Image default

Kávéfőzési kisokos

Van a rövid kávé, a hosszú kávé, a tejes kávé, az ízesített kávé, az alkoholos kávé, meg aztán ott van a cappuccino, vagy a jeges kávé, no és a latte… De hogyan, mivel készíthetjük el ezeket? Számos eszköz közül választhatunk, határt csak az ízlésvilágunk, no meg a pénztárcánk szabhat. A leggyakoribbak közül mutatunk be néhányat.

A klasszikus kotyogós

Szinte minden magyar háztartásban fellelhető. A jellegzetes formát kiegészítették a porcelánbetétes, később a színes verziók, ám maga a működési elv mit sem változott. A felhasznált víz és kávé mennyiségének aránya ízlés kérdése. A legfontosabb talán a frissen darált kávészemekből nyert őrlemény, ezért érdemes a kotyogó mellé kávéőrlőt is beszerezni otthonra.

„Készítsd kézzel!”, avagy a French press (dugattyús) kávé

Egy egyszerű eszközt (French press) kell beszereznünk hozzá. Lényege, hogy az üvegtartályt felmelegítjük, beletesszük az előre kimért őrölt kávét (fél liter kávéhoz nagyjából 30 gramm őrlemény szükséges), és ráöntjük a forró vizet. Megkeverjük, 4 percig állni hagyjuk mielőtt leszedjük a habot a tetejéről, majd óvatosan lenyomjuk a szűrőt, és már kész is!

Ez is érdekelheti

Filteres kávéfőző

Leginkább a hosszú kávét kedvelők körében népszerű. Lényege, hogy a filterbe kanalazott kávén nem nagy nyomással, hanem csepegtetve, szinte áztatva jut át a forró víz.

Automata kávégép

Mi tagadás, rendkívül kényelmes, hogy már otthoni használatra is elérhetőek a professzionális kávégépek, amelyek nagy nyomással, villámgyorsan készítenek el akár többfajta kávét is. Ráadásul a legtöbb típus esetében a kávéőrlés és a tejhabkészítés is a folyamat része. A kényelem és a kiváló végeredmény tehát biztosított, viszont ezek a gépek több figyelmet, karbantartást igényelnek, ráadásul mélyebben a zsebébe kell nyúlni annak, aki segítségükkel szeretné elkészíteni a reggeli kávéját.

Kapszulás kávégép

Az utóbbi években rendkívüli népszerűségre tett szert. A kapszulás kávégép ötlete a klasszikus eszpresszó és a párnás kávé egyesítéséből született. Legnagyobb előnye az egyszerűsége. Hátránya azonban, hogy bár vannak olyan kávégépek is, amelyek kompatibilisek más márkájú kapszulákkal, egyes készülékekhez viszont csak a saját márkás kapszula használható, így vásárláskor egyúttal el is kötelezzük magunkat. Legnagyobb hátránya pedig a környezetszennyezés, amit a nagymennyiségű kiürült kapszula jelent. Éppen ezért jelentős újdonság, hogy a gyártók megkezdték az újratölthető kapszulák piacra dobását is, ezzel új lehetőséget nyitva a környezettudatosság felé.

Ha többet szeretne tudni a kapszulás kávékról, olvassa el cikkünket!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk