Image default

Gyorsfagyasztott gesztenyemassza, püré vagy püré édesítőszerrel

Mi a különbség?

A gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények előnye, hogy félkész állapotban kerülnek a konyhánkba, lényegesen lerövidítve egy gesztenyés étel elkészítésének idejét. Ráadásul egész évben beszerezhető. A fagyasztópult előtt állva biztos ön is gondolkozott már azon, hogy a massza, a püré vagy a püré édesítőszerrel elnevezésű tömböt válassza? Segítünk, megmondjuk, mi a különbség!

Azt, hogy gesztenyemasszáról, püréről vagy édesítőszeres püréről van-e szó, a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg.

A gesztenyekészítmények előállítása során a szelídgesztenyét gondosan válogatják, mossák, főzik, majd eltávolítják a héját. Áttörik, és terméktől függően cukor, édesítőszer, fűszer- és aromaanyagok hozzáadása mellett, illetve gesztenyemassza esetén azok nélkül egyneműsítik, csomagolják, gyorsfagyasztják, -18°C alatti hőmérsékleten tárolják.

Ez is érdekelheti

A Magyar Élelmiszerkönyv az alábbi három termékkategória meghatározását tartalmazza:

Gyorsfagyasztott gesztenyemassza: Gyorsfagyasztással tartósított, főtt, héjtalanított, áttöréssel a sziklevelektől s a maghéjrészektől elkülönített egyneműsített gesztenye, amely semmilyen egyéb anyagot nem tartalmaz.

Gyorsfagyasztott gesztenyepüré: Gyorsfagyasztással tartósított gesztenyemasszának, cukornak és a megengedett ízesítőanyagoknak homogén, gyorsfagyasztott elegye.

Gyorsfagyasztott gesztenyepüré édesítőszerrel: Gyorsfagyasztással tartósított gesztenyemasszának, édesítőszernek és a megengedett ízesítőanyagoknak homogén, gyorsfagyasztott elegye.

A különbség az elnevezés mellett a minőségi jellemzőktől függ.

Gesztenyemassza Gesztenyepüré Gesztenyepüré édesítőszerrel
Víztartalom % (m/m) legfeljebb 65,0 45,0 65,0
Cukortartalom % (m/m) legfeljebb 32,0
Hozzáadott cukortartalom % (m/m) legfeljebb 0 28,0 0
Savfok, legfeljebb 4,0
Hamutartalom % (m/m) 0,5-0,9 0,5-0,8 0,5-0,9
Zsírtartalom % (m/m) 1,1-1,8 0,9-1,8 1,1-1,8
Fehérjetartalom % (m/m) 2,0-2,9 1,7-2,5 2,0-2,9
Homoktartalom % (m/m) legfeljebb 0,02
Héjtartalom pontszáma, legfeljebb 15
2 mm-es lyukbőségű rostán fennmaradó héjrész % (m/m), legfeljebb 0,5

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk