Image default

Tüzes vörös és hungarikum, mi az?

A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény is része a Hungarikumok Gyűjteményének.

Hungarikum egy megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.
A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, pontosan meghatározza, hogy mi is számít hungarikumnak. Még ebben az évben 16 taggal megalakult a Hungarikum Bizottság. 2013. április 17-től pedig hatályossá vált a törvény végrehajtási rendelete a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról.

Ez is érdekelheti

Kalocsai fűszerpaprika- őrlemény számokban
A „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény” – e patinás fűszer – :

  • Magyarországon és Kalocsán mintegy 500 éve ismert növény, több mint 300 éve termelt növényi kultúra, 150 éve kereskedelmi cikk és 100 éve márka exporttermék.
  • A Kalocsai tájkörzetben megtermelt, államilag elismert fajtájú fémzárolt vetőmagból származó fűszerpaprika növény (Capsicum annuum L. var. Longum DC.), megszárított termésének megőrlésével készül, ahol is előállításához meghatározott fajtákat használnak fel.
  • Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel védett őrölt paprika előállításához felhasználható paprika termőterülete a Kalocsai fűszerpaprika-termő tájkörzet.

    A „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény” mélyvörös színű bársonyos hatású; aromáját tekintve kellemes, fűszeres, karamelles, pirított magvakéhoz hasonló; íze édeskés, gyümölcsös, a pentaton (édes, savanyú, sós, keserű, csípős) ízharmóniát tükröző és csípősségmentes; kapszaicintartalma fajtára jellemző.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk