Image default

5 nem mindennapi érdekesség a kakaóról

A sütemények királyi összetevője, a csokoládé alapja, sokaknál a legkedveltebb téli lélekmelegítő alapanyaga… Mi lehet ez, ha nem a kakaó? Cikkünkben most 5 olyan érdekes tényt olvashat, amit szinte biztos nem hallott korábban a kakaóról!

Ez is érdekelheti

1.Kakaófák már 4000 évvel ezelőtt is éltek az Amazonas és az Orinoco menti medencék trópusi esőerdőiben. A maják már akkor termesztették a kakaóbabot, amikor a Yucatán félsziget csapadékosabb, melegebb tájaira vándoroltak. Amikor az aztékok 1200 körül leigázták a majákat és adókat szabtak ki, a maják kakaóbabbal fizették meg a sarcot.

2. A kakaófa az amazóniai esőerdőkben őshonos. Az Egyenlítőtől északra és délre körülbelül a 20. szélességi fokig termeszthető. Kifejezetten melegkedvelő növény, sok napsütésre van szüksége. Azt azonban tudni kell, hogy a csemetéknek árt a nagy forróság, illetve a szél. A kakaófák közé banánfákat és kókuszpálmákat ültetnek, így korlátozzák a fák növekedését, mert a 6 méternél alacsonyabb fákról egyszerűbb a termést betakarítani. A virágok egész évben nyílhatnak, de folyamatos terméshozás nincs, így maximum egy vagy két szüret lehetséges: októbertől-decemberig és március-április hónapokban. A kakaófa parányi virágaiból 5-6 hónap alatt fejlődik ki a szüretre érett kakaó gyümölcs. A gyümölcsök színe, formája és mérete segít annak megállapításában, hogy melyik gyümölcs számít érettnek, és melyik maradhat még a fán. A kakaóbab leginkább az amerikai futball labdához hasonlítható, hossza 20-30 cm, szélessége pedig 10-15 cm.

3. A kakaó magvak zsírtartalma 50% (ami gyakorlatilag a kakaóvaj), 20-25% szénhidrátot, 5% vizet, 3,5% vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Megtalálható benne még számos, a szervezet számára fontos ásványi  anyag, például kalcium, vas, nátrium, magnézium, kén, kálium, foszfor, többféle vitamin (A-vitamin, B1-vitamin, biocin, H-vitamin, riboflavin), valamint koffein, theobromin és cathechin is.

4. A kakaóbab több száz természetes összetevőt tartalmaz, például a fenil-etil-amint, melynek legismertebb hatása az eufória. Kedélyjavító hormon, a szerelem felfokozott lelki állapotáért, és hozzá tartozó jól ismert jelekért is felelős.

5. Kezdetben a kakaóital tetején egy nem túl gusztusos, zsíros anyag, a kakaóvaj úszkált. Ezt az aztékok kukoricával, míg a gyártók keményítővel próbálták eltűntetni. Az 1800-as évek elején áttörés következett be, mely egy holland kémikus, Coenraad van Houten hidraulikus sajtolójának volt köszönhető. Ez a gép képes volt a lében levő kakaóvaj majdnem felének kinyerésére. A művelet után törékeny, finom, puha kakaópor maradt vissza. A holland tudós kálium-karbonáttal kezelte a kakaóport, ezzel megadva annak sötét barna színét és finomabb bársonyosabb ízét. Innen ered a „holland típus” megjelölés is. Tíz évvel később Van Houten eladta gépeit a Fry- és a Cadbury-családnak, ezzel a csokoládé fejlődése a következő szintre lépett. A kakaóvajat felolvasztották, majd összekeverték cukorral és őrölt kakaóbabbal. Így létrejött az étcsokoládé.

Forrás: COADY C.: 2008. Csokoládé, ínyencek kézikönyve. 160 p.,dr. LÁSZTITY R., dr. TÖRLEY D.: 1987. Élelmiszeranalitika elméleti alapjai. 526 p., MCFADDEN C. – FRANCE C.: 2001. Nagy csokoládé enciklopédia. 257 p., VOAK S. A.: 1993. Csokidiéta. 193 p.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk