Image default

Új termékkörrel bővült a Szupermenta termékteszt! Itt az első étrend-kiegészítő vizsgálat: omega-3 kapszulák a középpontban

Az étrend-kiegészítők egyre keresettebbek a vásárlók körében, ennek következtében a kínálat is folyamatosan bővül. Legújabb terméktesztünk főszereplőit egy számunkra új kategóriából, az étrend-kiegészítők közül választottuk. Ezen termékkörön belül elsőként 21 omega-3 zsírsavkapszulát vizsgáltunk meg. Lássuk, az eredményeket!

Ma már egyre többféle étrend-kiegészítővel találkozhatunk a boltok, gyógyszertárak, drogériák polcain, illetve az interneten is. Ezek olyan élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat. Az étrend-kiegészítők egyenként vagy kombináltan, valamint adagolt vagy adagolható formában kerülnek forgalomba (pl. kapszula vagy csepp). Fontos tudni róluk, hogy nem helyettesítik a változatos étkezést, csak a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják! Forgalmazásukat be kell jelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felé. A készítményeknek – többek között – a hazánkban hatályban levő étrend-kiegészítőkre vonatkozó rendeletnek kell megfelelniük, mely uniós irányelv átvételével készült.

Omega-3 zsírsavkapszula terméktesztünk polcfelmérése során a nagyobb áruházláncokban és kereskedelmi egységekben, szaküzletekben, drogériákban, valamint az internetes oldalakon vettük szemügyre a kínálatot. Összesen 21 étrend-kiegészítőt vontunk vizsgálat alá, melyeken feltüntették az omega-3 zsírsavak mennyiségét. A tesztelt termékek között egy lenmagolaj alapú, egy algát tartalmazó és 19 halolajból nyert étrend-kiegészítő szerepelt. Találkozhatunk olyan termékekkel is, melyek halolajként, algakapszulaként, illetve lenolaj alapú étrend-kiegészítőként vannak forgalomban, azonban nem jelölik rajtuk az omega-3 zsírsavak mennyiségét, ezért ezeket nem vontuk be a vizsgálatba.

Nézzük, mit érdemes tudni az étrend-kiegészítőkről!
Laboratóriumi vizsgálatok:
  • zsírsavösszetétel
  • tokoferolok mennyisége (E-vitamin)
  • policiklusos aromás szénhidrogének
  • ólom-, arzén-, higany-, kadmiumtartalom
  • dioxinok és dioxinszerű anyagok
  • peroxidszám
  • növényvédőszerek
  • egyéb vitaminok

omega-3

5 kérdés az omega-3 zsírsavról
 Milyen összetevőket keressünk a kapszulákban?

Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezet nem tudja őket előállítani, ezért táplálékkal kell bevinnünk azokat. Megtalálhatók például a halban, a lenmagban, egyes algákban, valamint koncentrált formában egyes étrend-kiegészítőkben.

A vizsgált omega-3 kapszulákban a halolajok és az algák esetében az EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) tartalom meghatározó, míg a lenmagolaj alapú készítmények ALA (alfa-linolénsav) vegyületet tartalmaznak, amit a szervezet alakít át EPA és DHA vegyületté.

A laboratóriumi vizsgálatok szerint a termékek csomagolásán feltüntetett omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értékeknek.

Halolajok

A termékekben felhasznált halolajok minden esetben tisztított, egy kivétellel pedig koncentrált DHA- és EPA-tartalmú alapanyagok voltak, amelyeket a gyártók különböző arányú EPA- és DHA-tartalomra standardizáltak.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2012-ben kiadott véleményében nem határozott meg legfelső biztonságos szintet az EPA- és DHA-bevitelre, azonban a rendelkezésre álló tudományos felmérések eredménye alapján meghatározott egy ajánlott maximális napi beviteli mennyiséget. A DHA és az EPA együttes napi beviteli mennyisége a felnőttek esetében (az állapotos és szoptató nők kivételével) maximum 5 gramm.

Tudta?

Az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) többszörösen telítetlen zsírsavak, az esszenciális omega-3 zsírsavak közé tartoznak. Főleg a halakban és egyéb tengeri élőlényekben, valamint egyes algákban vannak jelen nagy mennyiségben. Megfelelő mennyiségű bevitelük hozzájárul a szív megfelelő működéséhez.

Terméktesztünk további eredményei

EPA- és DHA-tartalom

Az omega-3 zsírsavak közül az EPA és a DHA tartalom volt feltüntetve minden vizsgált halolaj csomagolásán, ezért ezeket az értékeket ellenőriztük. A jelölt és mért EPA és DHA értékek közötti megengedett eltérést jogszabály nem határozza meg. Az EPA-t és DHA-t is magába foglaló telítetlen zsírsavak mennyiségi eltérésének tűréshatára 20% a jelölési rendelethez kiadott útmutató szerint.

Ezt a 20%-os toleranciát figyelembevéve a mért EPA és DHA értékek megfeleltek a feltüntetett értékeknek.

ALA

A tesztben szerepelt egy lenmagolaj-tartalmú készítmény is, amelyben az ALA, azaz az alfa-linolénsav adja az omega-3 zsírsavtartalmat. Amennyiben ALA formában fogyasztjuk az omega-3 zsírsavat, úgy a szervezetünk fogja azt átalakítani jól hasznosítható DHA és EPA formává.

Fontos, hogy amennyiben az interneten az ALA szóra keresünk rá, úgy az alfa-liponsavat (tioktánsav) tartalmazó termékek kerülnek listázásra, amely nem egyezik meg a hivatalosan ALA-ként rövidített alfa-linolénsavval!

Az EPA-, DHA és ALA-tartalomra vonatkozó értékeket egy kapszulára vetítve adjuk meg az alábbi diagramon a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében. A diagram azt mutatja meg, hogy egy darab kapszula elfogyasztásával a vizsgált termékből milyen mennyiségű hatóanyagot viszünk be a szervezetünkbe. Mivel a dobozokon nem egy kapszulára kell megadni a hatóanyagtartalmat, hanem a gyártó által meghatározott javasolt napi adagra vonatkoztatva, így a javasolt napi adagot is feltüntettük a grafikonon.

Az omega-3 zsírsavkapszulák kínálatában különböző méretűekkel találkozhatunk. Tesztünkben 1,5 és 2,5 centiméter közötti kapszulák szerepeltek. Az alábbi diagramon ezt is ábrázoljuk.

omega-3

Hogyan vizsgáltuk az omega-3 zsírsavkapszulákat? Itt megtudhatja!
Minőségi paraméterek
Miből áll a kapszula?

A tesztünkben szereplő halolajok esetében a kapszulahéjhoz zselatint és nedvesítőszerként glicerint használtak. Az alga és növényi kapszulák esetében a kapszulahéj állati zselatin helyett általában növényi sűrítőanyag és keményítő felhasználásával készül.

Tudta?

A zselatin állati kötőszövetből és csontból nyert kollagénből hidrolízissel kivont anyag, amely semleges ízű, és nagy vízmegkötő képességgel rendelkezik, így az élelmiszeripar az emulgeáló és kocsonyásító hatása miatt használja elsősorban. Régen adalékanyagként jelölték, de ma már önálló élelmiszerként ismerik el, ezért ki kell írni a nevét az összetevőknél.

A glicerin az E422 jelű adalékanyag, amely zsírból/olajból előállítható, szirupos állagú, színtelen, enyhén édes ízű. Élelmiszeripari felhasználásra a legalább 98%-os tisztaságú glicerin engedélyezett. A cukoralkoholok (poliolok) közé soroljuk, ezért a szénhidrátok közé tartozó glicerin tartalmat figyelembe kell venni az energiatartalom számolásánál is, mivel a poliol energiaértéke kevesebb (10 kJ/g), mint az egyéb szénhidrátoké (17 kJ/g). Étrend-kiegészítők esetében nem kötelező az energiatartalom feltüntetése, de önkéntes jelölés esetén be kell tartani az előírásokat.

A vizsgált termékekből 4 esetében az energiatartalom számítása során nem vették figyelembe azt, hogy a glicerin jelenléte esetében cukoralkoholként kell azt az energiaértékbe beleszámolni.

Antioxidánsok

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek akadályozzák a termék romlását – például a zsírok avasodását és a színváltozást – azáltal, hogy csökkentik a jellemzően fény és hő hatására végbemenő oxidációt. Élelmiszeripari felhasználásukat jogszabályok határozzák meg, amelyekben rögzítik, hogy milyen antioxidánsok tehetők bele az egyes termékcsoportokba, sőt, az egyértelmű tájékoztatás érdekében a megnevezésüket is a jogszabályban leírtaknak megfelelően kell feltüntetni a csomagoláson.

A tesztelt étrend-kiegészítőkben főként tokoferol vegyületeket és rozmaring kivonatokat használtak fel jelölt antioxidánsként. Egy esetben zsálya-kivonatot is antioxidánsként jelöltek tévesen, amit jelölési hibaként kifogásoltunk.

 

A vizsgált termékek közül három tartalmazott rozmaring kivonatot, és mindegyiknél találtunk problémát: az élelmiszer-adalékanyag esetén nem volt bizonyított a specifikációs rendeletnek való megfelelés, a kivonat minősége pedig nem felelt meg az előírásoknak.

Antioxidáns vagy E-vitamin?

A két leggyakoribb antioxidáns a „tokoferolban gazdag kivonat” illetve az „alfa-tokoferol”.

Bizonyos tokoferol vegyületek E-vitaminként is hozzáadhatók az élelmiszerekhez, azonban csak akkor jelölhetők E-vitaminként a csomagoláson, ha jelentős mennyiséget /legalább a napi beviteli referenciaérték (12 mg) 15%-a/, azaz legalább 1,8 mg-ot tartalmaz a javasolt fogyasztási mennyiség.

Fontos azonban, hogy E-vitaminként kizárólag az a vegyületforma használható fel, amit az étrend-kiegészítőkről szóló rendeletben meghatároztak. Antioxidánsként pedig azok a vegyületformák alkalmazhatók, amelyek az adalékanyagokról, valamint azok minőségi specifikációjáról szóló rendeletben szerepelnek.

A vizsgálatba vont termékek közül egy kivétellel mindegyiken jelöltek valamilyen tokoferol vegyületet összetevőként. 13 termék esetében kifogásolnunk kellett a jelölést, mivel a beküldött dokumentáció alapján nem megfelelő megnevezést használt a gyártó, illetve a forgalmazó.

 

Jó hír, hogy azokban a termékekben, amikben E-vitaminként adagolták a tokoferolokat, minden esetben a jelöltnek megfelelő mennyiségű E-vitamint mért a laboratóriumunk. Egy esetben a jelölt E-vitamin mennyiséget tartalmazta ugyan a termék, de a napi beviteli referenciaérték százalékos jelölése helytelen volt.

Édesítőszerek

Az élelmiszerekben, így az étrend-kiegészítőkben is felhasználhatók az engedélyezett édesítőszerek, amelyeket a termék összetevői listájában és a megnevezésében is szükséges megjeleníteni az uniós jelölési rendelet szerint. A helyes jelölés: „Édesítőszerrel (édesítőszerekkel)” – ezt a kifejezést az élelmiszer nevéhez kapcsolódóan kell feltüntetni.

Egy vizsgált termékben használtak édesítőszert. A termék egy sztevia növény-kivonatot, úgynevezett szteviol-glikozidot tartalmazott, amely étrend-kiegészítőkben az uniós adalékanyagos rendeletben meghatározott mennyiségben használható fel.

Az elvégzett laborvizsgálat szerint a termékben lévő szteviol-glikozidok mennyisége a megengedett határértéken belül volt.

Peroxidszám

A zsírok minőségi romlása egy természetes folyamat, amely jellemzően hő és fény hatására gyorsul fel, és vezet az ismert avas íz és szag megjelenéséhez. A halolajok és növényi olajok egyaránt megromolhatnak az idő előrehaladtával, ezért fontos, hogy ezeket a folyamatokat még időben felismerjék, és ki tudják szűrni a nem megfelelő minőségű termékeket. Ennek érdekében a gyártók folyamatosan ellenőrzik az olajok bizonyos paramétereit, amelyek közül a peroxidszám jó mutatója annak, hogy a vizsgált zsiradék milyen minőségi állapotú az adott pillanatban. Minél kisebb a termék peroxidszáma, annál frissebb, de legalábbis annál kevésbé oxidálódott.

A vizsgálatunk tapasztalatai szerint az olaj alapanyagokat gyártók vizsgálják az avasodást jelző paramétereket, azonban a kapszulagyártók nem minden esetben ellenőrzik a forgalomba hozatal előtt, hogy a késztermékükben történt-e jelentős oxidációs változás, tehát azt, hogy a felhasznált olaj minősége csökkent-e a feldolgozás hatására. Továbbá fontos megjegyezni, hogy a legkörültekintőbb gyártás ellenére is előfordulhat avasodás, amennyiben rosszak a tárolási körülmények, így a szállítás, vagy a bolti kihelyezés során, illetve az otthoni tárolás alkalmával is fontos, hogy betartsuk a dobozra írt tárolási javaslatokat.

Egy terméken feltüntették az ún. TOTOX értéket is, amelyet a peroxidszám és anizidin érték összegéből számolnak ki, és jelzi, hogy mennyire előrehaladott az olaj romlása. Minél kisebb a TOTOX érték, annál frissebb az olaj.

A vizsgált termékek közül egy esetben a dobozon megadott TOTOX érték nem a késztermékre vonatkozott, hanem az alapanyagra, és jelentősen eltért a vizsgált termék oxidációs értéke a dobozon jelölttől.

Biztonsági paraméterek

A szennyezőanyagokra vonatkozó határértékeket  uniós rendelet szabályozza.

Policiklusos aromás szénhidrogének (PAH)

A PAH-ok főként a szerves anyagok tökéletlen égésekor keletkeznek. Stabil vegyületek, rendszerint különböző összetételű keverékekben fordulnak elő. A csoport egyes vegyületei rákkeltő hatásúak, de vegyületeinek karcinogén aktivitása különböző. Legfontosabb képviselőjük az erősen rákkeltő benzo(a)pirén.

Az emberi PAH bevitel fő forrásai a levegő, az élelmiszer, az ivóvíz és a dohányfüst. Környezeti szennyezőanyagként különösen halakban és halászati termékekben fordulhatnak elő.

A PAH-ok a friss halban gyorsan metabolizálódnak, és nem halmozódnak fel a színhúsban, ezért a friss halakra nincs meghatározva felső határérték. A közvetlen emberi fogyasztásra szánt, vagy élelmiszer-összetevőként használt olajokra és zsírokra, így a halolajokra is megadtak olyan határértéket, amely a tudományos ismeretek szerint még nem jelent egészségügyi kockázatot.

Megnyugtató, hogy a benzo[a]pirén mennyisége minden vizsgált termékben a kimutatási határérték alatti volt, míg a benzo[a]pirén, benz[a]antracén, benzo[b]fluorantén és krizén összmennyiségét mindössze hét termék esetében lehetett kimutatni, és ezek a mennyiségek is jelentősen határérték alattiak voltak.

Dioxinok és poliklórozott bifenilek (PCB-k)

A dioxinok zsírban jól oldódó szerves vegyületek, ezért főként a zsíros, olajos élelmiszerekben fordulnak elő. Az élelmiszerek dioxin-tartalma attól függ, hogy a termés vagy állat környezetében mekkora a dioxin-szennyezettség mértéke.

A vizsgálatban szúrópróbaszerűen kiválasztott kettő termékben vizsgáltuk meg a dioxin- és PCB-tartalmat. Megnyugtató, hogy egyik termékben sem volt jelen mérhető mennyiségben.

Mit miért vizsgáltunk az omega-3 zsírsavkapszulákban? Itt megtudhatja!
Nehézfémek

Szúrópróbaszerűen kiválasztott 6 termékben vizsgáltuk meg a kadmium, ólom, arzén és higany tartalmat. Négy halolaj, valamint egy algatartalmú és egy lenolajalapú kapszulát választottunk ki.

A vizsgálatok alapján egyik termékben sem ért el kockázatos szintet a nehézfém-tartalom.

Növényvédőszer

A növényvédőszereket, illetve a tárolás során károsító élőlények ellen használt szereket az élelmiszeriparban széles körben alkalmazzák, ezért ellenőriztük azt is, hogy jelen vannak-e az omega-3 kapszulákban.

Kettő terméket választottunk ki szúrópróbaszerűen, hogy ellenőrizzük, megfelelnek-e az  uniós rendelet előírásainak. Ezek a termékek megfeleltek az előírásoknak.

Jelölési és egyéb hibák

Az omega-3 zsírsavkapszulák jelölésvizsgálata során számos problémával találkoztunk. Gond volt többek között az adalékanyagok feltüntetésével, valamint a származásra és a tápértékre vonatkozó jelölésekkel is.

Az omega-3 zsírsavkapszulák összetevői között egy esetben egy mikroalga új élelmiszer is szerepelt, azonban ennek felhasználása az új élelmiszerekre vonatkozó rendeletben előírt követelményeknek több tekintetben nem felelt meg.

A jelölési és egyéb hibák részletes elemzéséért kattintson ide!

A 21 termék hatósági vizsgálata során összesen 17 esetben indult eljárás jelölési hiba miatt, de több esetben a felhasznált adalékanyagoknál azt is kifogásoltuk, hogy minőségük nem felelt meg a specifikációs rendelet előírásainak.

 

Hatósági felügyelőink a megállapított hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki megközelítőleg 1.400.000 Ft értékben.

Szupermenta-tipp
  • Ahogy más élelmiszereket, úgy étrend-kiegészítőket is vásárolhatunk interneten keresztül. Fontos azonban, hogy legyünk figyelmesek a vásárlás során, ugyanis az interneten gyakran megtévesztő információkkal próbálják eladni az étrend-kiegészítőket, többféle egészségügyi problémára megfelelő hatással ruházzák fel, miközben ezek a pozitív hatások nem bizonyítottak! Emellett sajnos sok kereskedőnek nincs megfelelő információja arról, hogy súlyos gyógyszerkölcsönhatások vagy szervi károsodások léphetnek fel az egyes hatóanyagok miatt, ezért, ha azt olvassa egy tájékoztatóban, hogy sokféle betegségre jó a termék, és semmilyen mellékhatással nem rendelkezik, akkor gyanakodjon, hogy nem megfelelő tájékoztatást kap! Gyógyszerszedés esetén pedig egyeztessen kezelőorvosával arról, hogy milyen egyéb étrend-kiegészítőt kíván szedni!
  • A Nébih új, online ismeretterjesztő anyagokat készített, melyeknek célja a fogyasztói tudatosság növelése, a lehetséges kockázatok csökkentése, valamint a biztonságos élelmiszervásárlás feltételeinek a megteremtése. Az étrend-kiegészítőkről szóló útmutatóban hasznos információkat olvashat erről a termékcsoportról, az online vásárlást segítő útmutató pedig bemutatja, mire érdemes figyelni, ha interneten vásárolunk.
Kíváncsi az omega-3 zsírsavkapszulák preferencia kérdőíves értékelésének részleteire? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk