Image default

Honnan származnak az ételízesítők alapanyagai?

Legutóbbi terméktesztünkön az ételízesítők kerültek középpontba, melyeknek legfőbb összetevői a zöldségek és - típustól függően - a só. A rendelkezésünkre álló információk alapján most bemutatjuk, hogy mely országokból származnak a tesztünkben résztvevő ételízesítők alapanyagai.

ételízesítő

Terméktesztünkön 35 ételízesítőt vizsgáltunk, melyek alapanyagai 3 kontinensről érkeztek hazánkba. Az általunk tesztelt ételízesítők legfőbb zöldség összetevői a petrezselyemlevél, a sárgarépa, a paszternák és a vöröshagyma volt. Tartalmaztak továbbá zellert, petrezselyem gyökeret, fokhagymát, póréhagymát, illetve néhány esetben burgonyát és paprikát is.

A tesztelt termékek többsége, 32 ételízesítő sót is tartalmazott, amely összetevő főként Németországból, Ausztriából és Romániából érkezett.

Tudta?

Az uniós jelölési rendelet szerint „elsődleges összetevő” valamely élelmiszer olyan összetevője vagy összetevői, amelyek az adott élelmiszer több mint 50%-át teszik ki, vagy amelyet a fogyasztó rendszerint az adott élelmiszer nevével azonosít, és amely esetében legtöbbször mennyiségi jelölés szükséges. Az ételízesítők esetében ezek a zöldségek, és - ha van a termékben - a só.
2020. április 1. után gyártott termékek esetében, ha az ételízesítő származási országát feltüntetik, és az eltér az elsődleges összetevői, azaz a zöldségek és a só származásától, akkor a termék jelölésén az elsődleges összetevők származási országát is fel kell tüntetni, vagy eltérőnek kell jelölni.

Az ételízesítőkben található fokhagyma jelentős része Kínából, a petrezselyemzöld pedig főként hazánkból és Egyiptomból származott, míg a legtöbb vöröshagyma Indiából, Magyarországról és Kínából került az ételízesítőkbe. Ugyanakkor a paszternák Lengyelországból, illetve Magyarországról és Szerbiából érkezett.

Az ábrán is jól látható, hogy hazánkból származott a legtöbbféle alapanyag, hiszen a póréhagyma és a fokhagyma kivételével minden zöldségféléből volt magyar.

Ha kíváncsi ételízesítő terméktesztünk eredményeire, kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk