Image default

A koffeinmentes kávé titka

A kávé fogyasztása a benne lévő koffein élénkítő hatása miatt sokak számára a mindennapok elengedhetetlen része. Vannak azonban, akik csak íze miatt fogyasztják, így szívesebben választják a koffeinmentes változatot. De valójában mitől és hogyan lesz koffeinmentes a kávé? Cikkünkből megtudhatja.

A koffeinmentesítés lényege a koffeintartalom minimálisra csökkentése, a kávé minőségének, valamint az élvezeti értékének romlása nélkül.

A kávé koffeintartalma eltávolításának módját dr. Ludwig Roselius német kávéimportőr véletlenül fedezte fel. A történet szerint 1903-ban egy kávé szállítmányt elöntött a tengervíz szállítás közben, a kávészemeket pedig hosszú időn keresztül áztatta a víz. Ennek következtében a kávé a koffeintartalmát elvesztette, mégis a kávészemek jellegzetes aromája megmaradt.

Roselius ennek mintájára dolgozott ki egy módszert, amely ipari körülmények között képezi le ezt a folyamatot. A kávészemeket különböző savakkal gőzölte meg, ezt követően benzolos oldatba áztatta, azzal a céllal, hogy kivonja belőlük a koffeint. Sikeres módszerének modern verzióját ma is alkalmazzák.

Mivel a kávébabszemek szerkezete pörkölés hatására jelentősen változik, a koffeinmentesítési eljárást a kávé pörkölése előtt kezdik meg. Az eljárás alapját így a nyerskávé képezi.

A koffeint úgy kell kivonni a kávéból, hogy a bennük levő egyéb illat- és ízanyagok sértetlenek maradjanak.

Ez is érdekelheti

A koffeintartalom kávéból történő kivonása az alábbi három ismert módon lehetséges:
  • Az oldószeres koffeinmentesítés során a nyerskávét speciális berendezésekben, vízben áztatják. Ezt addig végzik, amíg a kávészemek vízáteresztő képessége megfelelő nem lesz. Ekkor a vizet kieresztik a tartályból és a helyére a koffein oldószerét öntik be. Így a puha kávészemeket átjárva, az oldószer megköti a koffeint, ezután a koffeines vegyület viszonylag könnyen kimosható. A kimosás után a nedves kávészemeket kiszárítják. Az eltávolított koffein az ipar más területén kerül felhasználásra.
  • A vizes extrakciós („Swisswater” módszer) eljárás során első lépésként szintén vízbe áztatják a kávébabokat. Az oldószeres eljárással ellentétben a módszer használata során nem kerül vegyi anyag a kávébabokba. A koffeint vízalapú zöld kávé kivonattal oldják ki a kávéból vagy zöld kávé eleggyel telített vizet használnak. A koffeinnel telt vizet ezután aktív szénszűrőn szűrik meg.
  • A szuperkritikus extrakció a főként prémium kávéknál alkalmazott legmodernebb és legdrágább eljárás, amely során a kávébabok koffeintartalmát speciális halmazállapotú, úgynevezett szuperkritikus szén-dioxid segítségével vonják ki.

A koffeinmentes kávék nagy részét oldószeres eljárással állítják elő.

Az így előállított koffeinmentesített nyerskávé koffeintartalmát a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg, eszerint a koffeinmentesített kávé 100 grammonként maximum 0,1 gramm koffeint tartalmazhat.

A koffeinmentesített nyerskávészemeket eredeti nedvességüknek megfelelően szárítják, majd pörkölik.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv; Dr. Buzás Gizella – B. Kiss Andrásné – Dr. Sahin-Tóth Gyula: Italismeret

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk