Image default

Amit a koktélparadicsomról tudni érdemes

A cseresznyeparadicsomnak is nevezett koktélparadicsomot néhány évtizede még nem találtuk volna a boltok polcain, napjainkra viszont nem csak a saláták nélkülözhetetlen hozzávalója, hanem a friss fogyasztásban lassan át is veszi a vezetést a hagyományos fajtákkal szemben.

Története

Ha visszatekintünk e növény történetének kezdeteire, akkor kiderül, hogy valójában a vadparadicsom is ilyen apró bogyókat termett. Ez egyébként általában így van más zöldség, vagy gyümölcs esetében is, a termés mérete a nemesítés során általában az eredeti többszörösére nőtt, példaként említve az apró vadalmát vagy vadkörtét. A termesztett paradicsom bogyója is szépen megnőtt az idők során, hogy aztán a divatnak és néhány ötletes nemesítőnek köszönhetően ismét apró paradicsomokkal legyenek tele az üzletek. Azért azt tegyük hozzá, hogy a koktélparadicsomok mérete hasonlít ugyan az ősi változatokéhoz, de az íz nem lett újra savanyú, sőt a koktélparadicsom fajták kifejezetten édesek és aromásak.

Fajtanemesítés

Arról, hogy kinek és hol jutott eszébe először apró és jóízű paradicsomot nemesíteni, megoszlanak a vélemények, többen is magukénak tudják az elsőséget. A görög Santorini sziget vagy Izrael, de még a brit Marks & Spencer áruházlánc is elévülhetetlen érdemeket szerzett e téren. A termék hamar népszerű lett és fajták sokaságát állították elő, a piros gömbölyűtől a sárgán át a szilva alakúig, az egész aprótól a pingpong labda nagyságig, nagyon széles a paletta. Ahogy a nagybogyójú fajtáknál, úgy a koktélparadicsomoknál is mutatósabb a termék, ha fürtös, azaz az egy fürtön lévő bogyók egyszerre érnek meg, így kocsánnyal együtt szedhető és forgalmazható.

Ez is érdekelheti

Termesztése

A friss fogyasztásra szánt paradicsomot, így a koktélparadicsomokat is, főleg üvegházban vagy fólia alatt termesztik, mivel így a termesztési körülmények jól szabályozhatók, könnyen beállíthatók a növény számára optimális feltételek. Egy ilyen üvegház vagy fóliasátor zárt rendszert alkot, a betegségterjesztő vektorok (pl. levéltetvek, kabócák) kizárásával, a közel optimális hőmérséklet és páratartalom beállításával, talaj nélküli termesztési móddal a növénybetegségek legnagyobb része megelőzhető, a mégis bejutott kártevők ellen biológiai módszerekkel hatékonyan lehet védekezni, így növényvédő-szerek használatára ritkán van szükség.

A jó adottságú fajták, a növény igényeit kiszolgáló pontos termesztéstechnológia mellett a kellő érettségben való szedés és a gondos csomagolás, árukezelés biztosítja a finom és egészséges koktélparadicsomot a reggeli mellé, vagy akár csak magában, nassolásként is érdemes eszegetni csokoládé vagy chips helyett az édes, apró paradicsomszemeket.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk