A téli időszak egyik legnépszerűbb alapanyaga a gesztenye. A Magyar Élelmiszerkönyv az ebből előállított készítményeket is szabályozza. A minőségi kritériumokról, érzékszervi jellemzőkről és a felhasználható összetevőkről is rendelkezik. Nézzük, hogyan!
A gyorsfagyasztott gesztenyekészítményekre vonatkozó szabályokat Magyarországon az egyes gyorsfagyasztott élelmiszerekről szóló 2-604 számú Magyar Élelmiszerkönyvi irányelve foglalja össze.
A gesztenyét válogatják, mossák, megfőzik, majd héjtalanítják. Áttörik, és terméktől függően cukor, édesítőszer, fűszer- és aromaanyagok hozzáadása mellett, illetve gesztenyemassza esetén azok nélkül egyneműsítik, csomagolják, gyorsfagyasztják, – 18°C alatti hőmérsékleten tárolják.
Ez is érdekelheti
Mik lehetnek a felhasználható összetevők?
A termék szelídgesztenyéből készül [Castanea sativa, Mill. (C. vesca, C. vulgaris valamint fajtaváltozatainak magtermése)].
A gesztenyekészítmények előállításához kizárólag ép, egészséges, emberi fogyasztásra alkalmas, növényi és állati kártevőktől mentes termés használható fel.
Egyéb felhasználható összetevők (kizárólag a gesztenyepüré, illetve gesztenyepüré édesítőszerrel termék esetén):
- Aromák
- Cukor (csak a gesztenyepüréhez)
- Édesítőszer (csak a gesztenyepüré édesítőszerrel termékhez)
- Ízesítő anyagok (pl. vanília, szeszesital).
Érzékszervi jellemzők felengedett állapotban, szobahőmérsékleten:
Szín: a friss gesztenyemasszára jellemző, világosdrapp szín.
Állag: homogén állományú, képlékeny massza, csomóktól mentes.
Illat: gesztenyére, illetve a felhasznált anyagokra jellemző tiszta, jól felismerhető illatú, minden idegen illattól mentes.
Íz: jellegzetes gesztenye íz. Gesztenyepüré esetében a felhasznált anyagok íze kellemesen érződik és harmonikusan illeszkedik a gesztenye ízéhez. Minden idegen íztől mentes.
Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv