A boltokban a paradicsomok széles kínálatából válogathatunk. Mégis mik azok a minimumkövetelmények, melyeknek meg kell felelnie egy paradicsomnak ahhoz, hogy az üzletekbe kerülhessen? És mi különbözteti meg az első és másod osztályú paradicsomokat? Cikkünkben mindenre választ kap!
Azt mindenki tudja, hogy a koktélparadicsomnak kedvező táplálkozás-élettani hatásai vannak. Cikkünkből most az is kiderül, hogyan kerül forgalomba.
Először is különbséget kell tenni a paradicsomtípusok között. Ahhoz, hogy forgalomba kerüljenek, meghatározott előírásoknak kell megfelelniük. Az elfogadható kereskedelmi kiszerelés és az érzékszervi megfelelőség is ide tartozik, sőt a termés mérete is egy fő szempont.
A jelenleg is érvényben lévő 543/2011/EU rendelet alapján összegeztük, melyek a paradicsommal szembeni minimumkövetelmények, és milyen típusaival találkozhatunk.
Ez is érdekelheti
A paradicsom minimumkövetelményei:
- ép
- egészséges; nem lehet romlóhiba vagy más minőségcsökkenés miatt fogyasztásra alkalmatlan
- tiszta, gyakorlatilag minden látható idegen anyagtól mentes
- friss megjelenésű
- kártevőktől gyakorlatilag mentes
- kártevők kártételétől gyakorlatilag mentes
- nem természetes felületi nedvességtől mentes
- idegen szagtól és/vagy íztől mentes
A paradicsom típusa szerint lehet:
- kerek
- gerezdes
- hosszúkás/ovális
- cseresznyeparadicsom (ideértve a koktélparadicsomot is)
Ezen minőségi tulajdonságoknak és minimumkövetelményeknek minden minőségi kategóriájú terméknek meg kell felelnie, az osztályozástól függetlenül. Az osztályok között azonban lehetnek külön követelmények és megengedett eltérések is.
A paradicsomok osztályozása:
- „Extra” osztály (kiváló minőségű, kemény húsú, fajtára jellemző alak, megjelenés és fejlettség)
- I. osztály (jó minőségű, kemény állagú, fajtára jellemző tulajdonságú, olyan kisebb alak, szín vagy héjhiba előfordulhat, ami nem befolyásolja a termék megjelenését, minőségét, eltartahatóságát)
- II. osztály (viszonylag kemény, de nyomódások, fejlődési-, héj-, és színhibák is előfordulhatnak)
Extra és I. osztályban a paradicsomot egységes méretre kell válogatni, de a cseresznyeparadicsomra és a fürtös paradicsomokra ez nem vonatkozik.
Elemi követelmények vannak a termékek jelölésére és külső megjelenésére, mint a csomagolás, egyneműség és a kiszerelés. További alapvető kritériumnak számít, ha a termék fürtös paradicsom, akkor szára mindig legyen friss, egészséges, tiszta és idegen anyagtól mentes.
A paradicsomok jelölésén kötelező feltüntetni a termelő vagy forgalmazó nevét és címét, a származási országot, a minőségi osztályt és a méretet. A koktélparadicsomok esetében a méret és fajta feltüntetése nem kötelező, de van, hogy ez is megtalálható a csomagoláson.
Kíváncsi, mit érdmes keresni a gyümölcsök és zöldségek jelölésén?
Olvassa el korábbi cikkünket!
Forrás: 543/2011/EU rendelet