Image default

Kérdések és válaszok a macskaetetésről

Felelős macskatartóként több kérdés is megfogalmazódhat bennünk kedvencünk etetésével kapcsoltban. Cikkünkben most öt gyakori kérdésre adunk választ.

1. Milyen gyakran etessük? Legyen előtte az étel?

A macska természetes környezetben tartva ritkán eszik annál többet, mint amennyire valójában szüksége van.

A szabadba kijáró cicák táplálékfelvételét a külső környezet jelentősen befolyásolja. Az étvágyuk folyamatosan változik a fény-, a hőmérséklet- és az időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezek a macskák mindemellett sokat mozognak, környezetük pedig ingerekben gazdag, így ha egészségesek, akkor nem jellemző, hogy elhíznak vagy túlságosan lesoványodnak, vagyis táplálékellátásukat nyugodtan az étvágyukra bízhatjuk. Ez azt jelenti, hogy amennyiben szárazeledellel kínáljuk a cicát, nyugodtan odaadhatunk neki annyit, amennyit egyszerre jó étvággyal elfogyaszt. Egy kijáró egészséges macska számára a szárazeledel egész napra elérhetővé tehetjük, így amikor hazatér, kedvére falatozhat belőle. Fontos azonban, hogy vegyük figyelembe, mennyi az adott eledel csomagoláson feltüntetett napi adag.

A lakásban tartott, keveset mozgó macskák esetében az említett étvágy szerinti etetés semmiképp nem javasolt, mert táplálékfelvételüket kevésbé képesek igényeiknek megfelelően kialakítani. Ezeknél a macskáknál előfordulhat, hogy az evés egy idő után unaloműző szerepet tölt be. A zárt térben tartott felnőtt macskákat naponta kétszer, de maximum négy alkalommal kell megetetni, lehetőleg a napnak mindig ugyanabban a szakaszában, odafigyelve a javasolt napi mennyiségre.

2. Nedves- vagy száraz eledel? Mire figyeljünk?

A nedves eledelt általában konzerv vagy alutasakos formában, a száraz eledelt pedig dobozban vagy zsákokban kínálják. A nedves eledel előnye, hogy a macska folyadékszükségletének nagy részét – feltéve, ha csak ezt kapja – fedezi. Ha viszont kizárólag száraz eledellel tápláljuk az állatot, akkor ügyelnünk kell arra, hogy a macska megfelelő mennyiségű folyadékot vegyen megához.

3. Mennyire vízre van szüksége a macskának?

Az eledelben található víz már fedezi a folyadékszükséglet egy bizonyos részét. A fennmaradó részt az állat ivás során veszi magához. A folyadékigény azonban nem mindig ugyanakkora. Ha az eledel több vizet tartalmaz, akkor a macska kevesebbet iszik és fordítva, száraz táplálék bevitele esetén többet iszik. Egy egészséges felnőtt macskának naponta kilónként 65 ml vízre van szüksége. Ügyeljünk arra, hogy a macska táljában mindig legyen friss víz.

Milyen összetevők vannak a macskaeledelekben? Kattintson!

Ez is érdekelheti

4. Tényleg érdemes diétás eledelt vásárolni a kedvencünknek, ha súlyproblémái vannak?

Amennyiben az étvágy szerinti etetést alkalmaztuk és kedvencünk elhízott, akkor a fogyasztásának legegyszerűbb módja, ha ezt az etetési formát abbahagyjuk. Adjunk az egészséges felnőtt macskáknak való teljes értékű eledelből annyit, amennyit a macskaeledel csomagolásán egy napi adagnak javasolnak. Ha ezt a módszert követjük, ellenben a cica súlya mégsem változott több mint 2 hónapig, térjünk át egy jó minőségű, csökkentett energiatartalmú eledel, de ebből is csak az etetési javallat szerint kapjon, hiszen a „light” termékből is túleheti magát, és nem fog csökkeni a súlya.

5. Vitamint ajánlott adni a kedvencünknek?

Ha a macskaeledel, amit kedvencünknek adunk jó minőségű és megfelelő mennyiségű, akkor a szükséges tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal való ellátottság mind a nedves, mind a száraz eledelforma esetén biztosított. A macskáknál sokkal gyakrabban fordul elő vitamintöbblet, mint vitaminhiány. Attól függően, hogy mekkora a többlet, akár mérgezéshez is vezethet. Vitaminkészítményeket tehát csak állatorvos tanácsára alkalmazzunk!

Forrás: Harald Wenzel: A macskák helyes táplálása, Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a macskám?

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk