Image default

7 tény, amit nem tudtál a paprikáról

Egyik legkedveltebb zöldségfélénk a paprika. Fogyasztható nyersen, megfőzve és akár konzerv formájában is. Hamarosan olvashatod a Nébih nagy fűszerpaprika tesztjét!

Táplálkozási jelentősége nagymérvű, mivel finom ízéért rengetegen fogyasztják, C-vitamintartalma pedig kiemelkedő. Fogyasztásával az egyoldalú étkezés kiküszöbölhető, táplálkozás-élettanilag a paprika egy igazi vitaminbomba.

Ez is érdekelheti

Szent-Györgyi Albert, aki a paprikából kinyerte a C-vitamint, megfogalmazta, hogy„A magyar nép kedvező egészségi helyzetének egyik fő oka a nagy paprikafogyasztás, amely az egyoldalú táplálkozás (kenyér, szalonna) hátrányait kiküszöböli” .

Kedvező élettani hatását tekintve tartalmaz:

  • A-, B- C,- és P- vitaminokat,szénhidrátokat, fehérjéket és különböző ásványi anyagokat. A paprika C-vitamin tartalma függ az érettségi állapottól és a fajtától, de megállapíthatjuk, hogy 150-250 mg/ 100 g közötti a vitamintartalom,
  • Böttcher (1996) megállapította, hogy a C-vitamin tartalom a zöld színű paprikákban 100-150 mg%, a vörös színűekben 175-300 mg%, a paradicsom paprikákban akár 270-400 mg%  is lehet, míg hozzávetőlegesen a citrom csupán 34 mg/ 100 g C-vitamint tartalmaz. Egy felnőtt ember átlagos napi C-vitamin szükséglete 20 mg.
  • Zöldségnövényeikhez viszonyítva viszonylag alacsony energia- (100 g/ 84 kJ) és szénhidráttartalommal (3 g/ 100 g) rendelkezik, viszont nyersrosttartalma (0,9 / 100 g) közepesen megfelelő a humán táplálkozás szempontjából
  • De a színt adó karotinoidok, a provitaminok, a kapszaicin, a paprikamagban található tokoferolok mind-mind a 21. század anyagai.
  • Tartalmaz még különböző illóolajokat, mely a paprika ízét adják. Egy érő paprika jelentős mennyiségben tartalmaz karotint, amely mint provitamin (melyből a szervezet A-vitamint képez) ugyancsak szükséges a szervezet egészséges működéséhez
  • A fűszerpaprikát népi gyógyászatban csípőssége miatt gyógyszerként is alkalmazták, serkenti a vérkeringést, vitamintartalma is magas, ezért a reumától a megfázásig sokféle bajra ajánlották, még kolera ellen is megelőzésként. Napjainkban bizonyos rákos daganatok elleni hatását kutatják.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk