Image default

Fűszerpaprikákat tesztel a Nébih

A Nébih következő dobása a rizsek után a fűszerpaprikák tesztelése, hamarosan olvashatod posztunkat! Addig is érdekességekkel látunk el a témában. A magyar konyha legjellegzetesebb fűszerét keresve egész biztos, hogy akárhonnan is indulunk, a fűszerpaprikához érkezünk meg. A paprika több mint fűszer, egy jelkép is, hiszen bárhol a világon valakit Magyarországról kérdezünk, annak biztosan az őrölt paprika jut eszébe Puskás Öcsi után.

A Nébih az őrölt pirospaprikát választotta a soron következő terméktesztjéhez. A termékteszt a kedveltségi jellemzőkön túl a termékek laboratóriumi vizsgálatával (mikrobiológia, analitikai) annak egyes beltartalmi értékeit is meghatározza. Mit is érdemes tudni erről a nemes fűszerünkről? A tesztelés előtt egy cikksorozaton át írjuk meg, amit a fűszerpaprikáról tudni érdemes.

A paprika története és elterjedése

Ételük fűszere valami vörös bestia, s úgy hívják, hogy paprika, hanem csíp, mint az ördög.”

(a Magyar Fűszerpaprika Múzeum honlapjáról)

A paprika őshazája Mexikó déli része, Közép-Amerika és az Antillák szigetvilága. A magyar paprika szó a bors szláv nevéből (papar) származik. Nagy bizonyossággal Kolumbusz hajóorvosa, Chanca hozta be Európába. A leírások szerint olyan borsot hozott magával, mely csípősebb a kaukázusinál. A paprika az indiánoknál termesztett növény volt, a felfedezők indiai borsnak nevezték el.

Ez is érdekelheti

A paprika fűszerként való használata török közvetítéssel terjedt el a 18. században, a Balkán félszigeten, majd hazánkban is. Elterjedése valószínűleg összefüggött a Távol-Keletről érkező bors drágulásával. Magyarországon először dísznövényként tartották számon a sokszínű változatos termése, illetve a feltételezett mérgező hatása miatt. Az 1500-as évek második felében Széchy Margit főrangú asszony kertjét is díszítette már egy vörös törökbors nevű növény (ez időben még indiai bors vagy pogánybors névvel is illették).

Cukorral keverve paprikás kalácsot is készítenek belőle, valamint valódi italkülönlegességként is megjelenik a magyar gasztronómiában mint paprikapálinka.

Így lett magyar

Termesztésére vonatkozó első adataink Kalocsa, Szeged és Szentes vidékéről származnak. Az alföldi régió száraz éghajlata, a napsütéses órák magas száma, valamint a különleges talaj eredményezte a sajátos magyar fűszerpaprika kialakulását, melynek értékes tulajdonságai, tűzpiros színe, illata, íze, különleges aromája, felülmúlták az őshaza paprikafajtáit.

A hagyomány szerint a szegedi ferences szerzetesek kertjében termesztettek először paprikát, ahonnan elterjedt az egész országban.

Használata eleinte az egyszerűbb nép körében terjedt el, fűszer- és gyógynövényként egyaránt alkalmazták. A fűszerpaprika hamar a magyar konyha egyik legjellegzetesebb ételízesítőjévé vált. Országszerte nélkülözhetetlen kelléke a bográcsban főtt pörköltnek, sült húsoknak, töltött káposztának, leveseknek és a főzelékeknek is.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk