Image default

Nem egy citrom van a világon

A citrom szélsőséges, ám de annál meghatározóbb íz a konyhában. Terméktesztünk kapcsán nem is lehetett kérdés, hogy utánajárunk a legismertebb fajtáknak.

Napjainkban a fő citrom termesztő országok India, Mexikó, Argentína, Olaszország,Spanyolország és Törökország.

Citrom terméktesztünk során első és másod osztályú gyümölcsöket is teszteltünk, amelyeket Spanyolországból, Olaszországból és Törökországból importáltak. Tíz különböző termék komplex vizsgálatát végeztük el, melyek között három fajtával találkoztunk. Cikkünkben most összegyűjtöttük ezek legfontosabb jellemzőit és tudnivalóit.

  • Primofiori

Gyors növekedésű, igénytelen, hidegtűrő, bőtermő citrom. Gyümölcse világossárga, és lédús, viszonylag kevés magot tartalmaz, nagyon savanyú. Évente háromszor terem: októberben, márciusban és júniusban. Fontos tudni, hogy a Primofiori valójában nem fajta, noha sokszor ezt írják rá a termékre fajtanévként. Valójában Feminello a fajta neve, ami Olaszországban az alapfajta. Gyakorlatilag folyamatosan virágzik és érik, évente négyszer takarítják be. Az őszi a Primofiori („első virágok”), a téli-tavaszi a Limoni, a késő tavaszi a Bianchetti, míg a nyári a Verdelli.

  • Hiszpania, vagy másképpen Verna

A Fino után ez a fajta a második legjelentősebb mértékben termesztett citromféle az Ibériai-félszigeten. Nagyon erős, gyors növekedés és kétszeri virágzás jellemzi. Nagy vagy közepes, lédús gyümölcsöket terem, melyben előfordulhatnak magok. Nevezik Berna-nak is. Egyesek szerint ez a legtöbbet termelt fajta Spanyolországban.

Ez is érdekelheti

  • Interdonato

Régi szicíliai fajta, különlegessége, hogy december elején érik, így a legkorábban érő fajta Olaszországban. Erős határozott növekedésű, tüskétlen citromfa, termései lehetnek kisebbek és nagyobbak is, termése vékony héjú, lédús, kissé kesernyés.

Az Interdonato citromban körülbelül 6-7 mag található összesen és magas a lé tartalma. Hazánkba jellemzően Olaszországból érkezik.

Gondolta volna, hogy ennyi citromfajta létezik?

A citromok fajtáit oldalakon át sorolhatnánk. A teljesség igénye nélkül kiválasztottunk néhányat, és érdekes tulajdonságaikat.

  • Euréka

Az egyik legnagyobb számban termesztett citrusfajta a világon. Meglehetősen produktív, viszont eléggé hideg érzékeny és tápanyagigényes.

  • Lisbon

Portugáliából származó fajta. Kaliforniában az Euréka citromot ezzel helyettesítik, mivel sok hasonlóságot mutatnak egymással.

  • citrom
  • Meyer

Frank Meyer fedezte fel 1908-ban ezt a természetes módon létrejött hibrid fajtát. Fája hidegtűrő, szabálytalan növekedésű. Termése bőtermő, a teljes érés fázisában narancssárga színűvé változik. Nem annyira savas mint társai, édeskés íze miatt vált közkedveltté. Nagyobb üzletláncokban sokszor találkozhatunk vele.

  • Vadcitrom, azaz a télálló citrom

Érdekessége, hogy kifejezetten fagytűrő. Lassú növekedés jellemzi, gyümölcsei nagyon savanyúak. Egyenként akár ötven magot is tartalmazhatnak!

Forrás: Rácz János: Növénynevek enciklopédiája: Az elnevezések eredete, a növények kultúrtörténete és élettani hatása (2010), Marie-Noelle Pichard: A citrom titkai (2014), citrus-kert.eoldal.hu

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk