Image default

Halolaj kapszulák gyártási folyamata

A halolaj kapszulák hosszú folyamaton mennek keresztül, mire a boltok polcaira kerülnek. Lássuk, hogyan kerül a kapszula a tengerből a dobozba.

halolaj

A kifogott halakat a feldolgozóüzembe szállítják, majd a legáltalánosabb eljárás szerint gőzölik, majd préselik. A szilárd anyagokat eltávolítják, majd centrifugával szétválasztják a vizet és az olajat, így nyers halolaj keletkezik.

A nyers halolaj sajnos tartalmaz olyan szennyező anyagokat is, amelyek eltávolítása szükséges, ezt a tisztítást finomítással tudják végrehajtani. Ilyen anyagok például az ipari szennyeződések, illetve olyan vegyületek, amelyek az olaj oxidációját váltják ki.

A halolajban lévő omega-3 zsírsavakat koncentrálni szükséges ahhoz, hogy a megfelelő EPA és DHA koncentrációt kapjuk. A kifogott halakban az omega-3 zsírsavak még természetes triglicerid formában vannak jelen, azonban a magas hatóanyagtartalmú kapszulákhoz használt olajok mindegyike összetett átalakítási folyamaton esik át ahhoz, hogy a megfelelő EPA és DHA szintet beállíthassák. A nyers és tisztított olajat először etil-észter formára alakítják át. Az átalakítási folyamat során a zsírsavakat savak segítségével leválasztják a glicerinről, majd etanol molekulákkal kötődve etil-észtereket hoznak létre.

Az etil-észter olaj ezután frakcionáláson megy keresztül, hogy a rövidebb szénláncú zsírsavakat eltávolítsák az olajból, és magasabb koncentrációjú omega-3 zsírsavakat tartalmazzon. Ezt a folyamatot többször is meg lehet ismételni, hogy az olaj kívánt koncentrációja létrejöjjön.

A koncentrált omega-3 olajat vagy etil-észter formában bocsájtják a kapszulagyártók részére, vagy egy további kémiai folyamatban visszaalakítják triglicerid formába, melyet lipáz enzim és glicerin jelenlétében végeznek el.

Az olaj ezután egy szagtalanításnak nevezett lépésen is keresztül mehet, amely azt eredményezi, hogy az olaj nem lesz kellemetlen ízű és szagú. Az eljárás során a finomított halolajat gőzölik, amely eltávolítja azokat a vegyületeket, amelyek a halízért és -szagért felelősek.

Ezután a halolajat egy keverőtartályban antioxidánssal, amely rendszerint egy tokoferol vegyület, összekeverik, majd ezt az olajkeveréket zselatin kapszulahéjba töltik, így védik meg az olajat az oxidációtól. A lágy zselékapszulákat szárítják, majd dobozokba csomagolják, végül pedig a boltok polcaira szállítják.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk