Megmutatjuk, hogyan készíthetünk házilag ételízesítőt. Bár kissé időigényes a folyamat, viszont a recept alapján az ízlésünknek megfelelő hozzávalókból állíthatjuk össze a saját szárított ételízesítőnket.
Hozzávalók:
2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1 db zeller
1 db karalábé
1 db kápia paprika
2 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
néhány szál petrezselyemzöld
néhány szál zellerzöld
10 dkg só
Természetesen egyéb zöldségek és fűszerek is használhatók; bátran alakítsuk ízlésünknek megfelelően a hozzávalókat!
Elkészítés:
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd robotgéppel vagy húsdarálóval ledaráljuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítjük, és 80 fokra előmelegített sütőben szárítjuk kb. 2 órán át; közben többször átforgatjuk. Kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd újra átdaráljuk. Ezután visszatesszük a sütőbe kb. 1 órára. Ha kihűlt, hozzákeverjük a sót, és légmentesen záródó dobozba vagy üvegbe tesszük.