A gesztenyemassza otthoni elkészítéséhez csak három dologra van szükség: gesztenyére, vízre és cukorra. Az elkészítése időigényes munka, de az egyre hosszabb esték remek lehetőséget kínálnak, ráadásul a végeredmény garantáltan a szánk íze szerinti lesz. Persze az ízhatást mindenki kedvére fokozhatja.
Viszonyításképpen 2kg gesztenyéből pucolás után kb. 1,2 kg marad.
A gesztenyemassza készítése mindig a gesztenye feldolgozásával kezdődik. Ha nem jó minőségű a gesztenye, vagy ha nem jön le a héja, akkor minden igyekezetünk kárba vész.
Először a nyers szelídgesztenyéről késsel eltávolítjuk a külső barna héját, majd feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. A főzési idő fajtától és mennyiségtől függően 1/2-1 óra. Ha puhára főtt a gesztenye, akkor a belső hártyákat is eltávolítjuk, erre a legjobb módszer, ha egyszerre csak kis mennyiséget veszünk ki a lábasból, a többit pedig fedő alatt melegen tartjuk, ugyanis a hártyaréteg forrón húzható le legkönnyebben a termésről.
Ez is érdekelheti
Végül a teljesen megtisztított gesztenyét egy tálba téve akár kézzel is össze tudjuk törni, nyomni, de aprítógépet is használhatunk a pürésebb állag elérése érdekében.
Ha szeretnénk, itt meg is állhatunk, elcsomagolhatjuk, lefagyaszthatjuk a natúr gesztenyemasszát. A legtöbb recepthez azonban cukrozott pürére van szükség, ezért érdemes rögtön ízesíteni. Fél kilogramm masszához 5dkg cukrot keverve még natúr ízt kapunk, de rummal és vaníliás cukorral megbolondítva még finomabb lesz.