Image default

Miből állhat az omega-3 zsírsavkapszula?

Az omega-3 zsírsavak az esszenciális zsírsavak közé tartoznak, ugyanis a szervezetünk nem képes az előállításukra. A kellő mennyiséget tehát külső forrásból szükséges pótolni, amit változatos étrenddel vagy egyszerűen, kapszulák formájában is bevihetünk. Nézzük is meg, hogy mit tartalmazhatnak ezek a készítmények!

Halolaj

Az omega-3 zsírsav gyakori forrása a tengeri halakból kinyert olaj, ezért a legtöbb kapszula fő összetevője a halolaj, amelyből az értékes EPA és DHA zsírsavakat tudjuk bevinni a szervezetünkbe. Míg a halolajok a halakban természetesen előforduló mennyiségben és arányban tartalmazzák az omega-3 zsírsavakat, addig az omega-3 kapszulákban a halolajok koncentrált formáját használják, így a csomagoláson feltüntetett zsírsav mennyiséget vihetjük be a szervezetünkbe általuk.

Van azonban olyan típusa is az omega-3 zsírsavaknak, amely növényi forrásból származik, ez az ALA, vagy alfa-linolénsav, így találkozhatunk olyan kapszulákkal is, melyeknek a fő összetevője például a lenmagolaj.

Tokoferolok

A tokoferolok egyrészt lehetnek antioxidánsok, funkciójuk az, hogy megvédjék az olajokat az avasodástól, ami természetes módon az idő előrehaladtával, illetve hő és fény hatására következik be. A tokoferol vegyületek azonban nemcsak antioxidáns hatással bírnak, de bizonyos vegyületeik zsírban oldódó E-vitaminként is hozzáadhatók az élelmiszerekhez, azonban csak akkor jelölhetők E-vitaminként a csomagoláson, ha jelentős mennyiséget tartalmaznak.

Zselatin és glicerin

Alapvető összetevője az omega-3 zsírsavkapszulának a zselatin, illetve a nedvesítőanyagként használt glicerin. Ezek alkotják magát a kapszulahéjat, amibe a halolajat töltik. A növényi eredetű kapszuláknál azonban az állati zselatint rendszerint keményítő, emulgeálószerek és növényi eredetű zselésítő anyag (pl. karragén) helyettesíti.

Ha kíváncsi, mit érdemes tudni az étrend-kiegészítőkről, kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk