Image default

A magyar mogyoró és amit tudni érdemes róla

Ha valaki azt mondja, „héjas gyümölcs”, akkor elsőként a dió jut eszünkbe. Nem csoda, hiszen ez a legnépszerűbb Magyarországon. Az utóbbi években azonban a mogyoró is igyekszik felzárkózni, pontosabban a termelők. De még mindig keveset tudunk róla. Bokor? Fa? Őszi? Téli? Mikor jöttek rá, hogy ehető? Megannyi kérdés, amire most választ adunk!

Míg Magyarországon diót ma 7000 hektáron termesztenek, addig a többi héjast nagyon kis területen találhatjuk meg. 2019-es adatok szerint mandulával 330, gesztenyével kb. 200, mogyoróval 490 hektáron foglalkoznak. Az utóbbi időben azonban megnőtt a mogyoró iránti érdeklődés is, mind a termesztők, mind a kereskedelem részéről. 2014 és 2020 között összesen 116 hektárra kérték a termelők, hogy a szakemberek vizsgálják meg, alkalmas-e mogyorótermesztésre.

Tudta?

A közönséges mogyoró Európában és Nyugat- Ázsiában őshonos. Az „étlapon” már régóta szerepel, az ezt bizonyító legrégebbi leletek 9000 évesek, már az őskorban is gyűjtötték. A termesztett, nagygyümölcsű mogyorófajták többségét pedig a 19. század első fele óta ismerjük.

A mogyoró váltivarú, egylaki, idegentermékenyülő, szélporozta növény. A legkorábbi, tél végi virágzású gyümölcsfajunk. A beporzás nagyon korán megtörténik, de a megtermékenyülésre jóval később, májusban, a hajtásnövekedés megindulása után kerül sor. Az ültetvényekben a mogyorót, természetes bokor kinézetétől eltérően, többnyire alacsony törzsű fává alakítva termesztik.

Mogyoró bokor

A beérett mogyoró szeptember végén – október elején lehullik, a talajról felszedve történik a szürete. (Legkorábbi a Cosford és a Bollwilleri fajták hullása, ezt követi a Római mogyoró, legkésőbb a Bőtermő nagy következik.) A szüretet követő munkák, úgymint tisztítás, válogatás, osztályozás, szárítás, nagyon fontosak, ráadásul az egyes lépések csak részben gépesíthetők, így sok kézimunkát igényelnek.

A világ mogyorótermesztésének 75%-át Törökország adja, méghozzá az északkeleti részen, a Fekete-tenger közelében van a termesztés központja. Olaszországot, az USA-t és néhány kaukázusi országot is a nagy termelők közt tartjuk számon.

Hazánkban az előzőekhez képest kicsi az össz termés, de az ültetvényekkel nincs okunk szégyenkezni, azokon hektáronként 2-3000 kg mogyoró is megterem.

 

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk