A torma népszerű kiegészítője étkezéseinknek. Sokaknál talán húsvétkor kerül leginkább az asztalra, de az év többi részében is előszeretettel fogyasztjuk. Nézzük, miből állhat egy üveg torma!
A boltok polcain széles kínálattal, többféle üveges tormával találkozhatunk. A csípős és a csemege torma mellett népszerű a majonézes, a tejszínes, az almás ízesítésű változat is. A Szupermenta tesztjén vizsgált termékek esetében a csomagolásokon feltüntetett főbb összetevők a következők voltak:
Torma
Talán nem meglepő, hogy elsőként a tormát említjük, bár volt olyan termék, ahol az összetevők sorrendjében a víz vitte el az első helyet. A terméktesztben résztvevő üveges tormák torma tartalma széles skálán mozgott, a vizsgált termékek 37 és 61% közötti tormatartalommal rendelkeztek. Ezek közül is a legnagyobb számban az 50%-os tormatartalmú termékek fordultak elő.
Cukor
A csomagoláson feltüntetettek szerint a legtöbb üveges torma tartalmazott hozzáadott cukrot (édesítőszert egyik sem). Mennyiségük igen eltérő lehet, így ebben az esetben is hasznunkra válhat a tápértékjelölésen szereplő információk elolvasása!
Ételecet
Főként az ízhatás fokozása érdekében ételecetet is adagolnak a gyártók a termékekhez; ki többet, ki kevesebbet.
Növényi olaj
A teszten résztvevő üveges tormák repceolajat és/vagy napraforgó (ét)olajat tartalmaztak, amelyek hozzájárulnak annak krémes állagához.
Egyéb összetevők
Mindezek mellett a termékek különféle adalékanyagokat tartalmaznak, mint pl.:
- módosított keményítő, melynek az állag kialakításában van nagy szerepe,
- szulfitok és szorbátok, ezek felelnek a termék eltarthatóságáért és világos, sok esetben fehér színéért,
- illetve különféle fűszerek.