglalni. Mert, hogy a tejföl lelke a tejzsír, de az összkép ennél jóval árnyaltabb lett. Másképpen szólva, 20%-os zsírtartalmú tejfölöket teszteltünk, amik összességében nem vizsgáztak jól.

Tesztjeink hallatán első kérdésként szokott fölmerülni „Miért éppen ezt a termékkört vizsgálták?”. Ezúttal talán magyarázni sem kell. A tejföl, vagy másképpen fogalmazva savanyú tejszín, óriási népszerűségnek örvend Magyarországon, no és kínálatból sincs hiány. A termékkínálat felmérése során az ismert hazai kereskedelmi láncokban közel 200 féle terméket találtunk! Több mint 50 márka és még annál is több féle kiszerelés, 10%-tól egészen 25%-ig terjedő zsírtartalommal. És még nem is beszéltünk a növényi zsír felhasználásával készült tejföl imitátumok kínálatáról…

A következő felmerülő kérdés lehetne, hogy „Miért pont ezeket a tejfölöket választották be a tesztbe?”. Ugyebár fontos az összehasonlíthatóság. A 12%-os tejfölöket nem érdemes a 20%-ossal összevetni. Ha pedig minőség és tejföl, akkor úgy gondoltuk, a 20%-os zsírtartalmú termékeket érdemes vizsgálni. Mivel a kedvelt előállítói és az egyre népszerűbb sajátmárkás termékeket sem szerettük volna kihagyni, így végül igen széles merítéssel, 31 féle tejfölt teszteltünk! 29 hazai és 2 külföldi termék került kosarunkba, melyeket 17 üzemben állítottak elő.

Tudta, hogy a tejfölökön található „ovális jelölésből” kiderül, melyik üzemben állították elő?

Valamennyi ellenőrzött tejföl tömege 250-450 gramm között mozgott. Árukat tekintve 585 és 1400 forint/kg közöttiek voltak. A legtöbbet élőflórás, homogénezett és magas hőmérsékleten hőkezelt termékként jelölték. 7 tejfölön szerepelt a magyar terméket jelző védjegy, és 6 terméken volt látható a Tejszív embléma.

Magyar termék vagy hazai termék? Mi a különbség? Korábbi cikkünkből kiderül!
Mi mindent vizsgáltunk?

Az élelmiszerbiztonsági paramétereken túl az analízisek fókuszában a Magyar Élelmiszerkönyvi megfelelés állt, azaz ellenőriztük – többek között – a zsírtartalmat, a kultúrából származó tejsavbaktériumok számát. Továbbá szerettünk volna megbizonyosodni arról is, hogy nem hamisították a termékeket, valamint hogy nem adtak hozzá nem engedélyezett adalékanyagot. Természetesen a jelölés, azaz a tejfölök csomagolásán látható információk vizsgálata sem maradt el.

A laktózmentes termékekről sem feledkeztünk meg!
Ha kíváncsi az eredményekre, kövesse a Szupermentát, mert hamarosan kiderül, hogyan végeztek a Nébih tesztjén!
Lássuk az eredményeket!

Mindjárt egy megnyugtató üzenettel kezdve: a vizsgált tejfölök mindegyike tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült. Tehát a vizsgált termékeket nem hamisították növényi zsírral, illetve más adalékanyagot vagy lisztet sem adtak hozzá állománysűrítés céljából.

A hatósági érzékszervi vizsgálaton 1 terméknél penészfoltot találtak a szakemberek. Mivel a penész jelenléte élelmiszerbiztonsági szempontból kifogásolható, a Nébih élelmiszerellenőrzési bírság kiszabása mellett kötelezi a vállalkozást a szükséges megelőző intézkedések megtételére.

Letölthető táblázatunkban valamennyi vizsgálati eredmény és a hatósági érzékszervi vizsgálat leírása megtalálható!

Szintén hiba volt, hogy a tejsavbaktériumok száma 1 terméknél nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget (10ˆ6/g). Ugyan ennél a terméknél volt probléma, hogy nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket, valamint a zsírtartalma is elmaradt a csomagoláson feltüntetett értéktől.  A Nébih ebben az esetben is elmarasztalta a vállalkozást.

A jelölési hibák közé sorolandó, hogy egy terméken „gluténmentes” feliratot használt az előállító, ami azért kifogásolható, mert minden tejföl természetes módon gluténmentes. Ha ez külön feltüntetésre kerül, az arra engedhet következtetni, hogy az összes olyan termék, amin a felirat nem szerepel, glutént tartalmaz. Ez természetesen nem igaz, ezért a gluténmentes felirat félrevezetőnek tekinthető. A Nébih figyelmeztette a felelős vállalkozót, és kötelezte a csomagolás javítására.

További észrevétel, hogy ha a csomagoláson valamilyen minőségi megkülönböztető jelző található (például: „friss tejszínből”, „100% elégedettségi garancia” stb.), akkor a termék gyártmánylapjának tartalmaznia kell az arra vonatkozó bizonyítékokat. Ahol ennek kapcsán hibát tapasztaltunk, felhívtuk a vállalkozás figyelmét annak javítására.

Tudja, milyen minőségi követelményei vannak a tejfölnek?

Ez is érdekelheti

Zsír-baj

A termékteszt során a legnagyobb problémát a zsírtartalom okozta, mivel sok terméknél tapasztaltuk, hogy az a csomagoláson feltüntetettnél alacsonyabb volt. Főszabály szerint – azaz a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelően – egy 20%-os zsírtartalmúként jelölt tejföl zsírtartalma legalább 20g/100g kell, hogy legyen. Az ennél alacsonyabb érték minőségi hibának minősül. Egy külföldi terméknél az eltérés több mint 10%-os volt: 20g/100g helyett 17,3g/100g. Emiatt hivatalunk élelmiszerellenőrzési bírságot szabott ki.

További 12 tejföl nem érte el a kellő zsírtartalmat. Ezek kismértékű eltérések voltak, s így – tekintettel a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó előírásainak folyamatban lévő módosítására – csupán figyelmeztetésben részesültek a vállalkozások.

Összefoglalva a hatósági vizsgálatokat, a Nébih 15 termékkel szemben indított eljárást. 3 termék élelmiszerellenőrzési bírságot kap (alacsony zsírtartalom, alacsony tejsavbaktériumszám, penész okozta érzékszervi nem megfelelőség miatt), további 12 termék gyártói figyelmeztetésben részesülnek.

A legkedveltebb tejfölök

A Nébih Szupermenta kedveltségi vizsgálatán vakkóstolás módszerrel vizsgálták a tejfölöket. A termékre jellemző szempontokat végigjárva szakértők – köztük érzékszervi bírálók, gyártói és forgalmazói oldal képviselői – és laikusok teszteltek.

A Magyar Élelmiszerkönyvben a termékre előírt érzékszervi jellemzők – külső megjelenés, állomány, illat és íz – alapján bírálták a tejfölöket.

Kíváncsi, milyen érzékszervi előírások vonatkoznak a tejfölre? Korábbi cikkünkből kiderül!

A tejföl külső megjelenése megfelelő, ha egyenletesen fehér vagy sárgásfehér színű, legfeljebb kismértékű felfölöződés és kevés savókiválás látható a terméken. A külső megjelenés értékelésének eredményeként kóstolóink kedvencei a Coop és a Lipóti 20% zsírtartalmú tejfölök lettek.

Állomány vizsgálata során fontos szempont, hogy egynemű, sima és sűrűn folyó legyen a termék. Ennél a szempontnál legjobban a Coop 20%-os zsírtartalmú terméke nyerte el a kóstolók tetszését.

A tejföl illata kifogástalan, ha kellemesen savanykás, a termék jellegének megfelelően aromás. Illat szempontjából az Auchan és Jásztej 20% zsírtartalmú tejfölök kapták a legmagasabb pontot.

Az íz ételeink élvezeti értékét legjobban befolyásoló tényezője. A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint a tejföl abban az esetben felel meg, ha kellemesen savanykás, tiszta ízzel és megfelelő zamattal rendelkezik. Ezt az ideális állapotot keresve a Bakony 20%-os tejföl tetszett legjobban tesztelőknek.

A hatósági vizsgálatok során problémásnak bizonyult 3 termék nem kaphatott helyezést, így alakult ki a 20%-os tejfölök sorrendje. Jóllehet ez az első helyezetteket nem befolyásolta, hiszen az egyik kizárt termék a 12. helyet érte volna el, míg az alacsony zsírtartalmú és alacsony tejsavbaktériumszámú termékek a legkevesebb pontszámot kapták a tesztelőktől.

Végeredményben a 20%-os zsírtartalmú tejfölök versenyében első helyen a Coop tejföl végzett. Második lett a Magyar tejföl, míg harmadikként a Lipóti tejföl zárt a Szupermenta kedveltségi rangsorában.

tejföl

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk