Image default

Laktózmentes? Laktózmentes!

Laktóz, tejcukor, laktáz, enzim. A laktózérzékenyek számára bizonyosan ismerős szavak. Habár ma már egyre szélesebb laktózmentes termékkínálatból választhatnak, fontos, hogy valóban laktózmentesnek mondott termékek valóban laktózmentesek legyenek. Éppen ezért számunkra is ez volt a legfontosabb kérdés a laktózmentes tejfölök vizsgálatakor. De Szupermentáról lévén szó, a biztonság kérdései mellett a minőségi tényezőket is körbejártuk. Lássuk, hogy végeztek laktózmentes tejföl terméktesztünkön.

A laktózmentes tejfölök kínálatának felmérésekor 9 márka 14 különböző kiszerelésű termékét találtuk meg a boltok polcain. Valamennyi 20%-os zsírtartalmú volt. Mivel egyetlen márkát sem szerettünk volna kihagyni, így végül márkánként egy kiszerelést választva, összesen 9 laktózmentes tejfölt vetettünk vizsgálat alá. Mindegyik termék hazai gyártású, melyeket összesen 4 üzem állított elő.

Ahogyan a 20-os zsírtartalmú „átlagos” tejfölöknél, így a laktózmentes csoportban is számos vizsgálatot végeztünk.

A laktózmentes tejfölök ellenőrzése során vizsgáltuk:

  • biztonsági paraméterek (mikrobiológiai, kémiai és fizikai szennyezettség)
  • laktóztartalom
  • a Magyar Élelmiszerkönyv által előírt zsír-, szárazanyag-, zsírmentes szárazanyag-, savfok tartalmat, kultúrából származó tejsavbaktériumok számát
  • a termékek Magyar Élelmiszerkönyvben előírt érzékszervi megfelelőségét
  • a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét

Mikor beszélhetünk laktóz-intoleranciáról?

A szervezet a tejcukrot, azaz laktózt az ún. laktáz enzim segítségével bontja a vékonybélben. Bélrendszerünkön keresztül csak a bontott állapotban lévő laktóz képes felszívódni. Ha a laktáz enzim hiányzik, vagy működése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben az ott található baktériumok bontják és használják fel. A vastagbélben bekövetkező bakteriális erjedés gázképződéshez vezet, ami haspuffadást, hasi görcsöket, hasmenést eredményez.

Ez is érdekelheti

Biztosan laktózmentes?

Ennél a tesztünknél a legfontosabb kérdéskör a laktózmentesség volt. A vizsgált 9 tejföl mindegyike kimutatási határérték (<0,1g/100g) alatti mértékben tartalmazott laktózt, azaz laktózmentesnek mondhatóak.

Mi a különbség a laktóz-intolerancia és a tejfehérje allergia között?
Olvassa el a Nébih összefoglalóját!
Laboratóriumi és hatósági vizsgálatok

A mikrobiológiai vizsgálatoknak is mind a 9 laktózmentes termék megfelelt. Tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készültek, és megfelelő számú tejsavbaktériumot tartalmaztak, valamint zsírtartalmuk is rendben volt, ahogyan a hatósági érzékszervi vizsgálatoknak is megfeleltek. Nem hamisították a termékeket növényi zsírral, illetve más nem engedélyezett adalékanyagot sem adtak hozzájuk.

Összefoglalva a hatósági laboratóriumi vizsgálatok eredményét, kijelenthető, hogy a vizsgált tejfölök mindegyike laktózmentes volt és megfelelt a vonatkozó előírásoknak.

A legnagyobb gondot a laktózmentes tejfölök esetében a jelölési hibák jelentették. Két terméken nem táblázatos formában tüntették fel a tápérték adatokat. A hatósági felügyelők mindkét esetben kötelezték a felelős vállalkozásokat a hiba kijavítására.

Melyik a legjobb laktózmentes tejföl?

Ahogyan olvasóink megszokhatták, vakkóstolás módszerrel, a termékre jellemző szempontok szerint vizsgálták szakértő, laikus, valamint gyártói oldal képviselői a tejfölöket.

Kedveltségi vizsgálatunk során kíváncsiak voltunk laktózmentes és nem laktózmentes táplálkozást követő emberek véleményére is. A bírálók között így laktózérzékeny kóstolók mellett nem laktózérzékenyek is pontozhatták a termékeket.

A bírálati szempontok a Magyar Élelmiszerkönyvben található, a tejfölre előírt érzékszervi jellemzők voltak, azaz külső megjelenés, állomány, illat és íz alapján értékelték a 9 terméket.

A tejföl külső megjelenésében elvárt, hogy egyenletesen fehér vagy sárgásfehér színű legyen, legfeljebb kismértékű felfölöződés és kevés savókiválás megengedett. A külső megjelenés értékelésének eredményeként kóstolóink kedvencei azonos pontszámmal a Milfina és a Mizo laktózmentes tejfölök lettek.

Állomány szerint is bírálták a termékeket, amelynél fontos szempont, hogy egynemű, sima és sűrűn folyó legyen. Ennél a Mizo terméke nyerte el a kóstolók tetszését.

Tejföl választásakor tesztelőink szerint az illat az egyik legmeghatározóbb döntési szempont a vásárlás során. A tejföl illata akkor megfelelő, ha kellemesen savanykás, a termék jellegének megfelelően aromás. Ennek a Cserpes laktózmentes terméke felelt meg leginkább a bírálók körében.

A tejföl ízében, mint legfontosabb tényezőben, a kellemesen savanykás és tiszta jellemzőket kell keresni, amely a termék jellegének megfelelően zamatos. E tekintetben a Milfina laktózmentes tejföle tetszett legjobban tesztelőknek.

A Szupermenta kedveltségi rangsorában a laktózmentes, 20%-os zsírtartalmú tejfölök versenyében összesítésben első helyen a Milfina végzett. Második lett a Pilos, míg harmadikként a Mizo laktózmentes terméke zárt.

laktózmentes tejföl dobogó

laktózmentes tejföl eredmény

A részletes eredményekért töltse le összefoglaló táblázatunkat!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk