Image default

Mikotoxinok, csillagfürt és glutén – avagy mit miért vizsgáltunk a mogyorókrémekben?

A mogyorókrémek mindenki számára finom csemegét jelentenek. Fontos azonban, hogy azok elfogyasztása során se terheljük szervezetünket kedvezőtlen élettani hatású anyagokkal. Ezen anyagok jelenlétét és mennyiségét is ellenőrizték a szakembereink a termékekben. Lássuk, mit miért vizsgáltunk a mogyorókrémekben!

A mikotoxinok (azaz egyes penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek) az élelmiszer-biztonság szempontjából kiemelt fontossággal bírnak az egész világon, így hazánkban is, hiszen ezek súlyos késői szövődményeket, daganatos megbetegedéseket okozhatnak.  A mikotoxinok előfordulhatnak mind az élelmiszer-alapanyagokban, mind a takarmányféleségekben.

A mogyorókrémek fő összetevője a mogyoró (amely az olajos magvak közé tartozik) közvetlenül szennyeződhet penészgombával. A laboratóriumi vizsgálatok célja a mikotoxinok jelenlétének és mennyiségének ellenőrzése volt.  Az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeit uniós rendelet szabályozza, a mogyoró esetében az aflatoxin B1-nek és az összes aflatoxinnak állapítottak meg felső határértéket.

Fontos továbbá az allergiát, intoleranciát kiváltó anyagok jelenlétének ellenőrzése azoknál a termékeknél, ahol az előállító a biztonságos fogyasztást garantálja az arra érzékenyek számára is. A mogyorókrémekben több ilyen anyag jelenléte is felmerül. A „mentességre” utaló állítások valódiságát szakembereink szintén ellenőrizték.

Ennek céljából a laboratóriumainkban a tejfehérje, a tejcukor (laktóz), a glutén és ezúttal a csillagfürt (más néven lupin) vizsgálatára egyaránt sor került.

Ha kíváncsi, hogy milyen eredmények születtek, kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk