Image default

Itt a nagy leleplezés: vegán készételek nagyító alatt

Vegán pizza, hamburger és sütemény került ezúttal a Szupermenta asztalára. Megrendeltük, megkóstoltuk, és morzsáira szedtük őket a laboratóriumban, hatósági felügyelőink pedig helyszíni ellenőrzéseket is tartottak. Most felfedjük, mit rejtettek a kiszállított csomagok!

Napjainkban igen népszerűek a húsmentes vagy teljes mértékben növényi alapú élelmiszerek, ezért a vendéglátóhelyek kínálatában is egyre gyakrabban találhatunk ilyen jellegű ételeket. Legújabb tesztünkben azokra a vegán készételekre fókuszáltunk, melyek házhoz szállítással kerülhetnek az asztalunkra.

Tudta?

A vegán ételeket készítő vállalkozásokra ugyanazok az élelmiszerbiztonsági szabályok vonatkoznak, mint az állati eredetű élelmiszereket felhasználó vendéglátókra. A vegán ételeket készítő vendéglátóhelyeken nagy mennyiségben és széles választékban használnak fel zöldségeket és gyümölcsöket. Bár megoldást jelent a konyhakész állapotú alapanyag beszerzése, azonban a vegán éttermeknek érdemes zöldségelőkészítő helyiséggel rendelkezniük, és azt megfelelő módon használniuk. Fontos, hogy a földesáru (tisztítatlan zöldség, gyümölcs) ne jelentsen keresztszennyeződési kockázatot a fogyasztásra kész termékekre.

A kínálat felmérését követően öt vegán pizzát, öt vegán hamburgert és három vegán süteményt: snickers szeletet rendeltünk, majd alaposan szemügyre vettük őket. Lássuk a részleteket és az eredményeket!

Első lépések – a rendelés

A tesztben szereplő ételeket online rendeltük, vagy közvetlenül az azt készítő vendéglátóhely vagy a kiszállítással foglalkozó közismert cégek weboldalán.

Alapvetően fontos, hogy a vásárló már a megrendeléskor tájékozódhasson az ételekben jelenlevő allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokról, ezért a távértékesítést elősegítő anyagban szerepeltetni kell. Internetes rendelés esetén legjobb, ha ezek az információk a honlapra feltöltött étlapon szerepelnek. Tehát a tájékoztatás kötelező, nem a vásárló kérésre kell megtörténnie.

A házhoz szállított termékeknél is be kell tartani az erre vonatkozó uniós és FM rendelet előírásait. Bár több étterem weboldalán találtunk a termékek „mentes” tulajdonságáról szóló tájékoztatót, azonban ez nem helyettesítheti a kötelező allergén információ feltüntetését!

Laboratóriumi vizsgálatok:
  • mikrobiológiai vizsgálatok (Salmonella spp., koaguláz pozitív Staphylococcusok, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Escherichia coli, Coliform, mikroorganizmusok száma)
  • állati eredet vizsgálata (húsdetektálás)
  • allergének (tojásfehérje, tejfehérje)
  • DON-toxin
  • GMO
  • nehézfémek (réz, higany)

Megnéztük a szállítóboxokat

Kíváncsiak voltunk a szállítóboxok állapotára is, ezért – a futárok hozzájárulását kérve –felmérés jelleggel ezt is megvizsgáltuk. Hét futár szállítóboxának külső és belső felületéről is vettünk mintát, melyeknek eredményei a szállítóeszközök tisztaságáról (megfelelő tisztíthatóság, rendszeres fertőtlenítés, rendeltetésszerű használat) nyújtanak információt.

Örömteli, hogy a vizsgálatok eredményei nem utaltak szennyezettségre egyetlen mintában sem.

Mit mutatnak a dobozok?

A kiszállított ételek dobozáról/csomagolásáról minden esetben törletmintát vettünk. Így vizsgáltuk azok szennyezettségét, mikrobiológiai tisztaságát, vagyis azt ellenőriztük, hogy szennyeződtek-e a csomagolás során a konyhában vagy kiszállítás közben.

A mérési eredmények megnyugtatóak, ugyanis a laboratóriumi vizsgálatok itt sem mutattak ki szennyezettséget.

Pizza és hamburger melegen, snickers szelet hidegen?

Amint megkaptuk az ételeket, azonnal megmértük a maghőmérsékletüket.

A vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló, VM rendelet határozza meg a melegen tartás, valamint a biztonságos hőkezelés módját, melyet a szállítás alatt is biztosítani kell. A melegen tartás biztonságos hőmérséklete minimum 63°C. Fontos, hogy a bizonytalan hőmérsékleten tárolt ételt az elkészülésétől számított 3 órán belül szabad csak felszolgálni!

Tudta?

A biztonságos hőkezelés az a hőkezelési eljárás, amely legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérsékletet vagy az étel minden pontján legalább 75°C-t biztosít.

A 63°C feletti hőmérséklet csak egy esetben valósult meg, de ez nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot, mivel frissen készültek az ételek, és 3 órán belül eljutottak a fogyasztóhoz.

A hűtve tárolás általánosságban 0-5°C-on történik, azonban minden élelmiszert a gyártó által meghatározott hőmérsékleten szükséges tárolni. A hűtve tárolás esetén a hűtési lánc nem szakadhat meg.

Kihívást jelenthet, amikor hűtést igénylő és meleg ételek is rendelhetők kiszállítással az étlapról. Ebben az esetben fontos, hogy több rekeszes szállító boxban hozzák az eltérő hőmérsékletű ételeket.

Árulkodó mikrobiológiai vizsgálatok

Az ételeket a Nébih laboratóriumaiban alaposan megvizsgálták a szakemberek, így többek között sor került a mikrobiológiai vizsgálatokra is. A mikrobák ugyanis utalhatnak hibás konyhatechnológiára, az élelmiszerbiztonsági szabályok megszegésére, a készétel hőkezelést követő utószennyezésének lehetőségére, konyhahigiéniai hibákra, valamint a nem megfelelő hőmérsékleten történő készen tartásra és kiszállításra.

Az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről szóló, EüM rendeletben meghatározott határértékek túllépése hatósági eljárást von maga után.

A laboratóriumi vizsgálatok egy termékben mutattak ki Koaguláz pozitív Staphylococcusokat, három esetben Bacillus cereust, négy mintában pedig Coliformot.

A vizsgálatok eredményei alapján az érintett vállalkozásoknál a hatósági felügyelőink helyszíni ellenőrzést tartottak.

Helyszíni ellenőrzés eredményei

Hatósági felügyelőink hat vendéglátó egységben jártak nyár elején, és a helyszíni ellenőrzések alapján négy esetben indítottak eljárást.

Egy vendéglátóhelyen a súlyos élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt az ételkészítő és forgalmazó tevékenységének ideiglenes felfüggesztése mellett döntöttek, valamint pénzbírságot állapítottak meg szankcióként.

Emellett három egységgel szemben indult eljárás higiéniai hiányosságok miatt, mely során élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki.

A vendéglátóhely felfüggesztését, mivel a hibákat kijavították, azóta megszüntették a hatósági felügyelők.

Állati eredetű összetevők és allergének

Alapvető elvárás, hogy egy vegán étel ne tartalmazzon semmilyen állati eredetű összetevőt, azonban az élelmiszerek, ételek esetében nincs egyértelműen megfogalmazott, jogilag kötelező érvényű meghatározás azok vegán jellegére.

A vizsgálatban résztvevő ételek hét esetben tartalmaztak állati eredetű összetevőt: a laboratóriumban tej és/vagy tojás jelenlétét mutatták ki a szakemberek. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ételek készítéséhez közvetlenül állati eredetű alapanyagokat használtak fel: előfordulhat, hogy a tárolás, az előkészítés, a főzés vagy a kiszállítás során szennyeződtek.

Ugyanakkor az élelmiszerekkel, ételekkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatás jogszabályi követelménye, hogy az nem lehet megtévesztő. Ezek az éttermek nem a valóságnak megfelelően tájékoztatták a vásárlókat. Ahogy már említettük: az ételeket készítő vállalkozásoknak a tudományosan igazolt allergiát vagy intoleranciát okozó összetevők, adalékanyagok jelenlétéről kötelező tájékoztatást nyújtani, még az ételek megrendelése előtt. Ez mindössze egy olyan esetben örtént meg, ahol a laboratórium tej és/vagy tojás jelenlétét igazolta. Hat helyen azonban az ételekre vonatkozó allergén információ nem bizonyult hitelesnek, mivel nem tüntették fel, hogy ha csak nyomokban is, de tartalmazhatnak az ételek allergén összetevőket.

Négy ételben olyan allergének (tej és/vagy tojás) jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok, amelyek nem szerepeltek az étterem vagy a kiszállító honlapján feltüntetett allergének között.

Két, a fogyasztói tájékoztatás szerint vegán étel esetében a termékenkénti allergén információk helyett annak mentességére vonatkozó állítások szerepeltek a rendelési oldalakon (pl. gluténmentes, tejmentes, cukormentes, tojásmentes). Ez az „önkéntesen” alkalmazott tájékoztatás nem helyettesíti az allergénekre vonatkozó tájékoztatási kötelezettséget, és nem lehet valótlan, megtévesztő sem. Ebben a két ételben a laboratóriumi vizsgálat allergén anyag, tojásfehérje jelenlétét mutatta ki.

Az érintett hat vállalkozással szemben a hatósági eljárás folyamatban van.

A tesztünkben résztvevő pizzákat és hamburgereket húsdetektálásnak vetettük alá, így ellenőriztük, hogy tartalmaznak-e állati eredetű DNS-t.

Ez a vizsgálat megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis szakembereink rendben találták a mért értékeket.

Kíváncsi, hogyan zajlott a vizsgálat? Kattintson! 

Összefoglalva elmondható, hogy nyolc esetben indult hatósági eljárás.

Egy vendéglátó egység tevékenységét ideiglenesen felfüggesztették, három további élelmiszer-vállalkozóval szemben – többek között – élelmiszerhigiéniai hiányosságok miatt bírságot szabtak ki, és kötelezték őket a feltárt hibák kijavítására. A bírságok együttes értéke mintegy 675.000 forint.

Az ételek allergéntartalmára vonatkozó információk megtévesztő feltüntetése miatt hat élelmiszervállalkozással szemben van jelenleg is folyamatban hatósági eljárás.

Szupermenta-tipp
  • Figyelmesen olvassuk el az ételhez tartozó tájékoztatót. A rendelést csak akkor indítsuk el, ha megfelelő és elegendő információt kaptunk a rendeléssel és a választott étellel kapcsolatban.
  • A kiszállított ételt az átvételt követően minél hamarabb érdemes megenni, valamint fogyasztás előtt javasolt felforrósítani. Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal fogyasztja el, azt csak hűtőben szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten.
  • Ha fontos számunkra, hogy állati eredetű összetevőktől mentes ételt fogyasszunk, érdemes alaposan átgondolni a választásunkat az ételt és a vendéglátó egységet illetően is. Előfordulhat ugyanis – különösen ott, ahol nemcsak vegán fogásokat készítenek –, hogy az ételek kis mennyiségű állati eredetű összetevővel szennyeződnek.
Kíváncsi a vegán készételek kedveltségi vizsgálatának eredményeire? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk