Image default

DON-toxin, Staphylococcus és Listeria monocytogenes – avagy mit miért vizsgáltunk a vegán készételekben?

A Nébih laboratóriumába ezúttal házhoz szállított vegán készételek kerültek. Cikkünkből kiderül, miért volt fontos ennél a termékkörnél a DON-toxin, a Staphylococcus és a Listeria monocytogenes vizsgálata.

Deoxinivalenol (DON-toxin)

A Fusarium fajok által termelt mikotoxinok közül a trichotecének (például: deoxinivalenol/DON-toxin) nagy jelentőséggel bírnak gyakorlati szempontból.

Tudta?

A Fusarium egy fonalasgomba, amely a mezőgazdaságban dolgozó gabonatermesztők között jól ismert gombanemzetség. Az Európai Unió által végzett tudományos vizsgálatok szerint a Fusarium az egyik legelterjedtebb mikroszkopikus gomba, amely megfertőzheti a növényeket, és az általa termelt toxinok komoly betegségeket okozhatnak. Ez a gabonaféléknél élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent.
A Fusarium penészgomba fajok emberre és állatra egyaránt veszélyes mikotoxinokat termelhetnek. A fuzáriumtoxinok jelentős része már a szántóföldön termelődhet (deoxinivalenol, T2, zearalenon), és szennyezheti a gabonákat. (Forrás: Nébih)

Európában – így hazánkban is – a gabonafélékben (például: búza, zab, árpa, kukorica, rozs) leggyakrabban a DON (deoxinivalenol) toxin található. A nagy mennyiségben fogyasztott DON émelygést, hányást, hasmenést, hasi fájdalmat, fejfájást és szédülést okozhat.

Lényeges tehát, hogy a gabona és a belőle készült termékek fuzáriumtoxin-tartalma a lehető legalacsonyabb legyen, és a határérték közelébe csak elvétve kerüljön. A különböző mikotoxinokra vonatkozó határértéket az élelmiszerekben előforduló, egyes szennyezőanyagok felső határértékeinek meghatározásáról szóló rendelet tartalmazza.

Koaguláz pozitív staphylococcusok

Napjaink egyik közegészségügyi problémája az egyre növekvő mértékű antibiotikum-rezisztencia. A témában érintett a Staphylococcus is, amely egyre ellenállóbbá válik a hagyományos antibiotikumokkal szemben. Ezek az úgynevezett Gram-pozitív baktériumok az élelmiszereinkben kedvező körülmények toxint tudnak termelni, így ételmérgezést okozhatnak, ezért is kerültek vizsgálatunk fókuszába.

Listeria monocytogenes

A baktérium jelenlétének vizsgálatát az indokolta, hogy viszonylag hosszú ideig képes a túlélésre, még számára kedvezőtlen környezeti körülmények között is. A készételekbe feldolgozás, előállítás során vagy akár utólagos szennyeződéssel kerülhet. A Listeria monocytogenes baktérium erősen ellenálló. Szaporodását nem akadályozza meg sem az alacsony hőmérséklet, sem a nagy sókoncentráció, ugyanakkor megfelelő gyártási körülményekkel megelőzhető, hogy belekerüljön a fogyasztásra szánt élelmiszerekbe.

Kíváncsi a vizsgálatok eredményeire? Kattintson! (link)

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk