Image default

Az omega-3 zsírsavkapszulák jelölési és egyéb hibái

Az omega-3 zsírsavkapszula terméktesztünkön vizsgált 21 termékből 17 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Ha kíváncsi, milyen jelölési és egyéb hibákkal találkoztunk, olvasson tovább!

A jelölés ellenőrzése céljából a hazai gyártású termékek esetében bekértük a termékek gyártmánylapját, míg a nem hazai gyártású termékek esetében az első magyarországi forgalomba hozótól beszerzett termékspecifikáció alapján vizsgálódtunk. Ellenőriztük az összetevőkre vonatkozó specifikációkat is, majd ezeket és a vonatkozó jogszabályokat figyelembe véve megvizsgáltuk, hogy a termékek jelölése megfelel-e az előírásoknak, többek között az uniós jelölési rendelet elvárásainak.

Tokoferolok

A tokoferolok jelölését 13 termék esetében kifogásoltuk: az adalékanyagok jelölése nem volt megfelelő, illetve néhány esetben minőségük sem felelt meg a specifikációs rendeletben foglaltaknak.

A címkén a következő feliratokkal találkozhatunk általában, ha megfelelő jogszabályi ismeretek alapján készítik el az összetevők listáját: tokoferolban gazdag kivonat, alfa-tokoferol.

  • E 306 tokoferolban gazdag kivonat: növényi étolajkészítményekből vákuumos vízgőz-desztillációval előállított termék, amely koncentrált tokoferolokat és tokotrienolokat tartalmaz, és legalább 34% az összes tokoferol tartalma.
  • E 307 alfa-tokoferol: szintetikus úton előállított DL-alfa-Tokoferol, (all-rac)-alfa-Tokoferol.
Antioxidáns vagy E-vitamin?

A tokoferolban gazdag kivonat, illetve az alfa-tokoferol antioxidánsoknak az a funkciójuk, hogy akadályozzák a termék romlását, például a zsírok avasodását és a színváltozást.

Bizonyos tokoferol vegyületek E-vitaminként is hozzáadhatók az élelmiszerekhez, azonban csak akkor jelölhetők E-vitaminként a csomagoláson, ha jelentős mennyiséget /legalább a napi beviteli referenciaérték (12 mg) 15%-a/, azaz legalább 1,8 mg-ot tartalmaz a javasolt fogyasztási mennyiség, ami az omega-3 étrend-kiegészítők esetében 1-2 kapszulát jelent.

Amennyiben az E-vitamint jelölik a dobozon, úgy a jelölési, valamint az étrend-kiegészítőkről szóló rendelet értelmében meg kell adni a vitamin mennyiségét a napi javasolt beviteli mennyiségre vonatkoztatva, illetve azt, hogy ez a napi beviteli referenciaértéknek (NRV) hány százaléka.

Fontos azonban, hogy E-vitaminként kizárólag az a vegyületforma használható fel, amit az étrend-kiegészítőkről szóló rendeletben meghatároztak. Antioxidánsként pedig azok a vegyületformák alkalmazhatók, amelyek az adalékanyagokról, valamint azok minőségi specifikációjáról szóló rendeletben szerepelnek.

ANTIOXIDÁNS E-VITAMIN
Alfa-tokoferol (E 307)+D-alfa-tokoferol
Tokoferolban gazdag kivonat (E 306)+DL-alfa-tokoferol
Gamma-tokoferol (E 308)+D-alfa-tokoferil-acetát
Delta-tokoferol (E 309)+DL-alfa-tokoferil-acetát
D-alfa-tokoferilsav-szukcinát
Vegyes tokoferolok++
Tokotrienol-tokoferol++

+ Minőségének meg kell felelnie a specifikációs uniós rendelet előírásainak!
++ Minőségének meg kell felelnie az étrend-kiegészítőkről szóló rendelet előírásainak!

A hibák változatosak voltak: a tokoferolok nem megfelelő vegyületformája vagy a megfelelő vegyületforma esetén a nem megfelelő minősége, de a nem az előírásoknak megfelelő megnevezése egyaránt előfordult. Bármelyikről is volt szó, mindenképpen arra utalt, hogy a vizsgált termékeket előállító cégek nem ismerték megfelelően a vonatkozó jogszabályokat.

Leggyakrabban az E 306-os adalékanyagot használták a gyártók, amelynek helyes jelölése pl. „antioxidáns: E306” vagy „antioxidáns: tokoferolban gazdag kivonat”.

A vizsgálatba vont termékek közül egy kivétellel mindegyiken jelöltek valamilyen tokoferol vegyületet összetevőként. 11 termék esetében kizárólag antioxidánsként használták fel a tokoferolokat, míg 2 termék esetében E-vitaminként is jelölték az antioxidáns funkciója mellett, illetve 4 termékben kizárólag E-vitaminként jelölték. A terméken vagy E-vitaminként lehet jelölni a megfelelő mennyiségben és vegyületformában felhasznált alapanyagot, vagy antioxidáns hatású anyagként, amennyiben mindkettő funkció jelölve volt, az kifogás tárgyát képezte. 13 termék esetében kifogásolnunk kellett a jelölést, mivel a beküldött dokumentáció alapján nem megfelelő megnevezést használt a gyártó, illetve a forgalmazó.

Egy esetben a jelölt E-vitamin mennyiséget tartalmazta ugyan a termék, de a napi beviteli referenciaérték százalékos jelölése helytelen volt.

Rozmaring kivonatok

A rozmaring nemcsak ízletes fűszer, hanem antioxidáns is lehet egyes élelmiszerekben. A rozmaringolajokban az antioxidáns hatásért jellemzően a karnozol és a karnozolsav felel, ezért a gyártók számára fontos információ, hogy a termékeikben milyen karnozolsav tartalmú rozmaring kivonatot használnak fel.

Amennyiben a felhasznált adalékanyag megfelel a specifikációs uniós rendelet követelményeinek, csak abban az esetben használható adalékanyagként és ebben az esetben a helyes megnevezése: „antioxidáns: E 392”, vagy „antioxidáns: rozmaringkivonatok”.

A vizsgált termékek közül három tartalmazott rozmaring kivonatot, de mindhárom terméknél probléma volt e téren: az élelmiszer-adalékanyag esetén nem volt bizonyított a specifikációs rendeletnek való megfelelés, illetve a kivonat minősége nem felelt meg az előírásoknak.

A specifikációs uniós rendelet szerint többféle típusú rozmaringkivonat (rozmaring leveléből kivont anyag) létezik, és az alábbi előírt értékeknek kell megfelelnie:

  • az antioxidáns referenciavegyület (fenolos diterpének, amelynek legalább 90%-a karnozolsav és karnozol) mennyisége összes karnozolsavként és karnozolként kifejezve az extrakció típusától függően ≥ 5 vagy 10 vagy 13 %(m/m);
  • valamint az antioxidánsok és illóanyagok aránya, amely az összes karnozolsav és karnozol m/m%-ban kifejezett értékének és a legfontosabb illékony referenciaanyagok (borneol, bornil-acetát, kámfor, 1,8-cineol, verbenon) m/m%-ban kifejezett értékének aránya ≥ 15.
 Új élelmiszerek

Tudta?

Azokat az élelmiszereket, vagy élelmiszer-összetevőket, amelyek az Európai Unió tagállamaiban 1997. május 15-e előtt nem használtak jelentős mértékben élelmiszerként vagy élelmiszerekben élelmiszer-összetevőként, új élelmiszerként engedélyeztetni kell.

A már engedélyezett új élelmiszerek listáját, továbbá a specifikációkat egy  uniós rendelet tartalmazza. Az új élelmiszernek meg kell felelnie a rendeletben szereplő követelményeknek.

Az új élelmiszerekről itt olvashat részletesen!
Schizochytrium algaolaj

Egy vizsgált termékben Schizochytrium algaolajat használtak fel, amely engedélyezett új élelmiszer.

Kizárólag a listában szereplő Schizochytrium sp. mikroalgából nyert algaolajok használhatók fel élelmiszerekhez, amelyeket vagy szabad vízi gyűjtésből, vagy tenyésztő telepekről szerzik be, majd feldolgozzák, ezek a mikroalgák termelik az omega-3 zsírsavakat. A mikroalgák a halolajokhoz hasonlóan már az EPA és DHA formában tartalmazzák a zsírsavakat.

Az engedélyezett Schizochytrium algaolajat tartalmazó étrend-kiegészítők esetében a várandós és szoptatós nők számára ajánlott bizonyos termékekben meghatározásra kerültek maximális napi beviteli mennyiségek a dokozahexaénsavra (DHA), illetve a DHA és eikozapentaénsav (EPA) keverékére vonatkozóan.

A kifogásolt termék esetében DHA-ban és EPA-ban gazdag Schizochytrium sp. olajat használtak fel, ami a jelölés alapján 360 mg DHA-t és 180 mg EPA-t tartalmaz a napi javasolt beviteli mennyiségben (2 kapszulában), így a jelölés szerint a terhes és szoptató anyáknak ajánlott 2 kapszula/nap ajánlott beviteli mennyiséggel naponta bevitt EPA+DHA tartalom meghaladta az uniós rendeletben engedélyezett maximum 450 mg napi bevitelt.

Továbbá az uniós rendelet szerint a DHA-ban és EPA-ban gazdag Schizochytrium sp. olajat tartalmazó valamennyi élelmiszeren fel kell tüntetni a megfelelő és elismert nemzeti/nemzetközi vizsgálati módszerrel (pl. AOAC) kimutatott oxidációs stabilitást. Ezt az adatot sem jelölték a vizsgált termék dobozán.

Állítások a termékeken

Az étrend-kiegészítőknek nem tulajdoníthatnak gyógyító hatást, de olyan egyéb, az egészség megőrzésre vonatkozó hatást sem, amelyet nem engedélyeztek az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakértői.

A tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokat szabályozó uniós rendelet szerint csak akkor lehet a forgalomba hozott élelmiszerek címkézésén, megjelenítésén vagy reklámjában alkalmazni, amennyiben az adott állítások megfelelnek e rendelet előírásainak. Az engedélyezett állítások listáját – többek között – a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos, egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékének megállapításáról szóló uniós rendelet tartalmazza.

Egy tesztelt termék dobozán szívet, emberi fejet és agyat, valamint szemet ábrázoló piktogramok szerepeltek, amelyek mellett angol nyelvű felirat volt olvasható. A képek mindenki számára érthető módon utalnak arra, hogy a termék hatóanyaga hatással van a szív, az agy és a szem működésére, ezért általános egészségre vonatkozó állításnak tekinthetők, amelyek kötelezően kiegészítendőek a rendeletben meghatározott, engedélyezett egészségre vonatkozó állításokkal a magyar fogyasztók által érthető nyelven is, tehát magyarul. Ezen termék esetében kifogásoltuk, hogy a képek mellett nem tüntették fel az engedélyezett egészségre vonatkozó állításokat magyarul.

Egyéb jelölési hibák

Az adalékanyagokat a csoportnevükkel együtt kell jelölni a termékeken. 2 esetben hiányzott az „antioxidáns” és 3 esetben a „nedvesítőszer” csoportnév az adalékanyagok esetében.

Egy esetben a termék dobozán tévesen jelölték az alfa-linolénsav-tartalmat, mivel a laboratóriumi mérések szerint a jelzett mennyiségben a termék nem alfa-linolénsavat, hanem olajsavat tartalmazott.

A vizsgált termékeknél a tápértékjelölés nem volt megfelelő 4 esetben, mivel nem a jelölési rendeletben meghatározott, a könnyebb átláthatóságot segítő táblázatos formában tüntették fel a tápanyagok mennyiségét. Az uniós jelölési rendeletben szereplő tápértéktáblázat megadása az étrend-kiegészítők esetében nem kötelező, azonban abban az esetben, ha mégis jelölik a szénhidrát, fehérje, zsír és só mennyiségét a terméken, akkor azt – amennyiben a rendelkezésre álló hely ezt lehetővé teszi – kötelező táblázatos formában jelölni a jelölési rendelet szerinti módon. Ebben az esetben emellett nem elegendő csak a javasolt napi mennyiségre vonatkoztatva megadni a tápanyagok mennyiségét, hanem 100g-ra vonatkoztatva is fel kell tüntetni.

A származási hely feltüntetését, valamint az elsődleges összetevő származásának hiányát szintén kifogásoltuk 5 esetben. A termékeken a gyártás (az utolsó lényeges előállítási lépés) helyét kell jelölni, ha ezt az információt szeretnék önkéntesen feltüntetni a csomagoláson.  Emellett az elsődleges összetevő, jelen esetben a halolaj származási helyére is kell utalni a 2020. április 1-je óta gyártott termékeken, ha az eltér a késztermék származási helyétől. Tehát amennyiben azt jelölik egy csomagoláson, hogy származási hely EU, azonban a halolaj például Peruból származik, úgy utalni kell a halolaj származására is: „halolaj származása: nem EU”, vagy „a halolaj származási helye: Peru”.

Az élelmiszerek csomagolásán a jelölési rendeletben meghatározott allergéneket kötelező kiemelten jelölni, kivéve, ha azt a termék megnevezése tartalmazza. Ez a halolaj kapszulák esetében akkor szükséges, ha a kapszula megnevezésében nem szerepel a „hal” szó. Emiatt egy esetben emeltünk kifogást.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk