Image default

Mi kerül leggyakrabban a tányérunkra vegánként?

Sokan csak nehezen vagy egyáltalán nem tudják elképzelni, hogy állati eredetű élelmiszerek fogyasztása nélkül éljék az életüket. Csakhogy manapság ezen alapanyagok lecserélése már nem okoz problémát. Bemutatjuk, hogy melyek a legnépszerűbb alternatívák!

A vegán étrend minden húsétel és állati eredetű termék kerülését jelenti. Tehát nemcsak a kész étel esetében kell figyelnünk, hanem az elkészítésnél használt hozzávalók és alapanyagok sem tartalmazhatnak ilyen összetevőket. Kiváltásukra számos alternatíva létezik ma már.

Tejtermékek

Az egyik széleskörűen elterjedt kategória a tejtermékek növényi alternatívái, amelyek már a legtöbb háztartásban ismertek. A vegán étrendet követők számának növekedése és az ételintoleranciák egyre gyakoribb előfordulása is indokolttá tette, hogy minél több opció elérhető legyen a boltokban. Ide sorolhatjuk – többek között – a népszerű növényi alapú italokat, a különböző sajthelyettesítőket vagy éppen a tejföl imitátumokat. Ezek a termékek főleg kókusz, rizs, szója, mandula, zab és kesudió alap felhasználásával készülnek.

Kíváncsi, milyen tejszín alternatívákkal találkozhat a boltokban? Kattintson!
Húsok és húskészítmények

A húsok pótlásánál az egyik kézenfekvőbb választás a tofu, de emellett sokféle, húshoz hasonló állagú termék kapható. Ilyen lehet például a divatos szejtán, a gabonakolbász, a borsófehérjéből készült termékek és a jackfruit, másnéven: jákafa gyümölcs. A választásunk eshet bármelyikre, hiszen megfelelő fűszerezéssel elkészítve, nem fogunk csalódni bennük.

Sütemények

Sütés során a vajat könnyedén lecserélhetjük növényi margarinra.  A szintén közkedvelt állati eredetű zselésítő anyagok egyszerűen helyettesíthetők növényi eredetű változatukkal, az agar-agarral. Sütemény receptekben gyakori összetevő a tojás, melyet pótolhatunk vízzel elkevert chiamaggal vagy lenmaggal. Tojásfehérje helyett pedig jól használható az aquafaba, azaz: a csicseriborsó leszűrt leve, ami ugyanúgy kemény habbá verhető.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége; Eufic. Plant-based protein: all you need to know to get enough of it. 2022.; Azmina Govindji. The Vegan Diet – how to do it the healthier way. 2020.; Heather Russell. Introducing the Vegan Eatwell Guide. 2020.; www. proveg.com

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk