Image default

Koktélparadicsomokat teszteltünk

Legyen szó szendvicsről, salátáról, a paradicsom szinte kihagyhatatlan alapanyag. A nyári időszakban még inkább előtérbe kerül a konyhákban. Mini változatuk, amit a köznyelvben csak koktélparadicsomként emlegetünk, az elmúlt években meghódította az üzletek-piacok standjait. A Szupermentán ezúttal e népszerű zöldség tesztjével indítjuk az augusztust.

A Szupermentán ezúttal 7 hazai nagy üzletlánc kínálatának 16 különböző koktél vagy cseresznyeparadicsomát vizsgáltuk meg, köztük 1 bio paradicsomot. 11 magyar, 2 szlovák, 2 spanyol és 1 olasz termék került a vizsgálandók közé. A termékek között volt 125 és 500 g-os kiszerelésű termék is. Ár szempontjából 716 és 2495 Ft/kilogramm közöttiek kerültek a Szupermenta kosarába.

A paradicsomfélék a burgonyafélék családjába tartoznak. A paradicsom zöldségfaj, amelynek termése bogyó.

A paradicsom történetéről, osztályozásáról még többet olvashat korábbi cikkeinkben!

Ez is érdekelheti

Fő a biztonság

Növényvédelmi felügyelőink hatósági mintákat vettek, melyeket a Nébih laboratóriumába szállítottak, hogy ott számos vizsgálatnak vessék alá a termékeket.

Még a kereskedelemben, a helyszínen ellenőrizték a nyomonkövethetőségi dokumentációkat, és a jelölések vizsgálata sem maradt el. A jelölésre vonatkozó jogszabályok betartása is teljesült, azaz a kötelező információk – termelő vagy forgalmazó neve és címe, termék származási országa, minőségi osztály – is megtalálhatóak voltak.

Tudtad -e?

Mikrobiológia

A paradicsom felületén előfordulhatnak olyan baktériumok, amelyek megbetegedést okozhatnak, ha az élelmiszert nem megfelelő higiéniás viszonyok között kezelik. Nyersen fogyasztott termékek esetében a kockázat még nagyobb, ezért az ilyen termékeknél a környezet (csomagolóüzem, raktár) higiéniai viszonyai és a dolgozók személyi higiéniája különösen meghatározó. Erre vonatkozó, mikrobiológia vizsgálatokat szintén végeznek a Nébih munkatársai. A vonatkozó előírásoknak mindegyik termék megfelelt.

A mikrobiológiai vizsgálatokon szalmonella és E Coli jelenléte sem volt kimutatható.

Több mint 300 növényvédőszer-maradékra is megmérték a laboratóriumi szakemberek ezeket a termékeket. 10 esetben semmilyen szermaradék nem volt kimutatható, míg további 6 terméknél jóval a megengedett határérték alatti eredményeket mutatott ki a műszer. Vagyis kijelenthető, hogy ezek a termékek biztonságosak, és megfeleltek a vonatkozó előírásoknak.

Tudtad -e?

Növényvédőszer-maradék analitika

A paradicsomot is kezelik növényvédő-szerekkel, amik bizonyos idő alatt elbomlanak, de ehhez feltétlenül be kell tartani az előírt élelmezés-egészségügyi várakozási időt. A frissen fogyasztott termékek esetében különösen nagy jelentősége van az utolsó növényvédelmi kezelés óta eltelt időnek.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai akár 300-nál is több hatóanyag jelenlétét is képesek kimutatni. Ha a termesztő túl korán engedi a kereskedelembe termékét, akkor a hatóanyag nem tud lebomlani és a megengedettnél nagyobb mennyiségben van jelen a növényben, ami már egészségügyi kockázatot jelenthet. Ha a vizsgálatok során a szakemberek határértéket meghaladó mennyiségű növényvédőszer-maradékot találnak, a hivatal az adott tételt kivonja a forgalomból és eljárást indít.

Analizáltuk a paradicsomokat

A Szupermenta termékteszt esetében nem csupán arra vagyunk kíváncsiak, biztonságosak-e a termékek, hanem arra is, hogy milyen minőségi paraméterekkel rendelkeznek.

Ezért vizsgáltuk a paradicsomok cukor-, szárazanyag-, nedvesség és savtartalmát, és még C-vitamin és likopintartalmukat is megmértük.

A termékek összes cukortartalma 3,03-6,43 g/100g érték között változott. Legmagasabb cukortartalma a magát „cukorfalat”-ként jelző terméknek volt.

A C-vitamin esetében a mért értékek 21,2-48,2 mg/100g közöttiek voltak. Legmagasabb C-vitamin tartalma a legmagasabb cukortartalmú paradicsomnak volt. A C-vitamin tartalmak alapján elmondható, hogy 100-200 gramm paradicsom fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitel több mint felét. A magyar felnőtt lakosság számára ajánlott napi C-vitamin bevitel 80 mg/nap. (forrás: OGYÉI)

A paradicsomok likopintartalmát is megmérte a laboratórium. A kapott értékek 8,68-17,59 mg/100g között változtak.

Tudtad -e?

A likopin

A paradicsom színanyaga a likopin, amely egy természetes karotinoid. Immunserkentő és erős antioxidáns hatása van, ezáltal segít megóvni minket a káros szabadgyököktől. Hasznos a rák megelőzésében, a szív és az érrendszeri betegségek megelőzésében és emellett hatékony a cukorbetegség és szövődményei megelőzésében. A paradicsom kiváló forrása a likopinnak, ahogyan például a görögdinnye is. Érdemes kiemelni, hogy a likopin hő hatására nem veszik el, így ez a vegyület a feldolgozott paradicsom termékekben is megtalálható. (Forrás: Kürti Gábor – Vitamin ABC)

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk