Image default

A citromok osztályozása

Az üzletek gyümölcsosztályain vásárlóként könnyedén válogathatunk. Azonban nem csak mi, hanem a jogszabályok is válogatnak, és különbséget tesznek a gyümölcsök között. Mennyi mindennek kell megfelelnie egy gyümölcsnek, hogy friss állapotban tudjuk fogyasztani?

Lássuk a citromokra vonatkozó forgalmazói előírásokat!

Az 543/2011/EU rendelet I. mellékletében található a citrusfélékre vonatkozó forgalmazási minőség szabvány, ami magába foglalja azon rendelkezéseket, amelyeknek eleget kell tennie egy citromnak ahhoz, hogy eljusson a termőföldtől az asztalig.

A szabvány magában foglalja a termékmeghatározást, továbbá a minőségre, méretre, kiszerelésre és jelölésre vonatkozó rendelkezéseket, ahogyan a megengedett minőségbeli és méretbeli eltérésekre is vannak vonatkozó előírások.

A termék meghatározása

A termékmeghatározás szerint csak olyan citromot lehet forgalomba hozni, amelyet a Citrus limon (L.) Burm. f. fajtából termesztettek.

Ez is érdekelheti

A forgalomba hozhatóság alapkövetelményei

Minden citromnak el kell érnie egy érettségi fokot ahhoz, hogy forgalmazni lehessen. Az érettségre fajonként meghatározott 3 fő vonatkozó követelmény van:

 • minimális létartalom – 20%
 • minimális cukor-sav arány
 • színezettség
Milyen minőségű?

A minőségre vonatkozó rendelkezések alapján minden citromnak eleget kell tennie a minimumkövetelményeknek; épek legyenek, ne legyen rajtuk sérülés, zúzódás. Kártevőktől és kártevők által okozott károktól, idegen szagtól, idegen anyagtól, nem természetes felületi nedvességtől mentesek legyenek. Továbbá követelmény az is, hogy a citromok állapota olyan legyen, hogy kibírják a szállítást és az árukezelést és a rendeltetési helyükre a kívánt állapotban érkezzenek.

Az üzletek polcain és a citromok csomagolásán fel kell tüntetni a minőségi osztályt. Minőség alapján a citrom három osztályba sorolható:

 • „Extra” osztály – kiváló minőségű citrom, amely rendelkezik fajta és/vagy a kereskedelmi típus jellemzőivel, hibáktól gyakorlatilag mentes.
 • I. osztály – jó minőségű citrom, amely rendelkezik fajta és/vagy a kereskedelmi típus jellemzőivel. Megengedettek kisebb hibák, mint enyhe alak-, szín és felületi héjhibák.
 • II. osztály – nem sorolhatók magasabb osztályba, de megfelelnek a minimumkövetelményeknek. Megengedett alak, szín és fokozatosan kialakuló felületi héjhibák továbbá héjelváltozások és ráncos, durva héjfelület is.
Mekkora citrom?!

A citromok mérete a gyümölcs hossztengelyére merőlegesen mért legnagyobb átmérőt jelenti. A citromot csak méretre válogatva szabad forgalmazni, azaz a szabvány által meghatározott méretkategóriákba kell a citromokat besorolni és egy csomagolási egységben legfeljebb három (egymás melletti) méretkategóriába tartozó citromok lehetnek. A minimum átmérő 45 mm.

Mit keressünk a citromok csomagolásán?

A citromok címkéjén az alábbi kötelező jelölésekkel találkozhatunk:

 • azonosító adatok (termelő/forgalmazó neve és címe;)
 • méret
 • a termék eredete (származási ország)
 • kereskedelmi jellemzők (minőségi osztály, méret)
 • betakarítás utáni kezeléshez használt hatóanyagok

Forrás: 543/2011/EU

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk