Mindannyiunk számára meghatározó élmény, amikor az adventi időszakban a frissen sütött sütemény illata körbelengi a szobát, meghittséget teremtve az otthonunkban. De vajon miben más egy sütőmargarin a hagyományos kenőmargarinhoz képest? Tényleg jobb lesz tőle a sütink?
A margarinok a kenhető zsírokon belül a zsírok csoportjába sorolhatóak. A jelenleg érvényes előírás szerint a margarinok szilárd, képlékeny, elsődlegesen „víz az olajban” típusú, emulzió formájú termékek, amelyek szilárd és/vagy folyékony növényi és/vagy állati eredetű, emberi fogyasztásra alkalmas zsírokból készültek, és amelyek tejzsírtartalma a zsírtartalom legfeljebb 3%-a.
A zsírok csoportján belül megkülönböztetünk margarint, háromnegyed-zsíros margarint, félzsíros margarint és X% zsírtartalmú margarint.
Az általában kocka alakúra csomagolt sütőmargarin a magasabb zsírtartalmú margarinok csoportjába tartozik. A magasabb zsírtartalom elsősorban a sütemények készítésénél lényeges, hiszen hozzájárul a lisztes rétegek szétválasztásához és a tészta omlósságához.
A vizsgált sütőmargarinokban lévő olajokat és zsírokat úgy válogatták össze, hogy a füstpontjuk minél magasabb legyen.
Ez is érdekelheti
Mit nevezünk füstpontnak?
A füstpont az a hőfok, amelyen az olaj már füstölni kezd, megég, és a szervezetre káros anyagok keletkeznek, mint például a rákkeltő és mutagén PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének), amely a túlhevített, többször felhasznált olajokban nagy mennyiségben van jelen.
A kifejezetten sütésre és főzésre ajánlott margarinok alapanyagaként használt finomított olajokat olyan eljárásnak vetik alá, ami növeli a füstpontjukat, amely így jellemzően 230 Celsius fok körül mozog, ezért az általános konyhatechnológia mellett nem növelik az olajok melegítésből fakadó egészségkárosító hatását.
Épp ezért, a dobozos kenőmargarinokkal szemben, a sütőmargarin kiválóan alkalmazható forró hőkezelést igénylő konyhatechnológiáknál.
Kíváncsi milyen sütőmargarinokkal találkoztunk tesztünk során? A következő cikkünkből megtudhatja!
Forrás: 1308/2013/EU rendelet, selectfood.hu