Image default

Citromokat teszteltünk

A tél beköszöntével és az ünnepi sütés-főzés közeledtével egy népszerű déligyümölcsöt, citromokat teszteltünk a Szupermenta programban. Ezúttal 10 különböző hálós citromot vizsgáltunk. Érdekességekért olvassa el cikkünket!

Nyáron üdítő jellege, télen C-vitamin tartalma miatt fogyasztjuk előszeretettel a citromokat. Sokan egy forró teát vagy egy finom édességet sem tudnak elképzelni nélküle. Gazdasági szempontból is az egyik legfontosabb gyümölcs a világon. Számos fajtája létezik, amelyről az áruházak polcai is árulkodnak. Minden évszakban más-más citromfajtával találkozhatunk.

A Szupermentán hét nagy üzletlánc polcairól, 10 különböző hálós kiszerelésű, 500 grammos citromot vetettünk vizsgálat alá.

Megmértük a citromok növényvédőszer-maradék, C-vitamin, cukor- és savtartalmát, és a jelöléseket is ellenőriztük. Természetesen a kedveltségi kóstolás sem maradhatott el!

A tíz citrom közül 3 kezeletlen, 1 ökológiai gazdálkodásból származó (bio) és 6 felületkezelt termék volt. A legtöbb Spanyolországból származott, de volt közöttük török és olasz származású is. Az egységáruk átlagosan 804 Ft/kg volt. A november-decemberi időszak legnépszerűbb citromfajtáit vizsgáltuk mi is, azaz a primofiori, interdonato és hiszpania került a kosarunkba.

Ez is érdekelheti

A növényvédőszerek vizsgálata

A citromok jelölésén kötelező feltüntetni a felületkezelő szereket! Ezek olyan anyagok, amelyet a növény termésének szüretelése után használnak annak érdekében, hogy a gyümölcs megfelelő állapotban érkezzen a célországba. Fontos viszont, hogy a szerek felhasználása megfelelő legyen. A jó mezőgazdasági gyakorlatok betartása mellett ugyanis elkerülhető a növényvédőszer-maradékok jelenléte a termések felületén.

A növényvédőszereket használata a termelés során engedélyezett, de csak a helyes mezőgazdasági gyakorlatok alapkövetelményeinek betartásával. Csak minimálisan szükséges szermennyiséget használhatnak fel a termelés és tárolás során illetve az engedélyező hatóságok által meghatározott alkalmazható maximális dózis, a várakozási idő és az engedélyezett maximális szermaradék koncentráció betartásával. A nem engedélyezett növényvédőszer-használat illetve a jogszabályi határértékeket meghaladó szermaradékok ellen minden esetben hatósági eljárás indul és bekerül egy úgynevezett gyorsriasztási rendszerbe (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed), amelyen keresztül minden EU tagállamot értesítenek az esetleges kockázatról. A növényi eredetű élelmiszerekben illetve azok felületén található megengedett növényvédőszer-maradékok határértékét a 396/2005/EK rendelet tartalmazza. A legfontosabb élelmezés-egészségügyi követelmény, hogy a szervezetbe jutó szermaradékok tartós bevitel esetén se legyenek egészségkárosító hatásúak. A növényvédőszerekről még több érdekesség megtudható a Nébih összefoglalójában.

Tesztünk során a növényvédőszer-maradék mérések száma ezúttal is meghaladta a 300-at.

Az egyetlen bioként jelölt termékben semmilyen szermaradék nem volt kimutatható. Két kezeletlennek jelölt citromnál állományjavítás céljából használt anyagokat mutatott ki a műszer, amelyek használata megengedett a termékkörben. A 6 felületkezelt gyümölcs mindegyikénél pedig a megengedett határérték alatti eredmények voltak.

Ezek alapján kijelenthető, hogy a termékek e tekintetben megfeleltek az előírásoknak.

Egy kezeletlennek jelölt citromnál viszont imazalil növényvédőszert mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ugyan jóval a határérték alatti volt a növényvédőszer-tartalom, de a jelölésen a „kezeletlen” szó szerepelt, így az imazalil jelenléte nem elfogadható. A megtévesztő jelölés miatt a Nébih szakemberei eljárást indítottak a felelős vállalkozóval szemben.

A megtévesztő jelölés miatt ezt a terméket a kedveltségi teszt rangsorából is kizártuk.

A kezelt héjúnak jelölt citromokat a legtöbb esetben imazalillel kezelték, de előfordult metalaxil és klórpirifosz-metil, fludioxonil, pirimetanil, prokloráz hatóanyagok jelenléte is. Voltak állományjavítás céljából használatos szermaradványok is, mint például 2,4,6-triklórfenol, pirimetanil és o-fenil-fenol. Ezeket még a termések szüretelése előtt használják, és használatuk megengedett. A legmagasabb növényvédőszer-maradék egy spanyol citrom esetében volt, amelyet imazalil hatóanyaggal kezeltek. A szermaradék mennyisége 4,0 mg/kg volt, de imazalil esetében a maximális növényvédőszer-maradék koncentráció mennyisége 5 mg/kg, tehát így is a jogszabályi határérték alatt volt.

Nyári limonádé tesztünk során is ellenőriztük a citromokban a növényvédőszer-maradékot. Az eredményekért kattintson korábbi cikkünkre!
Citrusok és C-vitamin

A C-vitamin tartalmat mindegyik citromban megmérték szakembereink. A legkisebb érték 38,1 mg/100g, míg a legmagasabb 52,0 mg/100g volt. A napi beviteli érték 80 mg/nap. (Forrás: OGYÉI)

A C-vitamin antioxidáns hatása révén immunerősítő, számos betegség ellenszere, egyike a vízben oldódó vitaminoknak. Elsőként Szent-Györgyi Albert mutatta ki paprikából. A paprika mellett még számos forrása lehet még, mint például a citrusfélék, csipkebogyó, ribizli, földieper, sárgadinnye, karalábé, káposzta, sóska, paradicsom, burgonya.

Jelölés vizsgálat

A citrusfélék jelölésére vonatkozó rendelkezéseket a 1234/2007/EK rendelet tartalmazza.

A citromok csomagoláson kötelezően, jól látható és olvasható módon fel kell tüntetni:

  • a csomagoló és/vagy a feladó nevét és címét
  • a termék megnevezését, fajtáját
  • származási országot
  • minőségi osztályozás számát
  • méretet
  • betakarítást követően használt felületkezelő anyagokat.

Növényvédelmi felügyelőink a kereskedelemben, a helyszínen ellenőrizték a nyomonkövethetőségi dokumentációkat, továbbá a citromok jelölését is megvizsgálták.

Egy terméken nem jelölték a termék fajtáját, ami viszont kötelező. A hiányosságért a felelős vállalkozást figyelmeztetik a hivatal szakemberei, és kötelezik a hiba javítására.

Ha kíváncsi, melyik citrom végzett az élen a kedveltségi vizsgálat alapján, kattintson tovább!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk