Mi a különbség?
A gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények előnye, hogy félkész állapotban kerülnek a konyhánkba, lényegesen lerövidítve egy gesztenyés étel elkészítésének idejét. Ráadásul egész évben beszerezhető. A fagyasztópult előtt állva biztos ön is gondolkozott már azon, hogy a massza, a püré vagy a püré édesítőszerrel elnevezésű tömböt válassza? Segítünk, megmondjuk, mi a különbség!
Azt, hogy gesztenyemasszáról, püréről vagy édesítőszeres püréről van-e szó, a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg.
A gesztenyekészítmények előállítása során a szelídgesztenyét gondosan válogatják, mossák, főzik, majd eltávolítják a héját. Áttörik, és terméktől függően cukor, édesítőszer, fűszer- és aromaanyagok hozzáadása mellett, illetve gesztenyemassza esetén azok nélkül egyneműsítik, csomagolják, gyorsfagyasztják, -18°C alatti hőmérsékleten tárolják.
Ez is érdekelheti
A Magyar Élelmiszerkönyv az alábbi három termékkategória meghatározását tartalmazza:
Gyorsfagyasztott gesztenyemassza: Gyorsfagyasztással tartósított, főtt, héjtalanított, áttöréssel a sziklevelektől s a maghéjrészektől elkülönített egyneműsített gesztenye, amely semmilyen egyéb anyagot nem tartalmaz.
Gyorsfagyasztott gesztenyepüré: Gyorsfagyasztással tartósított gesztenyemasszának, cukornak és a megengedett ízesítőanyagoknak homogén, gyorsfagyasztott elegye.
Gyorsfagyasztott gesztenyepüré édesítőszerrel: Gyorsfagyasztással tartósított gesztenyemasszának, édesítőszernek és a megengedett ízesítőanyagoknak homogén, gyorsfagyasztott elegye.
A különbség az elnevezés mellett a minőségi jellemzőktől függ.
Gesztenyemassza | Gesztenyepüré | Gesztenyepüré édesítőszerrel | |
Víztartalom % (m/m) legfeljebb | 65,0 | 45,0 | 65,0 |
Cukortartalom % (m/m) legfeljebb | – | 32,0 | – |
Hozzáadott cukortartalom % (m/m) legfeljebb | 0 | 28,0 | 0 |
Savfok, legfeljebb | 4,0 | ||
Hamutartalom % (m/m) | 0,5-0,9 | 0,5-0,8 | 0,5-0,9 |
Zsírtartalom % (m/m) | 1,1-1,8 | 0,9-1,8 | 1,1-1,8 |
Fehérjetartalom % (m/m) | 2,0-2,9 | 1,7-2,5 | 2,0-2,9 |
Homoktartalom % (m/m) legfeljebb | 0,02 | ||
Héjtartalom pontszáma, legfeljebb | 15 | ||
2 mm-es lyukbőségű rostán fennmaradó héjrész % (m/m), legfeljebb | 0,5 |
Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv