Image default

Porondon az omega-3 zsírsavkapszulák: Így választunk mi!

Az omega-3 zsírsavkapszulák terméktesztjén a hatósági és laboratóriumi vizsgálatok mellett rendhagyó módon elvégeztük a termékek preferenciakérdőíves értékelését is. Azaz a már jól ismert Szupermenta kedveltségi rangsor helyett (ami ebben a termékkörben irreleváns lett volna) ezúttal a kapszulák vásárlását és használatát befolyásoló tényezőkre voltunk kíváncsiak. A kérdőív részleteit cikkünkből ismerheti meg!

A Szupermenta kedveltségi tesztjeinek célja minden terméktípus esetében az, hogy a termékeket vizsgálva, vásárlói szempontokkal is kiegészítsék a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

Számunkra kiemelten fontos, hogy szakértő és laikus válaszadók egyaránt értékeljék az egyes szempontokat a felmérésben, így ugyanis több különböző, sőt akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

Vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők ez alkalommal egy preferencia-kérdőív mentén 15 kérdésre válaszoltak, melyek mindegyike a vásárlói döntést befolyásoló szempontokra koncentrált.

Milyen szempontok alapján kérdeztük a kitöltőket?

Kíváncsiak voltunk többek között arra, hogy a válaszadók használnak-e étrendkiegészítőket és omega-3 zsírsavkapszulát, milyen kapszulaméretet választanak szívesen, hány napra elegendő mennyiséget tartalmazó kiszerelést vásárolnának inkább, milyen összegért vásárolnának szívesen omega-3 zsírsavkapszulát, melyik tulajdonsága miatt szednek vagy szednének omega-3 zsírsavkapszulát.

omega-3

Kiderült, hogy a felmérést kitöltők csaknem kétharmada szed rendszeresen étrendkiegészítőket. Az omega-3 zsírsavkapszulát válaszaik alapján a szív- és érrendszerre gyakorolt kedvező hatása miatt, koleszterinszint-csökkentő tulajdonsága és a mindennapos magyaros étkezésben nehezen hozzáférhető hatóanyaga miatt szedik.

Tudta?

Az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló 1924/2006/EK rendelet, illetve a Bizottság 432/2012/EU rendelete szerint a zsírsavakkal kapcsolatban az alábbi állítások engedélyezettek, a megadott feltételek teljesülése esetén:
• A DHA hozzájárul a normál agyműködés fenntartásához.
• A DHA hozzájárul a normál látás fenntartásához.
• A DHA hozzájárul a vér normál trigliceridszintjének fenntartásához.
• Az EPA és a DHA hozzájárul a szív megfelelő működéséhez.
• A DHA és az EPA hozzájárul a normál vérnyomás fenntartásához.
• A DHA és az EPA hozzájárul a vér normál triglicerid-szintjének fenntartásához.
• Az ALA hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához.

A kitöltők válaszai szerint a legfontosabb tényező a kapszula kiválasztása során a termék ára. A válaszadók közel 60%-a 3000 és 5000 Ft között vásárolna szívesen omega-3 zsírsavkapszulát, 40%-a a 3000 Ft-nál olcsóbb termékeket részesíti előnyben.

A termékár mellett fontos szempont a termék kiválasztásakor a napi adagolási mennyiség, amelyre a kitöltők 92%-a a napi egy kapszula választ adta meg. Az általunk vizsgált kapszulák között 16 terméken szerepelt ez az ajánlás, de találkoztunk napi 2 vagy akár napi 6 darab kapszulás adagolással is.

omega-3

A vizsgált termékek között voltak kb. 1,5 cm hosszúságú, valamint nagyobb, több mint 2-2,5 cm hosszúságú kapszulák is. A válaszadók a preferált kapszulaméretre egyöntetűen a kisebb méretű (<2 cm) kapszulát választották.

omega-3

Fontos továbbá az általunk megkérdezett fogyasztóknak, hogy hány napra elegendő kapszula található a csomagolásban. A kitöltők 74%-a előnyben részesíti az egy hónapnál hosszabb ideig elegendő mennyiséget tartalmazó termékeket.

omega-3

A felmérés eredményei alapján szívesen veszik a válaszadók, ha a kapszulák az omega-3 hatóanyag mellett további összetevőket is tartalmaznak, például B-vitamint és E-vitamint.

Érdekesség, hogy a válaszadóknak csak a fele részesíti előnyben azokat a termékeket, amelyek csomagolása sok szöveget tartalmaz a termék kedvező tulajdonságairól, és azokat, amelyek csomagolásán tanúsítványok vannak feltüntetve.

A felmérésben résztvevők több mint 80%-ának fontos, hogy a felhasznált alapanyagok fenntartható forrásból származzanak.

A felmérés során arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha egy omega-3 kapszula nem vált be, miért nem vásárolnák újra a terméket. A válaszadók 36%-a az utóíz, 33%-a pedig a kapszula erős, kellemetlen szaga miatt nem emelné le újra a bolt polcáról a terméket.

omega-3

Minden szempontot figyelembe véve a preferencia-kérdőív eredményei alapján a válaszadók elvárásainak leginkább egy olyan termék felelne meg, ami kis kapszulaméretű, napi 1 szem adagolású, ugyanakkor 1 havi adagnál több kapszulát tartalmaz. Ezenkívül fontos elvárás, hogy lehetőleg tartalmazzon az omega-3 hataóanyagon kívül vitaminokat is, ne legyen erős, kellemetlen szaga és utóíze, az árfekvése pedig 3 és 5 ezer forint között legyen.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk