Image default

Macskások, figyelem, elkészült a nagy száraz macskaeledel teszt

A felelős állattartás része kedvencünk tudatos táplálása. Ezúttal a macskatartóknak kedveztünk, legújabb terméktesztünkön ugyanis macskaeledeleket, ezen belül is a teljes értékű, száraz macskaeledeleket vizsgáltunk. Összesen 42 termék került a Szupermenta kosárba.

A boltok polcain számos különböző száraz eledellel találkozhatunk, melyek nem csak megjelenésükben, de a felhasznált állati eredetű összetevők tekintetében is igen változatos képet mutatnak. Előfordulnak halas, marha-, sertés-, csirke-, pulyka-, de vaddisznó- és bárányhús tartalmú, ízesítésű tápok is.

Milyen macskaeledel típusokkal találkozhatunk? Cikkünkből kiderül!

A Szupermenta ezúttal 42 száraz macskaeledelt vizsgált, melyek között 17 hazai és 25 külföldi gyártású termék is helyet kapott. Tekintettel a széles választékra, a tesztelt termékek közé ezúttal marhahúsos, csirkés és halas eledeleket válogattuk be.

24 márka összesen 42 terméke közül 15 csirkehúsos, 14 halas és 13 marhahúsos eledelt tettünk a Szupermenta kosarába, melyek 800g és 2kg közötti kiszerelésben kaphatók.

Tudta?

A teljes értékű eledelek víztartalomtól függetlenül tartalmazzák mindazokat a tápanyagokat, amelyekre az adott életkorú, egészségi állapotú macskának szüksége lehet. Ha kedvencünk számára ilyen tápot választunk, egyéb táplálék (pl.: kenyér, tészta, húsfélék) vagy kiegészítő anyag (pl.: vitaminok, ásványi anyagok) hozzákeverésére nincs szükség.

Mitől minőségi egy macskaeledel? Kattintson! 
Laboratóriumi vizsgálatokkal az alábbi paramétereket ellenőriztük
 • nyersfehérje,
 • nyersrost,
 • nyershamu,
 • nyerszsír,
 • zsírsavösszetétel (omega-3, omega-6, EPA, DHA),
 • aminosav-összetétel,
 • makroelemek (kálcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium)
 • mikroelemek (réz, zink, mangán, vas, szelén)
 • vitaminok (A-, D-, E- vitamin),
 • nehézfémek (ólom, higany, kadmium, arzén),
 • mikotoxinok (aflatoxin, DON, zearalenon, ochratoxin A, összes fumonizin, T-2, HT-2).
laborfotóBiztonságosak a száraz macskaeledelek!

Az állati takarmányok nemkívánatos anyagaira és egyéb szennyezőire vonatkozó határértékeket rendelet szabályozza. A határérték feletti szennyezést tartalmazó állateledelek hosszabb távú etetése kockázatos lehet a macskák számára.

A szervetlen szennyezőanyagok közül a macskaeledelekben laboratóriumi vizsgálatokkal az arzén, a higany, a kadmium és az ólom esetleges előfordulását ellenőriztük. Ezek a nemkívánatos elemek felhalmozódhatnak olyan állatok szövetében, melyek összetevőként vannak jelen a macskák eledelében – például a higany és az arzén a tengeri halakban.

Megnyugtató, hogy a laboratóriumi vizsgálatok alapján az eledelek arzén, higany, kadmium és ólom tartalma minden esetben a jogszabályban meghatározott határérték alatt volt.

Az állateledelek az állati eredetű összetevők mellett tartalmazhatnak növényi eredetű alapanyagot is: gabonaféléket, zöldségféléket. Ezek a növények azonban, az azt elősegítő környezeti feltételek mellett, mikotoxinokkal szennyeződhetnek.

Minden termék esetében vizsgáltuk az aflatoxin, DON, F-2, ochratoxin-A, T-2, HT-2 és fumonizin szennyezettséget. A vizsgálati eredmények alapján minden termék megfelelőnek bizonyult.

A minőség mutatói: nyersfehérje, -olaj és zsír, -rost és -hamu-tartalom

A száraz macskaeledelek analitikai összetevői között a termékek címkéjén kötelezően feltüntetni a nyersfehérje, a nyersrost, a nyersolaj és – zsírok, illetve a nyershamu %-os mennyiségét.

Tudta?

Nyersfehérje alatt valójában az állateledelben előforduló összes nitrogén alapú összetevőt értjük, így az állati fehérjéken kívül az összes többi fehérje tartalmú összetevő (pl.: gabonafélék, zöldségek) részaránya is ide sorolható. Az eledelben lévő nyersfehérje mennyisége tehát nem egyenlő a hústartalommal!

Terméktesztünk további eredményei

Az állateledelekben szükséges minimum nyersfehérje és nyerszsír mennyiségéről a FEDIAF (Európai Állateledel Ipari Szövetség) útmutatója tesz javaslatot. Eszerint a macskaeledelekben szükséges minimum nyersfehérje értéke 28-30%, míg a nyerszsírok és-olajok minimum mennyisége 9%.

Az általunk vizsgált eledelek nyersfehérje tartalma a csomagoláson jelölt információk alapján 28-37% között, míg a nyerszsír és-olajok mennyisége 9-20% között mozgott. A garantált nyersrost tartalom 1,5-6,1%, a nyershamu tartalom pedig 4,5-9,9% közötti volt.

Minden termék esetén laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőriztük, hogy a feltüntetett analitikai összetevők – a rendeletben megengedett eltérést is figyelembe véve – mennyire felelnek meg a valóságnak.

A csomagoláson szereplő garantált analitikai értékek és a laboratóriumban mért érték közötti különbség egy eledel esetében haladta meg a megengedett eltérés mértékét, az adott termékben fehérje hiányt mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat.

Tudta?

A nyersrost a növényekben található analitikai összetevő, melynek számos jótékony hatása van. Az állatok takarmányozásában nem csak a nyersrosttartalom, hanem annak emészthetősége is fontos tényező. A nehezen emészthető rostok, mint például a cellulóz, megnövelik a béltartalom tömegét és megkötik a vizet. A könnyen emészthető rostok, mint a pektin, hashajtó hatásúak, ezért fontos, hogy a két rosttípust megfelelő arányban tartalmazza a takarmány. Hízásra hajlamos macskák esetében a rosttartalom segít megelőzni az elhízást, mert alacsony energiatartalma mellett teltségérzetet okoz. A takarmányok ásványi anyag tartalmát nyershamu tartalomnak is nevezzük. Mennyiségét laboratóriumban, izzítókemencében való elégetés után állapítják meg: a szerves anyagok elégnek, a hamuban visszamaradó anyagok pedig a takarmány ásványi anyag tartalmát adják.

A kötelezően feltüntetendő adatokon túl az előállítók gyakran önkéntes címkézési adatokat is megjelenítenek az analitikai összetevők között, azaz garantálják, hogy például bizonyos aminosavak, makroelemek a feltüntetett mennyiségben jelen vannak az adott termékben.

Aminosavak

A fehérjék aminosavakból épülnek fel, amelyeknek egy részét a macska saját szervezetében nem, vagy csak igen kis mennyiségben tudja előállítani: ezek az úgynevezett esszenciális (élethez feltétlenül szükséges) aminosavak, amelyeket megfelelő mennyiségben a táplálékkal kell bevinni a szervezetbe.

A taurin a macskák számára esszenciális aminosav, ami kis mennyiségben megtalálható az állati eredetű alkotókban. Azonban az állateledel előállítás során, a hús- és állati származékok feldolgozásakor a bennük található természetes taurin elveszítheti élettanilag előnyös tulajdonságait, így azt mesterségesen kell pótolni. Jogszabály ugyan, nem rendelkezik róla, de a FEDIAF ajánlása alapján macskaeledelek esetében a taurin ajánlott mennyisége 1000 mg/kg.

Azoknál a termékeknél, ahol garantált összetevőként találkoztunk a csomagoláson feltüntetett aminosavakkal, laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőriztük azok tényleges mennyiségét.

9 termékben a laboratóriumi vizsgálatok kevesebb taurint mutattak ki, mint a jelölésen garantált érték, a kapcsolódó hatósági eljárások folyamatban vannak.

Makroelemek

A tesztelt termékek címkéjén leggyakrabban garantált makroelemek a foszfor és a kálcium voltak. Egyes gyártók termékükön feltüntették továbbá annak nátrium, kálium és magnézium tartalmát is.

A laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy a macskaeledelek makroelem-tartalma minden esetben megfelelt a jelölésen garantált értékeknek.

Vitaminok és nyomelemek

A macskaeledelekhez adalékanyagként hozzáadott vitaminok és nyomelemek abban játszanak szerepet, hogy kedvezően befolyásolják a termék tápanyag-összetételét.

A címkén garantált vitaminok közül az A-, D- és E-vitaminok, míg nyomelemek közül a réz, a vas, a mangán, a cink és a szelén mennyiségi vizsgálatát végeztük el.

Tudta?

A macska szervezete nem képes a karotint A-vitaminná alakítani, ezért készen kell azt felvennie. Mivel az A-vitamin kizárólag az állati szervezetben, például a májban található meg, a növényekben pedig csak a karotin van jelen, így a kizárólag állati termékmentes takarmányon („vegetáriánus étrenden”) tartott macska esetében vitaminhiány alakulhat ki.

Fontos hangsúlyozni, hogy vitaminokat és nyomelemeket az „Összetevők” címszó alatt felsorolt alapanyagok is tartalmazhatnak, így a laboratóriumi vizsgálati eredményekben az ezek is megjelennek. Éppen ezért a mérések értékelésekor azt vizsgáltuk, az egyes minták tartalmaznak-e legalább annyi adalékanyagot, mint a címkén feltüntetett hozzáadott mennyiség.

A vizsgálatok és a teszt részletes eredményei megtekinthetőek összefoglaló táblázatunkban is!

A vizsgálatok 7 macskaeledelben A-vitamin hiányt és további 2 eledelben A- és E-vitamin hiányt is kimutattak.

A minőségi hibák miatt szakembereink megtették a szükséges intézkedéseket, a kapcsolódó hatósági eljárások folyamatban vannak.

A jelölés ellenőrzése

Az állateledelek csomagolásán kötelezően feltüntetendő adatokat rendelet szabályozza.

A jelölésre vonatkozó szabály, hogy a kötelező címkézési adatokat az állateledelek csomagolásán, címkéjén tisztán láthatóan, jól olvashatóan, letörölhetetlenül és a forgalomba hozatal helye szerinti ország hivatalos nyelvén kell szerepeltetni. A Magyarországon forgalomba hozott állateledeleket tehát minden esetben magyar nyelvű jelöléssel kell ellátni.

A termékek csomagolásán lehetőség van egyéb olyan plusz információk, állítások megadására is, amelyek a termékválasztásban segíthetik a vásárlót. Nagyon fontos azonban, hogy ezeknek az információknak tárgyilagosnak, a vásárló számára érthetőnek, tudományosan alátámasztottnak kell lenniük, és semmiképp sem téveszthetik meg az állattartót!

Miket kell keresnünk egy macskaeledel jelölésén?

A kötelezően feltüntetendő elemek között szerepel:
• takarmány fajtája (pl. teljes értékű takarmány” vagy „állateledel”
• az állatfaj, amelynek szánták
• felelős takarmányipari vállalkozó neve vagy vállalkozásának neve és címe,
• címkézésért felelős személy létesítményének engedélyezési/nyilvántartási száma,
• tételszám,
• nettó mennyiség (tömeg- vagy térfogategység),
• összetétel (tömeg szerint csökkenő sorrendben)
• analitikai összetevők %-os mennyisége (nyersfehérje, nyersrost, nyersolaj- és zsírok, nyershamu),
• hozzáadott takarmány adalékanyagok,
• minimális eltarthatósági idő,
• használati útmutató,
• díjmentesen hívható telefonszám vagy egyéb kommunikációs eszköz feltüntetése, amelyen további információkat kérhetünk azokról az alapanyagokról, amelyeknél csak a kategóriát tüntették fel, továbbá az eledelben lévő adalékanyagokról.

A termékteszt során takarmányjelölési előírásoknak nem megfelelő takarmány forgalmazása miatt egy esetben indult eljárás.

Az eredmények összefoglalásaként elmondható, hogy a termékek jelölésének ellenőrzése és a laboratóriumi vizsgálatok a 42 száraz macskatápból 18 termékben összesen 22 nem megfelelősséget tártak fel, melyek közül egy jelölési probléma, a többi pedig minőségi nem megfelelősség volt. Szakembereink megtették a szükséges intézkedéseket, az ezekkel kapcsolatos hatósági eljárások folyamatban vannak. Fontos azonban, hogy biztonsági probléma a vizsgált állateledelekkel szemben nem merült fel.

Szupermenta-tipp:
 • A megfelelő macskaeledel választásakor figyelemmel kell lennünk kedvencünk korára, súlyára, esetleges ételallergiáira. Beteg vagy ételallergiás macska esetén a választás előtt kérjük az állatorvos tanácsát!
 • Figyeljünk a fehérjére! Csak olyan állateledelt válasszunk, melyen feltüntették annak összetételét is. Mivel a macska alapvetően húsevő állat, főként fehérjére van szüksége. Ha egy macskaeledelnem tartalmaz nagy százalékban fehérjét, tápértéke valószínűleg nem felel meg kedvencünk igényeinek.
 • Ha tudatosan választ kedvencének marha- csirkehúsos, vagy halas száraz eledelt, vásárlás előtt a termék megnevezésén túl mindig ellenőrizze a termékösszetételt is. Ha egy eledel megnevezése szerint marha-/csirkehúsos/halas, az összetevők között mindenképpen találkoznunk kell az említett állati eredetű összetevővel. Érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy ezek az állati eredetű összetevők milyen arányban jelennek meg a termékben és ez alapján választani.
 • Ha a macskaeledel, amit kedvencünknek adunk, jó minőségű és megfelelő mennyiségű, akkor a szükséges tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal való ellátottsága mind a nedves, mind a száraz eledelforma esetén biztosított. Vitaminkészítményeket csak állatorvos tanácsára alkalmazzunk!
Kíváncsi mely termékek kerültek fel a dobogóra? Kattintson! 

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk