Image default

Mit jelent a felületkezelt, kezeletlen és bio?

A déli gyümölcsök vásárlásakor gyakran felvetődik a kérdés, hogyan kezelték őket, míg a kosarunkba kerültek. Nézzük, a citrom esetében milyen fogalmakkal találkozhatunk, és mit takarnak ezek!

A távoli termőhelyekről, dél-Európából vagy a Közel-Keletről, hozzánk kerülő gyümölcsök a 2-3 napos szállítás során megromlanának, ha a leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el felületüket a kiszáradást gátló védőréteggel.

Ez is érdekelheti

A külső felületkezelés viaszbevonással és engedélyezett gombaölő hatású növényvédő-szerek (például a gombaölő hatású ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol, stb.) felhasználásával történik. Előfordulhat, hogy csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt, ami lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz alapú.

Azt mindenképpen tudni kell, hogy a Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt. Ha emellett növényvédőszerrel is kezelték a gyümölcsöt, azt kötelező feltüntetni! Még a lédig gyümölcsök esetében is. Ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, szintén jelölni kell, mivel a növényvédőszer a héj illóolajához kötődik és a viaszbevonás miatt nem lemosható.

Ezek alapján felületkezeltnek mondjuk azokat a gyümölcsöket, amelyeket a viaszon túl egyéb növényvédőszerekkel is kezeltek. Ezek használata elfogadott, amennyiben a készítmény engedélyezett és mennyisége nem lépi át a meghatározott határértéket.

Kezeletlen héjú gyümölcsnek azokat tekintjük, melyeket kizárólag viasz védőréteggel vontak be.

Az ökológiai gazdálkodás rendszeréből származó termékeknél használják az „öko” előtagot, valamint annak szinonimáit, a „bio” és az „organic” szavakat. Az ökológiai gazdálkodás olyan gazdálkodási, élelmiszer előállító rendszer, ami tiltja, illetve korlátozza bizonyos növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavító szerek, valamint a mesterséges állatgyógyászati készítmények, illetve hozamfokozók használatát. A vonatkozó közösségi rendelet pontosan meghatározza, hogy milyen feltételeknek kell továbbá megfelelniük ezeknek a gazdaságoknak.

Forrás: portal.nebih.gov.hu; 834/2007/EKfelül

Kapcsolódó tartalmak

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk