Image default

A legkedveltebb citromok

A Szupermenta decemberi számában 10 különböző citromot vetettünk komplex ellenőrzés alá. A gyümölcsök hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal is elvégeztük a kedveltségi tesztet. Kíváncsi, melyik citrom lett a befutó? Olvassa el cikkünket!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben. Az eredmények természetesen a kóstoláson részt vett szakértő-laikus csoport ízlését és véleményét tükrözik.

Különböző vásárlói szempontok mentén rangsorolva ezúttal 10 citromot bíráltak. „Vak kóstolásos” módszerrel pontozhattak, azaz nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A kedveltségi vizsgálat menete mindig a külső megjelenés és állag megfigyelésével kezdődik. A citromok esetében sem történt máshogy. Először az egész citromok külsejét, héját vizsgálták kóstolóink, majd a félbevágott citromokon a gyümölcshús és héjvastagság arányát, színét, illatát és az állagát is szemrevételezték. Ezután következett az íz vizsgálat, amely során a kifacsart citromleveket teába keverve kóstolták a bírálók.

Ez is érdekelheti

Íme, az 5 fő tesztelési szempontunk részletesen! Milyen egy jó citrom?

  • A külső megjelenés szempontjából megfelelő a citrom, ha egyenletes felszínű, kúp alakú csúcsban végződik, nincsenek rajta bemélyedések. A héjvastagság kielégítő arányban van a gyümölcshússal.
  • A második szempont az állag volt, aminél elvárható, hogy rugalmasan kemény állagú, lédús legyen a gyümölcs.
  • Harmadikként a színt értékelhették, ami akkor ideális, ha élénksárga, napsárga színű, egyenletes és nem foltos.
  • Illatában kellemes, citrusos illattal rendelkezzen.
  • A kóstolóink által legfontosabbnak vélt tulajdonság az íz volt, ami abban az esetben értékelhető kiválónak, ha megjelenik a citromra jellemző gyümölcsös aroma. Savanykás ízű, de kellemesen üdítő hatású.

A kedveltségi teszt alapján a kóstolók tetszését a Horeca Select spanyol citrom nyerte el. Második lett a Menas török citrom, míg harmadikként a Carrisol spanyol citrom végzett.

megtévesztően „kezeletlennek” jelölt terméket ugyan kóstolták a tesztelők, de a kifogás miatt a rangsorból kizártuk.

citrom

citrom
A vizsgálatok és a teszt részletes eredményei megtekinthetőek összefoglaló táblázatunkban!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk