Image default

A fehérjeporok tesztelése 21 állati eredetű termék vizsgálatával folytatódott

A Szupermenta shakerébe ezúttal tejsavófehérje-alapú proteinporok kerültek. Vajon megfelelő-e a termékek fehérje- és vitamintartalma? Többek között ezt is kiderítették a vizsgálatok. Íme, az eredmények!

A növényi fehérjepor  terméktesztet követően ezúttal az állati eredetű proteinporokra fordítottuk a figyelmünket. A tejsavóalapú termékek közül a csokoládéízűek kerültek a shakerbe. Összesen 21 fehérjeport vizsgáltunk a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ együttműködésével, melyek közül – a termékekben felhasznált különböző fehérje-összetevők megoszlása szerint – 11 izolátum, 5 hidrolizátum, valamint 5 keverék (izolátum és hidrolizátum) volt. Származásukat tekintve kilenc magyar és tizenkettő külföldi előállítású volt, tömegük pedig 600 és 2300 gramm között mozgott.

Tudta?

A savófehérjék különböző formában találhatóak meg a piacon: savófehérje-koncentrátum, izolátum, hidrolizátum.

Fehérje koncentrátum (Whey Protein Concentrate, rövidítve WPC)

Az ilyen típusú fehérjeporok 60-80%-ban fehérjéből állnak, a többi zsírból és szénhidrátból származik.

Fehérje izolátum (Whey Protein Isolate, rövidítve WPI)

A fehérje izolátumok magasabb százalékban tartalmaznak fehérjét (90-95%) a fehérjekoncentrátumhoz képest.  Általában fehérjekoncentrátumból készülnek, amelyet különböző szűrési és szétválasztási technikával kezelnek, azért, hogy minél magasabb fehérjetartalmat érjenek el, miközben a zsírok és szénhidrátok nagy részét is kiszűrik.

Fehérje hidrolizátumok (Whey Protein Hydrolysate, rövidítve WPH)

A fehérje hidrolizátumokat izolátum vagy koncentrátum további kezelésével állítják elő, úgy, hogy savval történő melegítéssel vagy enzimek hozzáadásával „előemésztik”, ami segít abban, hogy gyorsabban felszívódjanak. A fehérjék általában részlegesen bontott állapotban találhatóak meg a termékben, mellyel elősegítik az aminosavak gyorsabb felszívódását, azonban a hidrolizáció mértékétől függően keserű utóíz jelentkezhet.

Laboratóriumi vizsgálatok:
 • fehérjetartalom
 • cukortartalom
 • édesítőszer-tartalom (szteviol-glikozidok, szukralóz, aceszulfám-K, aszpartám, xilit)
 • nehézfém-tartalom (ólom és kadmium)
 • gluténtartalom
 • szójatartalom
 • tejfehérjetartalom
 • tojástartalom
 • vitamintartalom (B3-, B5-, B6-, B12-, C-vitamin)
 • ásványianyag-tartalom (vas, cink, réz, mangán, szelén)
 • doppingszer kimutatás
 • THC-tartalom
 • növényvédőszer-maradék
 • hexán szennyezőanyag-tartalom
állati fehérjepor

(Készült a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratóriumában)

Fehérjetartalom – a fő kérdés

Alapvető elvárás, hogy a csomagoláson feltüntetett fehérjetartalom ténylegesen jelen legyen a termékben, hiszen a tejsavófehérje-alapú ízesített italporok fogyasztásának kiemelt célja a kívánt fehérjebevitel.

Tudta?

A WHO szerinti javasolt fehérjebevitel 19 év feletti, átlagos aktivitású személyek számára 0,8 g/ttkg/nap.

A laboratóriumban mért fehérje mennyiségét összevetettük a tápértékjelölésen szereplő értékekkel, ahol kötelező feltüntetni a fehérje mennyiségét. A vizsgálati eredmények értékeléséhez figyelembe vettük az élelmiszerek jelölésén feltüntetett, a tápértékek tűréshatárának megállapításához használandó uniós útmutatót, amely meghatározott toleranciát enged.

A mérési eredmények alapján négy termék fehérjetartalma az alsó tűréshatár alatt volt.

A fehérje mennyiségét 100 g porra vagy 100 g és egy adag porra adják meg. A fehérjetartalom a laboratóriumi mérések alapján 100 g porra vonatkoztatva 67,9%–86,7% között változott.

A termékek egy adagos fogyasztási javaslatai a termék típusától függően nagy mértékben változhatnak (22 g – 40 g), így az egy adaggal bevihető fehérje mennyisége is nagyobb ingadozást mutat (17,2 g – 30,4 g).

Doppingszer

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratóriuma végezte el a doppingszerek kimutatására vonatkozó vizsgálatot. A szakemberek szúrópróbaszerűen ellenőrizték, hogy tartalmaznak-e doppingszert a tesztben résztvevő termékek.

Megnyugtató eredmények születtek, ugyanis a laboratóriumi vizsgálatok alapján a kiválasztott hat mintát rendben találták.

Aminosav-tartalom

Az aminosavprofil feltüntetése önkéntes jelölési elem. Laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőriztük azokat a termékeket, amelyek jelölésén szerepelt ez az érték is. Az értékelésnél a jelölt és mért értékek között a kiugróan nagy (többszörös) különbségeket kifogásolták a szakemberek.

A laboratóriumi vizsgálatok két terméknél több aminosav esetén a jelölésen feltüntetett mennyiséghez képest kevesebbet, három terméknél pedig többet mutattak ki.

Cukortartalom

A tesztben szereplő proteinporok cukortartalma 0,38 és 8,45 g/100 g között mozgott. A mért cukrok mennyiségét összevetettük a tápértékjelölésen szereplő értékekkel, melyet szintén kötelező feltüntetni. A vizsgálati eredmények értékeléséhez ebben az esetben is figyelembe vettük az uniós útmutatót, amely – ahogy említettük – meghatározott toleranciát enged.

A cukor tápértékjelölésen szereplő mennyisége két terméknél nem volt megfelelő. Az érintett vállalkozásnak a termék csomagolásán feltüntetett cukortartalom értékét felül kell vizsgálnia, és annak megfelelően javítani a cukor mennyiségét.

Édesítőszerek

A tesztben résztvevő fehérjeporokhoz több különböző édesítőszert használtak, bizonyos termékekben akár többfélét is: szukralóz 21 fehérjeporban, aceszulfám-K kilenc, szteviol-glikozidok pedig két termékben fordult elő.

Tudta?

Az édesítőszereket a termék összetevői listájában (édesítőszer csoportnévvel és az édesítőszer nevével vagy E-számával kiegészítve) és a megnevezésében is szerepeltetni kell az uniós jelölési rendelet szerint. A helyes jelölés: „Édesítőszerrel (édesítőszerekkel)” – ezt a kifejezést az élelmiszer nevéhez kapcsolódóan kell feltüntetni. Ha a termék cukrot is tartalmaz, a megnevezést a rendelet értelmében a „Cukorral és édesítőszerrel (édesítőszerekkel)” kifejezéssel kötelező bővíteni.

Két fehérjepornál – a dokumentációk elemzését követően – a szakemberek megállapították, hogy a bennük lévő aroma egyik összetevője esetén a „cukor” nem természetes módon van jelen, hanem hozzáadott cukorról van szó. Ennek értelmében a termék nevében az „édesítőszerrel” szót ki kell egészíteni a következő formátumra: „cukorral és édesítőszerrel”.

Az adalékanyagokra vonatkozó uniós rendelet alapján csak két esetben lehet alkalmazni édesítőszert ízesített italokban: a „csökkentett energiatartalmú” vagy a „hozzáadott cukor nélküli” termékeknél. Tekintettel arra, hogy az említett két fehérjepor hozzáadott cukrot is tartalmaz, a termékekben csak akkor alkalmazható az adott édesítőszer, ha igazolt, hogy „csökkentett energiatartalmú”. Ez azt jelenti, hogy az eredeti élelmiszerhez vagy egy hasonló termékhez képest legalább 30%-kal csökkentett energiaértékű élelmiszerről van szó.  A „csökkentett energiatartalom” ténye azonban nem bizonyosodott be e fehérjeporok esetében, ezért át kell dolgozniuk a receptúrát.

Egy termék szukralóztartalma meghaladta a vonatkozó rendeletben az elkészített italra vonatkozóan megállapított 300 mg/l határértéket.

A többi termék esetében az édesítőszerek mért értéke határérték alatt volt. (Az uniós rendeletben szereplő határértékek az elkészített ital állapotra vonatkoznak.)

Három termék esetén szerepelt a jelölésen, hogy a termék aszpartámot nem tartalmaz. A laboratóriumi vizsgálatok alapján a kimutatási határ alatt volt a mennyiségük.

Nehézfémek

Az élelmiszerekben előforduló nehézfém-szennyeződések megengedhető mértékét uniós rendelet szabályozza. Amennyiben a rendelet nem határoz meg konkrét felső határértékeket egy összetett élelmiszerre, a meghatározott felső határértékeknek az ilyen élelmiszerekre történő alkalmazásakor pl.: figyelembe kell venni a szennyezőanyag-koncentráció változásait a szárítási vagy hígítási eljárás, illetve feldolgozás során, valamint az összetevők relatív arányát a termékben.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján a kadmium értékek kapcsán nem merült fel kifogás, az ólomtartalom pedig az összes termék esetében kimutatási határérték alatt volt.

Hozzáadott vitamin- és ásványianyag-tartalom

Ha egy fehérjepor jelölésén például a „vitaminnal, vitamin hozzáadásával, vitaminnal dúsított, vitaminforrás”, stb. állítás szerepel, akkor az uniós rendelet szerint ezen állításoknak a fogyasztásra elkészített élelmiszerre kell vonatkoznia, tehát jelen esetben a vízzel elkészített italra.

A tesztelt termékeken elkészítési javaslatként 22–40 g fehérjepor és 115–350 ml víz szerepelt. Tehát vitamin, ásványi anyag hozzáadása esetén a vízzel elkészített italban jelentős mennyiségben kell jelen lennie az ígért vitaminnak és ásványi anyagnak. Ez akkor állja meg a helyét az uniós jelölési rendelet szerint, ha az elkészített italban a mennyiségük 100 milliliterenként legalább a napi táplálkozási referenciaértékek 7,5%-át eléri.

Egy terméknél a hozzáadott vitaminok, egy esetben pedig a magnézium napi táplálkozási referenciaértéke nem érte el az elkészített italban az előírásoknak megfelelő minimum 7,5%-ot, ezzel a dúsított élelmiszerekre vonatkozó jogszabály előírásait sértették meg.

A jelölés szerint vitaminokkal (A, C, E, D, B) és/vagy ásványi anyagokkal (foszfor, kalcium, kálium, króm, cink, magnézium) dúsítottak bizonyos termékeket, ezért ezeket laboratóriumi vizsgálattal ellenőriztük.

A vitaminok tekintetében valamennyi érintett termék esetében – a toleranciákat figyelembe véve – megfelelő eredményt mutattak a vizsgálatok. A mért értékek megfeleltek a jelölésen feltüntetett adatoknak.

 

Egy termék magnéziumtartalma azonban magasabb volt a csomagoláson feltüntetett értéknél (felső tűréshatár felett volt), ezért az érintett vállalkozást a hatóság felszólította a hiba kijavítására. A többi vizsgált ásványi anyag mennyisége megfelelt a jelölésen szereplő értékeknek.

Allergének

Az uniós előírás szerint a gluténmentes termékek gluténtartalma maximum 20 mg/kg lehet. A tesztben nyolc olyan termék vett részt, melyek a jelölésük alapján gluténmentesek voltak, ezért ezt laboratóriumi vizsgálattal is ellenőriztük.

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a termékek megfeleltek az előírásoknak, vagyis valóban mentesek a feltüntetett allergéntől.

Jelölési hibák

A tesztben szereplő fehérjeporok közül mindössze egy termék felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. A jelölésvizsgálat során gond adódott – többek között – a termékek megnevezésével, a tápértékjelöléssel és az összetevők feltüntetésével. A hatósági vizsgálat során hét esetben weboldalon keresztül történt a mintavétel, ebből öt esetben nem sikerült maradéktalanul betartania a jelölési előírásokat a honlapokon a webáruházat üzemeltető vállalkozásoknak. Továbbá három termék csomagolásán egyáltalán nem tüntettek fel magyar nyelvű jelölést.

A jelölésvizsgálat részletes eredményeiért kattintson ide!

A tesztelt 21 csokoládéízű fehérjepor közül 20 termék nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak, azonban egyéb hibákat is feltártak az ellenőrök.

Négy fehérjepor ténylegesen kevesebb fehérjét tartalmazott a jelöltnél, öt termékben a mért aminosav mennyisége is eltért a csomagoláson feltüntetett értéktől, egy fehérjepor szukralóz édesítőszer tartalma meghaladta a határértéket, a dúsított élelmiszerekre vonatkozó jogszabálynak pedig két termék nem felelt meg. Két édesítőszerrel készült termék sem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, mert a csökkentett energiatartalmuk nem volt igazolt.

Az élelmiszer-vállalkozókkal szemben folyamatban van az élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabása, melyek együttes értéke várhatóan mintegy 2,4 millió forint körüli lesz.

Szupermenta-tipp

A termékek egy adagos fogyasztási javaslatai a termék típusától függően nagy mértékben változhatnak, ennek következtében az egy adaggal bevihető fehérje mennyisége is nagyobb ingadozást mutat. Vásárláskor többek között ezt is érdemes figyelembe venni.

Amennyiben fehérjeport szeretnénk fogyasztani, célszerű dietetikus szakember segítségét kérni, hogy az életkori, egészségügyi, sportolási sajátosságok és tápanyagbeviteli szükségletek figyelembevételével építhessük be az étrendünkbe.

Kíváncsi a részletes vizsgálati eredményekre? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk