Image default

Mitől csíp a paprika?

Rengeteg paprikaféle létezik a világban, ezeket pedig csípősségük szerint is osztályozzák. Van, aki imádja, mások el se tudják képzelni, hogyan lehet a vasárnapi húslevesbe erőspaprikát szórni. A magyar paprika csípőssége egészen enyhének számít a világban fellelhető társaihoz képest!

Hamarosan olvashatod a Nébih nagy fűszerpaprika terméktesztjét, de addig sok érdekes infót osztunk meg az egyik legjellegzetesebb fűszerünkről!

Fűszerpaprika fajok

Közös jellemzőjük, hogy csípnek, ezért egyedülálló a magyar nem csípős fűszerpaprika, amelyet 1928-ban Kalocsán nemesítettek. A fűszerpaprika a Capsicum annuum fajba tartozik (a zöldpaprikával és a többi hazánkban termesztett paprikával együtt), de szerte a világon többféle paprikafajt és változatot is használnak ételek ízesítésére, összefoglaló néven csilinek nevezve őket.

Mitől csíp?

A paprika csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza, mértékét Scoville-féle csípősségi egységben (SHU, azaz Scoville Heat Unit) mérjük. A mérési módot Wilbur L. Scoville amerikai gyógyszerész dolgozta ki 1912-ben, lényege, hogy a szárított paprikából alkohollal kivont kapszaicin oldatot addig hígítják cukros vízzel, amíg a csípősség már nem érezhető. A kapott érték azt jelenti, hogy hányszorosára kellett hígítani az oldatot a csípősség eltűnéséhez. A módszer hátránya, hogy kissé szubjektív, hiszen kóstoláson alapul, ezért manapság műszeresen is megállapítják az alkaloid tartalmat, ha pontos mérés szükséges.

Ez is érdekelheti

A fűszerként használt paprikák négy fajba sorolhatók, a legelterjedtebb a Capsicum annuumenyhén vagy közepesen csípős paprikák tartoznak ide. A magyar fűszerpaprika csípős fajtái 8000-12000 Scoville-egység körüliek.

  •          Jalapeno (2500-10000)
  •          Cayenne (30000-50000)
  •          Serrano  (10000-25000)
  •          Pimiento (100-500)

Capsicum chinense fajba tartoznak a legcsípősebb változatok, ide tartozik a jelenleg Guinness rekorder „Smoking Ed’s Carolina Reaper” nevű fajta is, amelyet az Egyesült Államokban nemesítettek 2013-ban és hivatalos átlagos Scoville értéke 1569300 (Összehasonlításképpen: a rendőrségi OC sprayk 2 és 5 millió Scoville között vannak.)

  •          Naga (1 millió+)
  •          Habanero (100000-350000, 500000+)
  •          Datil (100000-300000)
  •          Scotch Bonnet (100000-350000)

Capsicum frutescens paprikákat a trópusi területeken termesztik, de eredeti élőhelyén Közép-Amerikában vadon is él. Jellemzőjük, hogy a termésük kicsi és felálló típusú.

  •          Malagueta (60000-100000)
  •          Tabasco (30000-50000)
  •          Thai Chili peppers (50000-100000)

Egészen elvetemültek chilievő versenyeket is rendeznek:

Capsicum baccatum faj Dél-Amerikai eredetű, Bolívia, Ecuador, Peru és Chile területén termesztik, fajtái változatos alakúak és sokszor citrusra emlékeztető ízűek.

  •          Ají (30000-50000)
  •          Bishop’s Crown (5000-30000)
  •          Brazilisn Starfish (5000-30000)
  •          Rocotillo (1500-2500)

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk