Image default

Mélyalmos, alternatív vagy szabad tyúktartásból származik?

Tojással kapcsolatos állítások az élelmiszereken

Az előrecsomagolt élelmiszerek jelölésén többször előfordulhat, hogy a felhasznált tojás tulajdonságát kiemelik ki, például mélyalmos, alternatív vagy szabad tyúktartásból származik. Mit is jelentenek ezek a kifejezések? Cikkünkből megtudhatja!

Ez is érdekelheti

A kereskedelmi egységekben árult étkezési tojásokat kötelező jelölni a nyomonkövetés biztosítása érdekében a közösségi és hazai jogszabályok előírásai alapján.

A tojás felületén egy 7 részből álló nyilvántartási szám első része tartalmazza, hogy a tojás milyen tyúktartási módból származik:

  • 1: szabadtartás
  • 2: alternatív tartás
  • 3: ketreces tartási rendszer
  • 0: ökológiai tartás.
„Szabad tartásban termelt tojás”

A tyúkok napközben folyamatosan a szabadban mozoghatnak és a szabadtéri kifutójukat nagyrészt növényzetnek kell borítania, így körülbelül a szükségleteik szerint élhetnek.

„Alternatív tartásban termelt tojás”

Más néven mélyalmos, istállós tartásnak is nevezik, amikor a tyúkok zárt térben élnek, de nem korlátozottak a mozgásban – szabadon mozoghatnak azon belül – almozott kaparótér áll a rendelkezésükre, ahol a tyúk fajra jellemző viselkedésformákat gyakorolhatja (kapirgálás, porfürdőzés stb.), és tojófészekben tojja le a tojásait.

„Ketreces tartási rendszer”

A nagyüzemi úgynevezett ketreces tartás egy arra kifejlesztett rendszer, amelyben a tyúkok összezárt elemek között élnek. A gazdának gondoskodnia kell a megfelelő körülmények megteremtéséről. Legtöbbször automata berendezések segítségével jutnak ki a tojások a tyúkok alól.

„Ökológiai állattartás”

Az ökológiai tartásban nevelkedő tyúkok jellemzően nagy területen élnek. Kiemelt feltétel az ökológiai táplálék és az életterük, vagyis fontos, hogy a kifutó is ökológiai terület legyen mivel ez is fontos táplálékforrás.

Kíváncsi a tojásokon található további jelölések jelentéséről? A Nébih cikkéből megtudhatja!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk