Image default

Fókuszban a gesztenyekészítmények

Az ünnepekre készülve tesztelt a Szupermenta

Biztosak vagyunk benne, hogy a gyakorlott háziasszonyok kapásból felsorolnak 2-3 olyan desszertet, aminek alapvető hozzávalója a gesztenyekészítmény, ráadásul még a karácsonyi asztalon is jó eséllyel ott lesz. Nem is csoda, hogy az ünnepekre készülve, most a Szupermenta bevásárló listájára is felírtunk 22 gyorsfagyasztott gesztenyepürét és 5 gesztenyemasszát. S, hogy mit mutatott a vizsgálat? Lássuk az eredményeket!

A gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények szabályozásáról itt olvashat! 

A szelídgesztenye nyersen, sütve, főzve is ízletes és tápláló, fontos cukrász alapanyag. A belőlük készült, szinte minden nagyobb bevásárlóközpontban megtalálható gyorsfagyasztott gesztenyekészítményeket a Magyar Élelmiszerkönyv irányelve alapján három csoportba sorolhatjuk. A bevásárlás során találkozhatunk gyorsfagyasztott gesztenyemasszával, gesztenyepürével és édesítőszerrel készült gesztenyepüré termékekkel. A Szupermentán 22 gyorsfagyasztott gesztenyepürét és 5 gesztenyemasszát vizsgáltunk, melyek között három bio termék szerepelt. Az összes tesztelt termék hazai előállítású volt, többségében 200g-os és 250g-os kiszerelésű, illetve mindegyik fóliába csomagolt.

Tudta?

A gyorsfagyasztott gesztenyekészítmény főtt, héjatlanított, áttöréssel, a sziklevelektől s a maghéjrészektől elkülönített, egyneműsített gesztenyéből előállított termék.

Laboratóriumi vizsgálatok
  • Hamisítás-vizsgálat (burgonya-, rizs-, bab- és bambuszrost-tartalom),
  • a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt paraméterek vizsgálata (fehérjetartalom, zsírtartalom, hamutartalom, víztartalom, homoktartalom, savfok, héjtartalom, cukortartalom),
  • szénhidráttartalom,
  • rosttartalom,
  • növényvédőszer-maradék,
  • mikrobiológia (Listeria monocytogenes (szúrópróbaszerűen) és penészgomba),
  • gluténtartalom (1 termék esetében, ahol feltüntetésre került a csomagoláson).

Laboratórium

Tudta?

A diófélék és az olajos magvak közül a gesztenye szénhidrát-tartalma igen magas. Ásványi anyagok, vitaminok és egyéb növényi tápanyagok gazdag forrása. Ugyanakkor más héjas gyümölcsökhöz viszonyítva, zsírokban és kalóriában viszonylag szegény. Kiváló forrása az élelmi rostoknak.

Terméktesztünk további eredményei

Az összetétel különbözik

A gesztenyemasszák és gesztenyepürék összetétele különbözik, méghozzá nem is kicsit. Mutatjuk a különbségek eloszlását.

diagram
Belső értékek

A gesztenyemassza nem tartalmaz semmi mást az összetört, hőkezelt gesztenyén kívül, ezzel szemben a gesztenyepüré gesztenyemasszából készül egyéb hozzáadott anyagokkal, mint például a cukor. Húsz gesztenyepüré gesztenyét, cukrot és aromákat tartalmazott, két bio gesztenyepüré pedig csak gesztenyét és cukrot.

Bár a Magyar Élelmiszerkönyv a gesztenyepüré gesztenyetartalmára vonatkozóan nem határoz meg minimális mennyiséget, a jelölési előírások alapján kötelező feltüntetni a gesztenyepüré termékeken, hogy mennyi gesztenyét tartalmaz. Pozitív tapasztalat, hogy egy termék kivételével mindegyik jelölésén feltüntették a gesztenye mennyiségét az összetevők között.

A termék és a benne lévő gesztenye származása

A gesztenyekészítmények esetében csak akkor kötelező feltüntetni a származási helyet, ha annak hiánya megtévesztő lehet. Például, ha semmilyen jelölési elem nem utal a termék vagy a gesztenye származására, akkor nem kötelező jelölni a származási országot. Önkéntesen a 27 termék közül 4 terméken volt feltüntetve a termék származási országa és a gesztenye származási helye.

Tudta?

A származási ország az a hely, ahol a termék utolsó lényeges átalakítása történt, tehát gesztenyekészítmény esetében az a hely, ahol a gesztenyét feldolgozzák. Mivel az összes vizsgált terméket Magyarországon gyártották, ezért a termékek származási országa a fenti szabály szerint: Magyarország. Érdemes tudni, hogy 2020. április 1. után gyártott termékek esetében, ha a gesztenyekészítmény származási országát feltüntetik, és az eltér az elsődleges összetevőjétől, azaz a gesztenye növény származásától, akkor a termék jelölésén az elsődleges összetevő, azaz a gesztenye származási országát is fel kell tüntetni, vagy eltérőnek kell jelölni.

 A termékek ellenőrzése során minden termék esetében bekértük a felhasznált „gesztenye” származási országáról szóló nyilatkozatot. El is áruljuk, hol estek le a termékekben lévő gesztenyék a fáról pontosan.

grafika

A tesztelt termékek esetében, voltak olyan gesztenyekészítmények ahol több gesztenyebeszállító ország is előfordult.

Hamisítás – Előfordulhat?

A Nébih korábbi célellenőrzése során a laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy több gesztenyepüré és gesztenyemassza rizst és burgonyát tartalmazott. Mivel a rizsliszt és a burgonya olcsóbb, mint a gesztenye, ezért a nagyobb haszonszerzés céljából ezzel a két termékkel hamisíthatóak a gesztenyekészítmények. Természetesen most is elvégezték a szakemberek az erre irányuló vizsgálatokat, hogy kizárjuk a hamisítást.

Megnyugtató, hogy rizs és burgonya endogén referencia gén nem volt kimutatható egyik termékből sem, valamint a fénymikroszkópos vizsgálat során sem volt kimutatható növényi eredetű anyag.

Mi más jönne, ha nem a minőség?

Minden termék esetében elvégeztük a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő paraméterek vizsgálatát.

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy mindegyik termék zsírtartalma, fehérjetartalma, homoktartalma és héjtartalma megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyvi irányelvben foglaltaknak.

Azonban volt, amivel akadt gond…

A laboratóriumi vizsgálat során egy gesztenyepüré víztartalma és savfoka meghaladta a megengedett felső határértéket. Két gesztenyemassza és egy gesztenyepüré víztartalma pedig meghaladta a felső határértéket. A laboratóriumi vizsgálatok szerint egy gesztenyepüré cukortartalma több volt a megengedett felső értéknél, valamint egy gesztenyepüré hamutartalma nem érte el a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt minimum értéket.

Mind a hat termék esetében minőségi hiba miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a hatósági felügyelők.

Egy biztos, az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok nem maradhatnak el

Minden terméknél elvégeztük a penészgomba és a növényvédőszer-maradék továbbá szúrópróbaszerűen hét terméknél a Listeria monocytogenes vizsgálatot is.

Penészgomba

Az élelmiszerekben előforduló penészgombák megengedhető mértékét hazai rendelet szabályozza. A gesztenyekészítmények esetében a rendelet a penészgombára vonatkozóan határértéket nem határoz meg, viszont kíváncsiak voltunk a gesztenyekészítmények esetleges penészgomba tartalmára, ezért minden termék esetében megvizsgáltuk a penészgomba jelenlétét. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint gesztenyekészítmények előállításához kizárólag ép, egészséges, emberi fogyasztásra alkalmas termés használható fel. Így az esetlegesen penészes alapanyag nem használható a termék előállításához.

A laboratóriumi eredmények alapján 15 termék penészgomba tartalma kimutatási határ alatt volt, 12 termék mért eredményei azt mutatják, hogy a penészgomba szám a termékekben nagyon alacsony, nem éri el a hasonló jellegű termékek esetében az élelmiszer-előállítók belső minőségellenőrzésénél alkalmazott határértéket.

Listeria monocytogenes

A gesztenyekészítmények az azonnali fogyasztásra kész élelmiszerek kategóriájába tartoznak, a vízaktivitás és a jelölés figyelembe vételével lehet eldönteni, hogy a Listeria monocytogenes szaporodását támogató, vagy a nem támogató kategóriába tartozik.

Szúrópróbaszerűen 7 termék esetében elvégeztük a Listeria monocytogenes vizsgálatot. A laboratóriumi eredmények szerint mind a 7 termék negatívnak bizonyult.

Növényvédőszerek

A megvizsgált 27 gesztenyekészítmény minta megnyugtató módon nem tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

 

Hogy lehet „gluténmentes” ami alapból gluténmentes? Sehogy.

A gesztenye nem tartozik az allergiát vagy intoleranciát okozó termékek közé, így lehetséges összetevője a gluténérzékenységben szenvedők diétájának, így a gluténmentes ételek előállításának is az egyik népszerű alapanyaga. 

 Egy gesztenyemassza jelölésén feltüntették, hogy a termék tartósítószert nem tartalmaz és gluténmentes. A termékből elvégeztük a gluténtartalom vizsgálatot, melynek laborvizsgálati eredménye megfelelő volt.

 

A jelölés ellenőrzése során viszont kifogásoltuk mindkét állítást, mivel a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvében foglaltak szerint „gesztenyemassza” megnevezésű termék a gesztenyén kívül semmilyen egyéb anyagot nem tartalmazhat. Továbbá a „gluténmentes” állítást sem lehet feltüntetni, mivel megtévesztő olyan tulajdonsággal felruházni egy élelmiszert, amely tulajdonsággal minden hasonló élelmiszer rendelkezik. A hiba miatt a hatósági felügyelőink figyelmeztetésben részesítik az érintett termék gyártóját.

Jelölésvizsgálat

A jelölésvizsgálaton hatósági ellenőreink megállapították, hogy többek között a termékek megnevezésével és a tápértékjelöléssel is akadtak problémák. Számos termék csomagolásán probléma volt az egészségre, tápanyag-összetételre és „cukormentességre” vonatkozó állításokkal.

Kíváncsi a jelölésvizsgálat részletes eredményeire? Kattintson!

A 27 termékből összesen 13 esetében hatósági eljárás indult. Hét termék esetében a jelölési hibák miatt az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesülnek. Négy terméknél jelölési és minőségi hiba miatt, két termék esetében pedig minőségi hiba miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a Nébih hatósági felügyelői összesen 1.200.000 Ft értékben. Továbbá a hibák kijavítására vonatkozóan határidőket tartalmazó intézkedési tervet kell benyújtaniuk az élelmiszer-előállítóknak illetve a forgalmazóknak.

Szupermenta-tipp

  • A gesztenyekészítményeknél nagyon oda kell figyelni a termékek tárolására. A gyorsfagyasztott élelmiszert a gyártóknak úgy kell csomagolnia, hogy a csomagolás védje a terméket a mikrobiológiai és egyéb szennyeződésektől, valamint a kiszáradástól. A gyorsfagyasztott termékeket -18°C-on kell tárolni, amelynek betartása biztosítja a termék minőségének megőrzését. Továbbá fontos, hogy a termékeket felengedés után nem szabad újrafagyasztani. Figyeljünk, hogy a vásárlás során ne szakítsuk meg a hűtési láncot, mivel az élelmiszerek eltarthatóságában a fagyasztás és a hűtési lánc folytonosságának nagyon komoly jelentősége van, így megvédjük ételeinket a romlástól és ezzel csökkentjük az élelmiszer-pazarlás mértékét is. A fagyasztott élelmiszereket érdemes a bevásárlás végére hagyni, és az utolsók között a kosarunkba tenni.
  • Már a vásárláskor érdemes figyelni, a szemmel láthatóan nem megfelelő tárolási körülményekre és a helytelen csomagolásra, ha ilyen termékkel találkozunk, ne vegyük meg. Amennyiben mégis nem megfelelően tárolt és látszólag sérült csomagolóanyagú, de megfelelő minőségmegőrzési idejű terméket vásárol, bejelentésével segítheti munkánkat. A bejelentést megteheti Nébih zöld számán: 06-80-263-244, vagy írásban az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e mail címen továbbá a Nébih Navigátoron keresztül is.
Kíváncsi mely termékek kerültek fel a dobogóra? Kattintson! 

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk