Image default

A legkedveltebb ételízesítők

Az ételízesítők hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi, mely termékek kerültek a dobogóra ebben a kategóriában? Cikkünkből kiderül!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja valamennyi terméktípus esetében az, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

Vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők 35 ételízesítőt kóstolhattak meg.

A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

Tesztünkben a só- és adalékanyag/aromamentes termékeket, a sót tartalmazó, de adalékanyag/aromamentes termékeket, illetve a sót és adalékanyagot/aromát tartalmazó termékeket külön összesítettük, így esetünkben három rangsor és három dobogó szerepelt a kiértékelés során.

A résztvevők összesen négy szempont mentén értékelték az ételízesítőket.

  • Külső megjelenést, színt tekintve a termékben a szárított-aprított zöldségek, fűszerek aránya megfelelő. Az összetevők jellemző, természetesen élénk színűek, egyenletes színárnyalatúak. Az összetevők megfelelő és egyenletes méretűre aprítottak. Nem csomós, nem törmelékes, nem elszíneződött, nem fakó, nem túlszínezett. Mindenféle szerves és szervetlen idegen anyagtól és szennyeződéstől mentes (pl. kő, talaj, fás- és egyéb növényi részek, rovarrész).
  • Az állományt illetően a termék száraz tapintású, jól szórható, csomóktól mentes. A növényi részek egyenletes aprítottságúak. A főzetben a zöldségrostok megfelelően megpuhultak, jól rághatók, rágási maradékot nem adnak, az esetleges kristályos részek teljesen feloldódtak.
  • A termék illata megfelelő, por állapotban a zöldségek és a fűszerek illata harmonikusan érződik. A főzet zöldséges-fűszeres illatú, aromás, megfelelően intenzív. Minden idegen szagtól (pl. penészes, dohos, állott) mentes.
  • Íze édeskés, zöldséges-fűszeres, harmonikus ízhatású, intenzív, karakteres, tiszta. Sótartalmú termékek esetében megjelenik a sós íz. Mesterséges ízesítőanyag jelenléte esetén a jellemző „glutamátos” íz enyhén érezhető, ami a termék élvezeti értékét nem rontja. Minden idegen íztől mentes.

A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az Íz volt, mely szerint a só- és adalékanyag/aromamentes termékeknél a Csattos Natúr Ételízesítő Szárított zöldségekből és fűszernövényekből, a sót tartalmazó, de adalékanyag/aromamentes termékeknél a Lucullus Natúr Ételízesítő min. 95% zöldség- és fűszertartalom, míg a sót és adalékanyagot/aromát tartalmazó termékek esetében a Lacikonyha Univerzális Ételízesítő és a Delik’at Ételízesítő 2000g végzett a legjobb helyen.

A só- és adalékanyag/aromamentes termékek rangsorát tekintve, a dobogó legfelső fokára a Csattos Natúr Ételízesítő Szárított zöldségekből és fűszernövényekből állhatott, második helyen az Ataisz ételízesítők, natúr vega-mix sómentes zöldségkeverék végzett, míg a harmadik helyet a Naturmind Ételízesítő keverék érdemelte ki.

A sót tartalmazó, de adalékanyag/aromamentes termékeket illetően első helyezett lett a Lucullus Natúr Ételízesítő min. 95% zöldség- és fűszertartalom, a dobogó második fokára a VEGETA NATÚR Ételízesítő léphetett fel, míg a harmadik helyen a Kania ételízesítő min. 45% zöldségtartalommal végzett.

A sót és adalékanyagot/aromát tartalmazó termékek rangsorában a dobogó legfelső fokára a Lacikonyha Univerzális Ételízesítő állhatott, második helyezett lett a Delik’at Ételízesítő 2000g, míg harmadikként a Delik’at Ételízesítő 200g zárt a Szupermenta rangsorában.

ételízesítő
ételízesítő
ételízesítő
ételízesítő
ételízesítő
ételízesítő

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk