Image default

Egy csipet tormatörténelem

Sokak kedvence a torma, de talán keveset tudunk magáról a növényről. Honnan származik? Mióta fogyasztjuk? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

A torma a keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozó évelő, lágyszárú növény, mely Dél-Európa és a Földközi-tenger környékéről származik. A szájhagyomány szerint már a honfoglaló magyarok is használták fűszerként, gyógynövényként. Első alkalommal pedig, amikor írásos szövegben megemlítik (1517), az szerepel, hogy a lengyelek és a magyarok a torma gyökerével ízesítették ételeiket.

Tudta?

Európában elsőként Németországban, hazánkban pedig a főváros és a nagyobb városok közelében (Győr, Debrecen, Makó, Pécs) kezdték a termesztését. Ma Magyarországon 1500-1700 hektáron 8-10 ezer tonna tormát termesztenek évente, melynek több mint 90%-át exportálják.

Forrás: Kovács András (szerk.): Gyökérzöldségek termesztése, Mezőgazda Kiadó, Budapest, 2011., Irinyiné Oláh Katalin: Különböző tormafajták és vonalak fajtakörönkénti jellemzése, Budapesti Corvinus Egyetem, Budapest, 2012.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk