Image default

A sütőmargarin alapkövetelményei

Mindannyiunk számára meghatározó élmény, amikor az adventi időszakban a frissen sütött sütemény illata körbelengi a szobát, meghittséget teremtve az otthonunkban. De vajon miben más egy sütőmargarin a hagyományos kenőmargarinhoz képest? Tényleg jobb lesz tőle a sütink?

A margarinok a kenhető zsírokon belül a zsírok csoportjába sorolhatóak. A jelenleg érvényes előírás  szerint a margarinok szilárd, képlékeny, elsődlegesen „víz az olajban” típusú, emulzió formájú termékek, amelyek szilárd és/vagy folyékony növényi és/vagy állati eredetű, emberi fogyasztásra alkalmas zsírokból készültek, és amelyek tejzsírtartalma a zsírtartalom legfeljebb 3%-a.

A zsírok csoportján belül megkülönböztetünk margarint, háromnegyed-zsíros margarint, félzsíros margarint és X% zsírtartalmú margarint.

Az általában kocka alakúra csomagolt sütőmargarin a magasabb zsírtartalmú margarinok csoportjába tartozik. A magasabb zsírtartalom elsősorban a sütemények készítésénél lényeges, hiszen hozzájárul a lisztes rétegek szétválasztásához és a tészta omlósságához.

A vizsgált sütőmargarinokban lévő olajokat és zsírokat úgy válogatták össze, hogy a füstpontjuk minél magasabb legyen.

Ez is érdekelheti

Mit nevezünk füstpontnak?
A füstpont az a hőfok, amelyen az olaj már füstölni kezd, megég, és a szervezetre káros anyagok keletkeznek, mint például a rákkeltő és mutagén PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének), amely a túlhevített, többször felhasznált olajokban nagy mennyiségben van jelen.

A kifejezetten sütésre és főzésre ajánlott margarinok alapanyagaként használt finomított olajokat olyan eljárásnak vetik alá, ami növeli a füstpontjukat, amely így jellemzően 230 Celsius fok körül mozog, ezért az általános konyhatechnológia mellett nem növelik az olajok melegítésből fakadó egészségkárosító hatását.

Épp ezért, a dobozos kenőmargarinokkal szemben, a sütőmargarin kiválóan alkalmazható forró hőkezelést igénylő konyhatechnológiáknál.

Kíváncsi milyen sütőmargarinokkal találkoztunk tesztünk során? A következő cikkünkből megtudhatja!

Forrás: 1308/2013/EU rendelet, selectfood.hu

kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk