Image default

Fontos összetevők a macskaeledelekben

Száraz macskaeledel terméktesztünk során háromféle ízesítésű eledelt vizsgálatunk: marhahúsos, csirkehúsos és halas változatokat. Cikkünkből kiderül, mely összetevők esetében különösen fontos, hogy a táplálás által bekerüljenek a kedvencünk szervezetébe.

A macskáknak elsősorban állati eredetű összetevőkre van szükségük, növényi alkotóelemekre pedig csak kisebb mennyiségben. Nélkülözhetetlen számukra a taurin, amely természetes formájában a húsokban található meg.

Taurin

A taurin  egy olyan létfontosságú aminosav, amit a macska szervezete nem képes előállítani, így a bevitele egyedül a táplálékon, esetleg táplálékkiegészítőn múlik. Nem megfelelő mennyiségű bevitel esetén súlyos hiánybetegségek alakulhatnak ki, mivel nélkülözhetetlen a retina épsége, valamint az idegrendszer fejlődése és egészséges fenntartása érdekében.

Vitaminok, nyomelemek

Négylábú kedvenceink számára az A, D és E-vitaminok megléte a legfontosabb. Mindezek mellett a nyomelemek szükséges jelenléte sem elhanyagolható, elsősorban a vas, a réz, a mangán, bevitelére kell ügyelni a gazdának.

Olajok, zsírok

Az emésztő- és vesefunkciók megfelelő működésének megőrzése érdekében az olaj és a zsír meghatározó összetevők az eledelekben.

Ez is érdekelheti

Érdemes olyan macskaeledelt választani, amely több húst és zsírt, viszont kevesebb gabonafélét és növényi eredetű anyagot tartalmaz.

Gabonafélék

Elsősorban energiahordozóként vannak jelen a macskaeledelek összetevői között. Mivel a nyers magvakban lévő keményítő lebontására a macskák nem képesek, a hús alapú macskaeledeleket csak hőkezelt gabonafélékkel szabad kiegészíteni.

Növényi származékok

A macskáknak növényi anyagokra csak kis mértékben van szükségük, mivel rövidebb emésztőrendszerrel rendelkeznek. Ennek következtében a növényi cellulóz feldolgozása nehezebb számukra, mint az állati alkotóelemeké.

A macskaeledel típusokról itt olvashat!

 

Forrás: Fodor Kinga: Mit egyen a macskám?; Harald Wenzel: A macskák helyes táplálása

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk