Image default

Transz-ba estünk

A transz kifejezés nem csak a hipnotizőrnél juthat eszünkbe, hanem az élelmiszerboltok polcai előtt is, egy-egy termék jelölését olvasgatva. De, hogy mi is az a transz-zsírsav, hogyan keletkezik és mik a rá vonatkozó előírások? Cikkünkből kiderül!

Mi az a transz?

A transz-zsírsavak olyan telítetlen zsírsavak, melyek molekulái átellenes (transz) kettős kötéseket tartalmaznak a szénatomok között. Ezáltal pedig kevésbé lesz tekervényes a molekula, mint az ugyanazon oldali kötéseket (cisz) tartalmazó zsírsavaknál.

Transz elrendezésű hidrogénatomok:

transz

Transz elrendezésű kettős kötést tartalmazó zsírsavra példa:

transz

Cisz elrendezésű kettős kötést tartalmazó zsírsavra példa:

transz

Hogyan keletkezik?

Alapvetően kétféle módon keletkezhetnek transz-zsírsavak, egyrészt mesterségesen, a növényi olajok (pl.: étolaj) részleges hidrogénezése során, másrészt természetes úton, a kérődző állatok anyagcseréje során. A mesterséges transz-zsírsavak az emberi szervezet számára káros anyagok, melyek jelentős kockázati tényezőt képviselnek a szívkoszorúér-megbetegedések kialakulásában.

Mik az előírások?

A vásárlók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló uniós rendelet előírja, hogy az élelmiszerek jelölésén a hidrogénezett olaj összetevők mellett kötelező megjeleníteni a „teljes mértékben hidrogénezett” vagy a „részben hidrogénezett” kifejezést is. Azt tehát, hogy egy termék tartalmaz-e részlegesen hidrogénezett összetevőt, az adott élelmiszer összetevőinek átolvasásával tudhatjuk meg.

A növényi zsírok, illetve növényi olajok természetes (nem hidrogénezett) állapotukban nem tartalmaznak mesterséges transz-zsírsavat. A részlegesen hidrogénezett növényi zsiradékokban, valamint az azokat tartalmazó élelmiszerekben már lehetnek transz-zsírsavak. Érdemes továbbá tudni, hogy a teljes mértékben hidrogénezett növényi zsiradékok szintén nem tartalmaznak transz-zsírsavat.

Fontos azt is kihangsúlyozni, hogy ha egy termék jelölésén szerepel a „részben hidrogénezett” jelzővel ellátott összetevő, az nem azt jelenti, hogy a termék nem biztonságos! Ezen alapanyagokat is fel lehet használni, csak arra kell ügyelnie az élelmiszer-előállítónak, hogy a késztermékre vonatkozó transz-zsírsav határértéket ne lépje túl.

Tudta?

Hazánkban 2014. február 18-tól hatályos a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekben lévő transz-zsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségéről szóló 71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet, melynek célja a lakosság TFA-bevitelének visszaszorítása.
A rendelet a transz-zsírsavak mennyiségét szabályozza a vásárlókhoz kerülő kész élelmiszerekben, valamint a transz-zsírsavat tartalmazó alapanyagok transz-zsírsav tartalmának nyilvántartására kötelezi a hazai előállítókat, illetve az import alapanyagok első magyarországi forgalmazóját.
A rendeletben előírtakat nem kell alkalmazni az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transz-zsírsavak esetében!

A hazai előírás szerint a végső fogyasztó számára átadott élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában lévő transz-zsírsav legnagyobb mennyisége nem haladhatja meg a 2 g-ot, 20%-nál kisebb zsírtartalmú élelmiszer esetében legfeljebb 4 g; 3%-nál kisebb zsírtartalmú élelmiszernél pedig legfeljebb 10 g a határérték.

Tehát a határérték a végső fogyasztóhoz kerülő termékekre vonatkozik, az előállításához összetevőként felhasznált zsiradékra nem, de annak transz-zsírsav tartalmát az előállítás során figyelembe kell venni.

2021. április 1-jétől kötelező uniós előírás lesz a transz-zsírsavakra
Az állati eredetű zsírokban természetes módon előforduló transz-zsírsavaktól eltérő transz-zsírsavak esetében a határérték maximum 2 gramm lesz 100 gramm zsírra vonatkoztatva a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerekben és a kiskereskedelem ellátására szánt élelmiszerekben.
Azon élelmiszer-vállalkozóknak, akik más élelmiszer-vállalkozókat élelmiszerekkel látnak el, biztosítaniuk kell, hogy partnereik megkapják az állati eredetű zsírokban természetes módon előforduló transz-zsírsavaktól eltérő transz-zsírsavak mennyiségére vonatkozó információkat, amennyiben azok mennyisége meghaladja a 2 grammot 100 gramm zsírra vonatkoztatva.

A Nébih transz-zsírsavtartalomra vonatkozó ellenőrző vizsgálatainak eredményei az alábbi linken érhetők el a 19. pontban:

https://www.ogyei.gov.hu/egyeb_nyilvantartasok_listak

Az adatok negyedévente frissítésre kerülnek. Megnyugtató, hogy több termékkörnél több mint 5 éve nem tártak fel problémát vizsgálataink, és még a kockázatosabbnak számító édes kekszek, nápolyik esetében is 2018-ban mértünk utoljára határértéket meghaladó értéket.

Mogyorókrém terméktesztünk eredményeiről itt olvashat!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk